Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


26.06.2022

26 червня — Килина Гречишниця: прикмети, історія і традиції свята


Сьогодні не можна хвалитися, розповідати оточуючим про свої перемоги та досягнення — можна наврочити свій успіх.


Килина Гречишниця

Більшість старослов'янських свят відображали в собі не тільки містичне розуміння світу, а й були прив'язані до конкретних господарських подій в повсякденному житті наших предків

Однією з таких подій було всенародне свято Килина Гречишниця. Його відзначали щорічно 26 червня. Церквою в цей день поминалася мучениця Килина Старша, Фінікійська (Біблоська).

Приставку "Гречишниця", свято отримало за те, що в цей час починався традиційний сезон сівби гречаної крупи. Ще одним неофіційним прізвиськом свята було "Килина задери хвости". Це було пов'язано з щорічним напливом мух, гедзів, комарів та інших комах, що доставляли незручності худобі, від яких та і відмахувалася хвостами.

Історична довідка

Свята Килина з'явилася на світ в 281 р на території сучасного Лівану в селищі Біблос. Вона походила із забезпеченої родини християнських торговців. Коли дитині виповнилося пів року, батьки повезли її на святу землю, де і хрестили дитину.

Через півтора року батько Килини раптово помер. У міру дорослішання дочки, мати, що вимушена була взяти на себе всі торгові справи, найняла Килині в якості вчителя грамоти писаря місцевої церкви, який і долучив дівчинку до богослов'я.

До 10 років Килина вже твердо хотіла стати черницею і присвятити своє життя Господу. Дівчинка була не по роках розумна і часто спілкувалася з місцевими священиками на складні богословські теми.

У цю пору Римською імперією правили язичники Максиміліан і Діоклетіан, які проводили масові гоніння на християн. Тому про незвичайну дівчинку швидко стало відомо наміснику провінції Волусіану. Він тут же повелів схопити дитину і особисто вмовляв, а потім і погрозами намагався відвернути Килину від віри.

Дитину жорстоко били, але вона стійко прийняла смерть від розпечених прутів, якими їй пронизали голову, а тіло кинули біля міських стін. Вночі до того місця з'явився ангел. Він торкнувся голови дівчинки: та ожила і вилікувалася від усіх ран. А пізніше сама прийшла в покої до Волусіану, як доказ існування Бога і його безмежної могутності.

Шокований намісник звинуватив Килину в чаклунстві і наказав повторно обезголовити дівчинку. Ну по дорозі на ешафот, Господь прийняв її душу. Кат, злякавшись кари намісника, зрубав голову вже у мертвого тіла.

Народні традиції та обряди

На 26 червня традиційно стартувала сівба гречки. Всі роботи необхідно було починати строго засвітло, інакше вважалося що посіви погано зійдуть.

На Калинин день на Русі існувала традиція у великих кількостях готувати гречану (мирську) кашу. Її варили у величезних котлах, а потім роздавали всім бажаючим, які дякували кухарям, молилися за їх благополуччя і бажали рясного врожаю.

На Килину Гречишницю щорічно траплялося нашестя комах, що доставляли проблеми худобі. Тому ще затемна, поки мошкара спить, тварин відганяли далеко на пасовища, а до середини дня повертали назад в хлів.

Молоко в цей день вважалося особливо шкідливим. Після доїння корів, його тільки виливали.


Кримськотатарський прапор

День кримськотатарського прапора

Етнічний кримськотатарський прапор вперше було затверджено І Курултаєм кримських татар у 1917 році, що проходив у Бахчисараї. Прапор – полотнище небесно-блакитного кольору з символом влади – тамгою золотистого кольору, розташованою в лівому верхньому кутку біля древка.

Блакитне полотнище і золота тамга були вибрані не випадково. Небесно-блакитний колір у тюркських народів – це синонім чистоти і свободи, чесності і вірності, бездоганності і сили. Єдиний колір блакитного тла пов'язують із бажанням єдності народу, миру та добробуту.

Тамга (родовий знак) в Криму була у кожного знатного роду. Кожне покоління мало власну тамгу.

Як правило, нащадок певного роду, запозичуючи тамгу свого предка, додавав до неї новий елемент.

День кримськотатарського прапору вперше було відзначено у 2010 році за ініціативи Кримського Молодіжного Центру та інших молодіжних організацій. А 29 серпня 2010 року на ІІІ сесії V Курултаю кримськотатарського народу було ухвалено рішення відзначати День національного прапора 26 червня - у день відкриття ІІ Курултаю. Його мета – об’єднання народу і популяризація кримськотатарської символіки.

Наразі Крим є окупованим Росією. Кримських татар, які виступають за свободу під кримськотатарським прапором, переслідує російська адміністрація, війська і спецслужби.

День молодіжних і дитячих громадських організацій України


День молодіжних і дитячих громадських організацій України
 

Сьогодні б українці мали відзначати День молоді, який завжди був особливою подією. Цього дня особливу увагу приділяють енергії, натхненню та творчості молодих людей, а ще підтримують молодіжні організації та об’єднання.

До 2022 року в Україні День молоді щорічно припадав на останню неділю червня. Тобто подія мала б відбутися 26 червня 2022 року.

Однак молодіжні організації та рухи подали ініціативу про перенесення святкування на іншу дату, коли проводять Міжнародний день молоді в усьому світі. А це 12 серпня.

Так молоді люди хотіли показати своє бажання інтегруватися до європейської спільноти. Ініціатива була підтримана президентом України Володимиром Зеленським, який підписав відповідний указ. Документ почав діяти 1 січня 2022 року.

А ось День молодіжних та дитячих громадських організацій України залишився та припадає цього року на 26 червня.

Головна мета цієї події – привернути увагу суспільства на прагнення та інтереси української молоді. Зазвичай цього дня проводили різноманітні заходи, які були спрямовані на підтримку молодіжних організацій: конкурси, концерти, фестивалі, конференції та ярмарки.

Цьогоріч, на жаль, війна внесла свої корективи. Президент Володимир Зеленський продовжив воєнний стан до 25 серпня 2022 року, а це означає, що День молоді відбудеться без розважальних заходів зі скупченням великої кількості людей.

Міжнародний день на підтримку жертв тортур

26 червня міжнародна спільнота відзначає День підтримки жертв катувань, щоб вчергове нагадати про неприпустимість таких порушень прав людини, як катування й нелюдське поводження.

Катування та інші види неналежного поводження – одне з найтяжчих порушень прав людини. Відповідні заборони сформульовано в національному та міжнародному праві найкатегоричнішим з усіх можливих способів. Заборона катувань імперативна, абсолютна та невідступна незалежно від будь-яких супутніх обставин.

Утім катування та інші форми неналежного поводження – повсякденна сучасна реальність майже в усіх куточках світу.

День боротьби з наркотиками

День боротьби з наркотиками

В 1987 році Міжнародною конференцією з боротьби зі зловживанням наркотиками та їх незаконним обігом, яка проходила у Відні, було рекомендовано встановити щорічну подію, присвячену важливості протидії проблемі у світовому масштабі.

Запропоновану дату – 26 червня – в грудні того ж року затвердила Генасамблея ООН. Так з’явився Міжнародний день боротьби проти зловживання наркотиками та їх незаконного обігу.

Прийнятою ООН у 1988 році Конвенцією проти незаконного обігу наркотичних засобів і психотропних речовин було доповнено дві попередні Конвенції в аспекті світового протистояння наркобізнесу.

Відтоді почалася справжня боротьба проти наркоторговців, яка полягала в контролі за відмиванням коштів та конфіскації прибутків від торгівлі наркотичними препаратами. Також були прийняті угоди про міжнародну екстрадицію наркозлочинців.

День каное

26 червня проводиться День каное. Вперше відзначений в 2007 році. Ці червневі заходи у третьої декаді місяця мають традиційний щорічний характер.

Каное традиційно робилися з дерева та кори, потім з дерева та полотна, а потім з алюмінію. Каноїсти повинні тримати свій центр тяжіння низько, щоб не перекинути каное. У світі водних видів спорту і що з'явилося першим: веслування на каное проти каякінгу — дуже стара суперечка. Веслування на каное вперше з'явилося на Олімпійських іграх у Парижі в 1924 році. День каное - це канадська традиція, розпочата 2007 року Канадським музеєм каное.

Веслування на каное і каяках - найцікавіші види спорту або хобі у світі. Якщо вам трапиться опинитися в Мюнхені, Німеччина, ви можете побачити найстаріші у світі байдарки, що збереглися, в північноамериканській частині Музею п'яти континентів. Ці каяки 1577 року випуску.

Першими людьми у світі, які почали будувати та використовувати байдарки, були інуїти, алеути та юпіки. Сьогодні люди переважно катаються на байдарках для розваги та огляду визначних пам'яток. Проте спочатку байдарки призначалися для полювання.

День косметолога

У суботу, 26 червня, відзначається День косметолога (Beautician's Day). Хоча це свято й має неофіційний характер, популярність його з кожним роком росте в різних країнах світу.

Цього дня приймають привітання професіонали, які допомагають чоловікам і жінкам виглядати краще, приховавши недоліки та підкресливши природну красу.

Звичаї
  • 26 червня вшановується християнська мучениця Акиліна (в народі Килина Гречишниця).
  • У цей день продовжують сіяти гречку.
  • В поле і городі працювати не прийнято, інакше сходи будуть поганими.
  • На це свято існує традиція готувати гречану кашу, якою пригощають подорожніх і жебраків. На знак подяки вони моляться за здоров'я і успіх господарів будинку
Прикмети
  • Вранці квіти і трави пахнуть сильніше звичайного – скоро піде дощ.
  • Павучок-хрестовик на заході в павутині сидить – до сухого дня.
  • Мошкара колами літає – погода буде доброю.
  • Курчата ховаються під квочку, коли світить сонце, – до швидкого погіршення погоди.
  • Заспівав півень раніше дев'яти годин вечора – до дощу.
Іменини

День ангела сьогодні відзначають: Андрій, Данило, Дмитро, Іван, Олександр, Сава, Яків, Килина, Антоніна, Ганна, Олександра.

Схожі матеріали:
👁 1059
Категорія: Актуально
Теги: День косметолога, Кримськотатарський прапор, заборони, День каное, звичаї, прикмети




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ