Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


04.07.2022

4 липня: яке сьогодні свято, що можна і не можна робити традиції, прикмети


Не варто уникати сьогодні домашньої роботи


День Національної поліції України

Сьогодні, 4 липня, в Україні відзначають День Національної поліції, а віряни вшановують пам'ять мученика Юліана.

Також сьогодні в Україні – День судового експерта, в США – День незалежності, День кантрі-музики, День салату «Цезар», Дні Тома Сойєра, День приготування яєчні на тротуарі, у Тонзі – День короля, в Латвії – День пам'яті геноциду єврейського народу в роки Другої світової війни, в Італії – День Гарібальді, у Норвегії – День народження королеви, в Руанді – День звільнення.

День Національної поліції України

Сьогодні, 4 липня 2021 року, відзначають День Національної поліції України. Згідно з Указом президента України від 4 квітня 2018 року № 97. цей день призначений на 4 липня. 2015 року перші патрульні поліцейські прийняли присягу на Софійській площі у Києві.

День судового експерта

4 липня відзначають День судового експерта – професійне свято судового експерта. З ініціативою введення Дня судового експерта України виступила Координаційна рада з проблем судової експертизи, яка діє при Міністерстві юстиції України, мотивуючи своє рішення тим, що судово-експертна сфера має величезне значення для забезпечення правосуддя в суспільстві та захисту.

День незалежності США

День незалежності США — державне свято Сполучених Штатів Америки, яке відзначається щороку 4 липня (часто так і називається: «Четверте липня») і є федеральним вихідним днем. Свято встановлено на честь Декларації незалежності США від Об'єднаного Королівства Великої Британії, яка була підписана 4 липня 1776 року.

4 липня - пам'ять святого мученика Юліана Тарсійського


пам'ять мученика Іуліана Тарсійського

Православна церква 4 липня вшановує пам'ять мученика Іуліана Тарсійського. Інші назви свята: «Ульянів день», «Ульяндень», «Липів колір». Квітки липи, зібрані 4 липня, володіють цілющою силою.

В цей день готували спеціальний липовий порошок, який може заліковувати опіки і зупиняти кровотечу.

Жінки у минулі часи використовували липу в косметичних цілях: липовий настій робить шкіру м'якою і гладкою, а сік зміцнює волосся.

Юліан Тарсійський народився в малоазійскій провінції Кілікія. Він був сином сенатора-язичника, мати його сповідувала християнство.

Після смерті чоловіка мати Юліана переселилася в місто Тарс. Сина вона виховала в християнському благочесті.

Колі святому виповнилося 18 років, імператор Діоклетіан почав гоніння на християн. У числі інший був схопленій і святий Юліан. Його привели до правителя Маркіяна на суд, де довго умовляли відректися від Христа.

Ні катування, ні загрози, ні обіцянки дарів и почестей не могли схилити благочестивого юнака до принесення язичницьких жертв і зречення від Христа. Святий сповідник залишався непохитно у твердій вірі.

Цілий рік мученика водили по містах Кіликійської області в кожному з них, піддаючи допитам і жорстокі катування, після чого кинули в темницю. Мати святого Юліана йшла за сином і молилася, щоб Господь ще більше зміцнів йго у вірі та подвигу.

Тоді правитель наказав відрубати матері святого Юліана ступні ніг, за те, що вона супроводжували сина. Свята мучениця померла від нанесених ран.

Мученика Юліана зашили в мішок, наповненим піском і отруйними гадами, і кинули в море. Тіло страждальника було віднесене хвилями на берег біля Александрії і з честю поховано однією благочестивою александрійською християнкою. Сталося це біля 305-го року.

Згідно переказів мощі святого мученика перенесли в місто Антіохію. Святитель Іоанн Златоустий ушанував пам'ять святого мученика Юліана похвальним словом.

Тропар

Мученик Твой, Господи, Иулиан во страдании своем венец прият нетленный от Тебе, Бога нашего, имеяй бо крепость Твою, мучителей низложи, сокруши и демонов немощныя дерзости. Того молитвами спаси души наша.

Що не можна робити сьогодні

  • Не можна у цей день обривати цвіт липи чи рубати липові дерева.
  • Не варто уникати сьогодні домашньої роботи.
  • Заборонено обманювати близьких.
Народні традиції і прикмети
  • Якщо у небі довго гримить, скоро буде затяжна негода.
  • Радісні співи солов'їв вранці обіцяли теплу погоду.
  • Якщо дме північний вітер – дощу не буде, якщо вранці багато роси – буде багатий урожай.
  • Спекотна погода вважалася передвісником морозної зими, а дощова – сніжної.
Іменини

4 липня, іменини відзначають власники таких імен: Олексій, Анастасія, Антоній, Георгій, Іван, Іона, Максим, Микита, Микола, Павло, Терентій, Федір, Юліан, Юлій.

Схожі матеріали:
👁 633
Категорія: Актуально
Теги: традиції, День Національної поліції України, що можна і не можна робити, свято, прикмети




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ