Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


17.11.2017

День духів-бешкетників: Чому 17 листопада не треба запрошувати гостей і давати гроші у борг


У цей день намагалися не виходити з дому без особливої потреби і не починати жодних справ


День духів-бешкетників: Чому 17 листопада не треба запрошувати гостей і давати гроші у борг17 листопада вшановується пам'ять пресвітера Ермея і єпископа Мирського Нікандра. Обидва мученики, згідно з переказами, були учнями святого Тита, який, у свою чергу, був учнем апостола Павла. Нікандр і Ермей прославилися тим, що активно займалися проповідуванням і поширенням християнського вчення, багатьох язичників їм вдалося навернути в свою віру.

Проте правителі дізналися про діяльність Ермея і Нікандра, після чого заарештували їх і вимагали зректися своєї віри на користь язичництва. На це проповідники відповіли відмовою, за що були піддані численним мукам.

17 листопада в народі вважали нещасливим. Намагалися не виходити з дому без особливої потреби і не починати жлдних справ. У народі говорили, що 17 листопада всі духи виходять на свободу і намагаються проникнути в хату, щоб взяти вугілля з печі. Саме тому, проводилася велика кількість різноманітних обрядів. До речі, намагалися не давати нікому вогню, навіть якщо за ним прийдуть сусіди - якщо зробити це, то нечиста сила забере щастя і благополуччя разом з вугіллям. Намагалися виконувати різну домашню роботу, якої було більш ніж достатньо. Дівчата вечорами сідали ткати і прясти, проводили час в роботі і бесідах.

Дуже боялися 17 листопада нечистої сили, бо, потрапивши в людське житло, вона може пакостити: бити посуд, сварити між собою членів сім'ї, може влаштувати пожежу. Особливо привабливими для духів були порожні будинки або хати, в яких двері не зачинені. Селяни зазвичай 17 листопада зачиняли двері й не запрошували в гості навіть найближчих родичів. Незважаючи на численні заборони, молодь збиралася в цей день галасливою компанією. Молоді люди і дівчата веселилися, могли гуляти до світанку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому 16 листопада не треба зайвий раз виходити з дому і варто користуватися парфумами

Народні прикмети на 17 листопада

Мишей більше, ніж зазвичай - прикмета, що буде холодна зима

В молодий Місяць сніг випав - скоро він розтане

Якщо в новий Місяць встановилася певна погода, то вона буде триматися до кінця місяця

Ліс 17 листопада здається здалеку чорним - чекай відлиги

Білі круги навколо сонця - за прикметами, чекай сніжну бурю

Не можна нічого виносити з дому - втратиш щастя

Не можна давати грошей у борг навіть самим близьким друзям і родичам

Для захисту від злих сил можна насипати на підвіконня трохи горобини

Щоб захиститися від духів, використовували зміїний виповзок (шкірку змії, яка скидається в процесі линьки), підкову

Не потрібно грати весілля 17 листопада, укладати угоди або судитися, знайомитися з новими людьми - ці справи не будуть успішними і користі не принесуть.

Схожі матеріали:
👁 781
Категорія: Актуально
Теги: Листопад, народні прикмети




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ