Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


08.05.2021

8 травня — апостола і євангеліста Марка, прикмети, традиції, чим день увійшов в історію


Цього дня в Україні — День пам'яті та примирення


8 травня - 128-й день року за Григоріанським календарем. До кінця року залишається 237 днів. У XX і XXI століттях цей день відповідає 25 квітня Юліанського календаря.

День ангела сьогодні

  • День ангела (іменини) сьогодні святкують: Віктор, Станіслав, Арсен, Бенедикт, Денис, Іда, Михаїл, Ульрика, Марк, Сильвестр.
8 травня  —  День пам'яті та примирення, присвячений пам'яті жертв Другої світової війни, Міжнародний день Червоного Хреста і Червоного Півмісяця.

Яке православне (церковне) свято сьогодні

8 травня  — апостола і євангеліста Марка


8 травня — апостола і євангеліста Марка
 
Апостол і євангеліст Марк

Народився в Єрусалимі, був племінником апостола Варнави і учнем апостола Петра. Заснував Церкву в Єгипті, був першим єпископом в Олександрії. Тут поклав початок християнському училищу. З проповіддю Євангелія подорожував в Лівії, Нектополі та інших областях Африки. Відвідав апостола Павла в Римі, де він перебував в кайданах.

Повернувшись до Олександрії, апостол протидіяв язичникам, що порушило їх ненависть. Святий Марк, передбачаючи свій кінець, поспішив залишити після себе наступників — єпископа Ананію і трьох пресвітерів.

Незабаром язичники напали на апостола під час богослужіння, побили його, волочили вулицями міста і кинули до в'язниці. Вночі йому з'явився Спаситель і надихнув його. На ранок дорогою на судилище св. Марк помер зі словами: "В руки Твої, Господи, віддаю дух мій".

День пам'яті і примирення

День пам'яті та примирення — пам'ятний день в Україні, який припадає на 8 травня, річницю капітуляції нацистської Німеччини.

Згідно з Указом Президента України, підписаним у 2015 році, метою цього дня є "гідне вшанування подвигу українського народу, його визначного внеску в перемогу Антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні та висловлення поваги всім борцям проти нацизму".

8 травня 1945 Антигітлерівська коаліція офіційно ухвалила "Акт про беззастережну капітуляцію" Збройних сил Нацистської Німеччини. Акт був підписаний іще 7 травня в Реймсі (Франція), однак ратифікований наступного дня в Берліні. З цієї нагоди 8 травня 1945 року в багатьох містах Європи та США було проведено велелюдні святкування.

Резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 22 листопада 2004 року, приуроченою до 60-ї річниці закінчення Другої світової війни в Європі, проголошені присвячені пам'яті жертв цієї війни Дні пам'яті та примирення, що відзначаються 8 та 9 травня.

Міжнародний день Червоного Хреста і Червоного Півмісяця

8 травня у всьому світі відзначається Всесвітній день Червоного Хреста і Червоного Півмісяця. Саме в цей день народився засновник Міжнародного руху Анрі Дюнан. За його ініціативи були створені перші групи волонтерів, які надавали допомогу всім пораненим на полях бойових дій. Також Дюнан став одним з творців всесвітньо відомого комітету Червоного Хреста.

Червоний Хрест — всесвітня організація. Основоположні принципи Міжнародного Руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця — надання допомоги всім нужденним без дискримінації за національною, расовою, статевою, релігійною, мовною, класовою ознакою чи політичними переконаннями.

Міжнародний комітет Червоного Хреста веде постійну гуманітарну діяльність на території понад 80 країн, а при необхідності і в будь-якій точці світу. Штаб-квартира базується в місті Женева.

Сьогодні в рядах Червоного Хреста України задіяні понад 6,3 мільйона волонтерів. Щорічно вони обслуговують понад 105 тисяч самотніх людей похилого віку, майже 23 тисячі інвалідів війни й праці, понад 25 тисяч учасників Другої світової війни, понад 8 тисяч людей з інвалідністю з дитинства.

Які народні прикмети і традиції сьогодні

Традиції:
  • На Марка було прийнято закликати дощ і молитися за те, щоб літо не було посушливим. Говорили, якщо в травні дощ піде хоча б три дні, то можна очікувати багатого врожаю.
  • В народі цей день вважався сильним магічним днем. Знахарі цього дня займалися сімейною та любовною магією. День також був вдалий для подорожей та для нових починань.
  • Вважалося, що цього дня треба придбати бажану річ для себе, щоб гроші текли рікою.
  • На Марка стежили, куди прилітали перелітні птахи: якщо в сад, то будуть плодоносити дерева, якщо на город - до хорошого врожаю на грядках.
 Прикмети:
  • Якщо сьогодні кує зозуля — морозів не буде.
  • Ясний і сонячний день — до спекотного літа.
  • Якщо веселка висить високо в небі, має бути ясна погода.
  • Купчасті хмари вранці, а ввечері шаруваті — скоро почнеться гроза.
  • Птахи летять на конопляник — буде багатий урожай конопель.
  • Ще не зацвіли яблуні до 8 травня — врожаю не буде.

Що не можна робити в цей день

  • Не можна сваритися і ображатися
  • Не варто витрачати багато грошей
  • Не рекомендують виносити сміття

Що сталося цього дня

    1713 — указом Петра I столицю Московського царства перенесено з Москви до Санкт-Петербурга.
    1838 — у Великій Британії опублікована "Народна хартія" — програма політичних вимог англійського пролетаріату.
    1847 — шотландський винахідник зі Стонгейвена Роберт Томсон (1822—1873) отримав патент на гумову камеру для коліс.
    1886 — доктор Джон Пембертон з Атланти вперше продав свій лікувальний еліксир. Цей засіб, що продавався через аптеку, мав такий попит, що через три роки його секретну формулу було продано за 2300 доларів — сьогодні його продають по всьому світу під назвою "Coca-Cola".
    1900 — близько 6 тисяч осіб загинули через ураган і повінь в Гальвестоні (Техас, США).
    1900 — Андрей (Шептицький) був призначений митрополитом Львівським
    1902 — під час виверження вулкана Пеле палаюча хмара зруйнувала місто Сен-П'єр на острові Мартиніка. Загинули близько 26 тисяч мешканців, вціліли лише двоє чи троє.
    1903 — перший справжній дирижабль "Лебоді" здійснив свій перший політ на 37 км.
    1909 — в Москві урочисто відкрили пам'ятник Миколі Гоголю роботи скульптора Андрєєва.
    1919 — Центральною Руською Народною Радою укладено Ужгородський меморандум — рішення про приєднання Закарпаття до Чехословаччини.
    1933 — Магатма Ґанді почав голодний страйк проти британського панування в Індії.
    1942 — Друга світова війна: вермахт розпочав наступ у Криму.
    1945 — у передмісті Берліна Карлсгорсті представники німецького командування на чолі з фельдмаршалом Кейтелем вдруге підписали акт про беззастережну капітуляцію збройних сил Німеччини, що набрав чинності о 23:01
    1951 — Іван Драч опублікував свій перший вірш.
    1959 — у канадській провінції Онтаріо заборонили покарання ув'язнених биттям.
    1961 — в Англії засуджено до 42-х років в'язниці 38-літнього дипломата Джорджа Блейка, звинуваченого у шпигунській діяльності на користь СРСР.
    1962 — у Лондоні перестали ходити останні тролейбуси.
    1976 — шведська група "ABBA" втретє піднялась на першу сходинку британського хіт-параду з піснею "Fernando", яку утримувала протягом місяця.
    1984 — Олімпійський комітет Радянського Союзу відмовився направляти команду спортсменів для участі в XXIII Олімпіаді в Лос-Анжелесі. Бойкот обґрунтовувався загрозами насилля стосовно радянських спортсменів, хоча насправді це була політична акція — відповідь за бойкот американцями Московської олімпіади 1980 року.
    1994 — Азербайджан приєднався до договору про припинення вогню в Карабаху.
    2004 — німецька поліція заарештувала 18-літнього творця комп'ютерного вірусу "Sasser". Більше читайте тут:

Схожі матеріали:
👁 1177
Категорія: Актуально
Теги: апостола і євангеліста Марка, прикмети, традиції, чим день увійшов в історію




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ