Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


30.12.2021

Чому фермери в Гребінці часто використовували картоплю як корм для свиней


Експерти в галузі харчування тварин не заперечують той факт, що картопля є дуже цінним і смачним кормом


Варена картопля з добавками раніше була гарантією смачного м’яса, про який сьогодні ми можемо тільки мріяти. Так може бути, але чи варто повернутися до цього способу харчування? Картопля є відмінним легкозасвоюваним кормом для свиней і птиці.

Найбільш поширений спосіб годування картоплею — після варіння або в сирому вигляді для більшості жуйних тварин. Сорти з високим вмістом крохмалю найкраще підходять для кормових цілей через їхню високу енергетичну цінність і високої якості рослинного білка. Вміст білка в картоплі не дуже високий, усього орієнтовно 2 %, але за хорошої урожайності з гектара можна зібрати до однієї тонни високоякісного картопляного білка.


свині
 

У минулому 50 % врожаю картоплі використовувалося як корм худобі — інша половина йшла в їжу. 20–30 років тому площа картоплярства була набагато більшою, ніж сьогодні. У той час щорічно на корм, в основному свиням, використовувалося до 20–25 мільйонів тонн картоплі.

І все ж, за наявності сучасних кормів, картопля програла. Вони поступилися зерновим через високі витрати на вирощування і зберігання. Наприклад, у Гребінці використовують БМВД для свиней від https://avamarket.com.ua/tovary/svyni. Однак використання відгодівельної картоплі є основою для отримання м’яса відмінної якості. Доступне сьогодні м’ясо не йде ні в яке порівняння з«картопляною свининою».

Смачно, але дорого: що зупиняє гребінських фермерів

Картоплю сільськогосподарські тварини поїдають охоче, але у виробництві сучасних кормів її не використовують. У сучасних свинарниках немає місця для картоплі як корму. Однак важко не поставити собі питання: чи дійсно це правильне рішення й чи варто було відмовлятися від картоплі?

Експерти в галузі харчування тварин не заперечують той факт, що картопля є дуже цінним і смачним кормом — його можна давати сирим, приготованим на пару або маринованим, або навіть сушеним. Хоча сушена картопля є відмінним кормом для тварин, сьогодні він не використовується.

Однак варто згадати про використання цінного картопляного білка, виробленого в крохмалистих рослинах, у кормовій промисловості. Сиру картоплю охоче поїдається жуйними тваринами. Для свиней рекомендується картопля, приготований на пару й маринований на пару або сирої.

Свійська птиця віддає перевагу картоплі, приготованій на пару. Однак частка картоплі в раціоні має бути скоригована не тільки залежно від виду, але і від віку тварини та напряму виробництва. Для свиней доза пареної або маринованої картоплі має становити від 4 до 6 кілограмів на день.

Щоби перевірити можливість повторного введення картоплі в раціон худоби, були проведені дослідження із силосування сирої картоплі, змішаного з висівками, зерновим борошном або зеленим кормом із бобових рослин. Результати сприятливі, а якість отриманого м’яса чудове.


свині
 

Жирність — відмінний смак

Експерти вважають, що варто згадати традиції та повернутися до використання картоплі в годуванні худоби. Використання картоплі в харчуванні худоби варто рекомендувати не тільки органічним господарствам. Спосіб підготовки картоплі до згодовування має ґрунтуватися не тільки на потреби тварин у поживних речовинах, а й на економічному розрахунку господарства.

Примітка для гребінських фермерів: згідно з проведеними дослідженнями, найбільш ефективним методом представляється силосування сирої картоплі з додаванням зернового борошна і ферментних препаратів. Варто також пам’ятати, що корм є головним чинником для хорошої якості м’яса. Якщо Свиня харчується посереднім кормом, її м’ясо також буде посереднім на смак. Найбільш важливими є: порода, вік тварини, стать, технологія й тип корму.



Схожі матеріали:
👁 546
Категорія: Прес-реліз
Теги: картопля, БМВД для свиней, свині




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ