Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


14.05.2018

Чому 14 травня не варто давати у борг, і як цього дня забезпечити собі достаток на найближчий рік


У народі говорили, що хороша погода дозволить отримати в майбутньому багатий урожай


Чому 14 травня не варто давати у борг, і як цього дня забезпечити собі достаток на найближчий рікСьогодні, 14 травня, згадують святого пророка Єремію. Він був другим серед чотирьох пророків. Раніше святого назвали Запашником. Прізвисько він отримав у зв'язку з тим, що в цей час починалися найбільш активні роботи з засіву полів. Ця праця вважається найбільш виснажливою, як для людей, так і для худоби. Тому народ звертався до святого з молитвами про допомогу. Існує повір'я, що Єремія, сідаючи на воза, допомагає всім, хто йому молиться.

Найважчі і виснажливі роботи були дуже важливі для хліборобів. У цей період народ особливо просив Божої допомоги і захисту від негативних природних явищ, які могли перешкодити отримати багатий врожай і безбідне існування на найближчий рік. Існувало вірування, згідно з яким Єремія в день 14 травня запрягає свою небесну колісницю і сіє хліб, чим і допомагає хліборобам. Після того, як люди і домашні тварини остаточно втомляться під час жнив, Єремія впрягав тварин і самостійно завершував всі роботи. Таке вірування з'явилося тому, що ім'я Єремія співзвучне зі словом "ярмо".

Як тільки засівальники 14 травня ступали на землю, вони зверталися з молитвою, дивлячись на Схід, Південь і Захід. Кидали по жмені жита на кожну сторону і кланялися. Тільки після цього можна було приступати до роботи. Сіяли овес з 14 травня і до тих пір, поки цвіли яблуні та груші або не переставали літати чорні довгі мухи, яких називали вівсяними мухами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ліки за трьома програмами державних закупівель їдуть у регіони

Народні прикмети на 14 травня

Хмарна погода в цей день - зима прийде рано і буде дуже морозною

Ясна погода - буде хороший урожай

З'явилися комарі на Єремія - час вирушати в поле і сіяти жито

Не можна 14 травня давати в борг зерна та насіння - врожаю не буде

Ялинові шишки червоніють, а соснові стають зеленими - можна сіяти ячмінь

Негода - прикмета того, що зима буде суворою

Вечірня роса віщує ясний день

Пшеницю та жито найкраще сіяти в повний місяць, а овес - за два дні до або після повного місяця.

Схожі матеріали:
👁 728
Категорія: Актуально
Теги: народні прикмети, прикмети, весна, травень




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ