Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


22.05.2021

22 травня – Миколи Чудотворця: народні прикмети, традиції, пам'ятні дати, що не можна робити у цей день


22 травня церква вшановує пам’ять перенесення мощей святителя і чудотворця Миколая Угодника.


22 травня - 142-й день року за Григоріанським календарем. До кінця року залишається 223 дні. У XX і XXI століттях цей день відповідає 9 травня Юліанського календаря.
  • У суботу іменини відзначають Микола та Христофор.

День Миколи Чудотворця

22 травня церква вшановує пам’ять перенесення мощей святителя і чудотворця Миколая Угодника.


День Миколи Чудотворця Літнього: що не можна робити у свято
 

За календарем у цей день церква вшановує пам’ять перенесення мощей святителя і чудотворця Миколая Угодника. Це один з найбільш шанованих святих у православних віруючих. Вважалося, що з цього дня починали добре рости трави, а тому худобі починалося роздолля з кормами.

У цей день слід сходити до церкви і помолитися святому Миколаю. Можна попросити його про благополуччя або здоров’я. Також немає заборони на працю. У цей день прийнято зайнятися генеральним прибиранням.

Святий Миколай Чудотворець народився близько 270 року у провінції Малої Азії – Лікії. Миколай з'явився на світ у багатій родині греків-християн, які довгий час не могли народити дитину.

Після років молитов і прохань, у подружжя все ж народився син, якого вони пообіцяли присвятити Богові. Хлопчик виріс і дійсно став священником, а згодом і єпископом. Святий Миколай під час своєї служби Господові здійснив чимало добрих справ, адже займався благодійністю.

Народні прикмети

  • Якщо ллє дощ, урожай буде багатим.
  • Якщо квакають жаби, добре вродить овес.
  • Якщо цвіте вільха, можна сіяти гречку.

Що не можна робити у цей день

  • Не можна сваритися і ображатися.
  • Не варто витрачати багато грошей.
  • Не рекомендують байдикувати.

Пам'ятні дати 22 травня, річниці та події

У 853 році в цей день Олаф Білий, син короля Норвегії, прийняв у підпорядкування вікінгів і данців в Ірландії й зробив Дублін її столицею.

У 1846 році в Нью-Йорку було засновано інформаційне агентство «Associated Press».

У 1849 році Авраам Лінкольн отримав патент за номером 6469 на конструкцію плавучого дока. Досі він - єдиний президент США - володар патенту за винахід.

У 1892 році доктор Вашингтон Шеффілд із Нью-Лондона запатентував тюбик для зубної пасти. Тоді він і подумати не міг, що його дітище стане одним із найактуальніших предметів людського буття. Але Шеффілд не був бізнесменом і не здогадався вчасно запатентувати свій винахід. Через рік після того, як стоматолог запустив випуск тюбиків, про новинку прознав аптекар Колгейт. Він швидко перейняв практику упаковки в туби різних мазей і кремів, а також став володарем прав на цей винахід. У 1896 році Колгейт став виробляти зубні пасти в тюбиках за власною технологією, завдяки чому і тюбик, і паста отримали загальне визнання і в Америці, і в Європі.

У 1906 році легендарні брати Райт отримали патент на свій літальний апарат.

У 1911 році професор технологічного інституту Борис Розінг уперше в світі продемонстрував на екрані електронно-променевої трубки зображення геометричних фігур - прообразу нинішнього телевізійного зображення.

У 1911 році в бельгійському місті Тюен була заснована Міжнародна федерація кінологів. Ініціаторами створення стали Німеччина, Австро-Угорщина, Бельгія, Франція та Нідерланди. Під час Першої світової війни діяльність організації була перервана і частково відновилася тільки у 1919 році. Повністю функціонування організації було відновлено в 1921 році зусиллями Бельгії та Франції. Штаб-квартира розташувалася в Тюені, де знаходиться й нині. Сьогодні в Міжнародну кінологічну федерацію входять національні кінологічні федерації 91 країни. FCI визнає понад 300 порід собак, які класифікуються в 10 основних групах.

У 1921 році міська влада Чикаго прийняла рішення штрафувати на суму від 10 до 100 доларів жінок, що з'являються на вулицях в коротких спідницях та з оголеними руками.

У 1973 році Роберт Меткалф склав доповідну записку для глави PARC про потенціал технології Ethernet. Цей день загальноприйнято вважати Днем винаходу цієї технології.

У 1977 році відбувся останній рейс знаменитого «Східного Експресу», яким з 1883 року вирушали мандрівники за маршрутом Париж - Стамбул.

Схожі матеріали:
👁 987
Категорія: Актуально
Теги: що не можна робити у цей день, народні прикмети, Миколи Чудотворця, традиції, пам'ятні дати




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ