Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


15.10.2022

До 80-річчя УПА: уродженка Полтавщини Катерина Мешко-учасниця Великого збору УГВР


Катерина Мешко (псевда «Озерська», «Верещак») народилася 1913 року в Старих Санжарах Полтавської губернії


До 80-річчя УПА

Цьогоріч з ініціативи Українського інституту національної пам’яті (УІНП) та згідно з Постановою Верховної Ради на державному рівні відзначається 80-річчя з часу створення Української повстанської армії.Щоб вшанувати захисників і захисниць України та воїнів УПА Інститут нацпам’яті проводить просвітницьку кампанію під гаслом «Боролись! Боремось! Поборемо!».З 1944 року координувала національно-визвольний рух і представляла патріотичні сили Українська головна визвольна рада (УГВР). Сьогодні розповімо про Катерину Мешко–діячку ОУН і членкиню УГВР.

Катерина Мешко (псевда «Озерська», «Верещак») народилася 1913 року в  Старих Санжарах Полтавської губернії (нині це село належить до Новосанжарської селищної територіальної громади Полтавського району).
Члени її родини булинащадками козаків, свідомими патріотами України, тому й стали жертвами більшовицького режиму.Старший брат матері — політичний діяч Олександр Янко, депутат Центральної Ради УНР, розстріляний НКВД у 1938 році.

Батьки відійшли від хліборобства та стали купцями і підприємцями в Старих Санжарах. Батько був діячем Української автокефальної церкви (УАПЦ). Розстріляний чекістами в рідному селі навесні 1921 року, а старший брат Євген невдовзі загинув у повстанських лавах місцевого отаманаІвана Біленького. СестраОксана Мешко— дисидентка, багато разів арештована та етапована таборами за проукраїнську діяльність.

Після розгрому родини Катерині довелося виїхати до Харкова, жити й навчатися у дядька, де й закінчила п'ятирічку. Опісля переїхала до сестри Оксани в Дніпропетровськ (нині м. Дніпро), навчалася в середній школі.

На Січеславщині (тимчасова, досі недекомунізована назва – на Дніпропетровщині) особисто бачила ліквідацію російськими більшовиками УАПЦ, колективізацію сіл та Голодомор-геноцид. Згодом працювала токаркою на металургійному заводі в Дніпропетровську, навчалася на робітфаку.

1937-го виїхала в Москву, де закінчила електромеханічний інститут МЕМІІТ, а коли в 1941 році повернулася до Дніпропетровська, була прикро вражена хаотичним відступом Червоної Армії з міста і масштабною переправою німців через Дніпро.

Опинившись у німецькій окупації,Катерина дивом уникнула перших арештів та розстрілів ОУНівців-мельниківців та інших свідомих українців німецькими гестапівцями. Згодом вона почала працювати в обласній управі, а потім вступила в бандерівську ОУН(б), яка діяла підпільно на строго конспіративних засадах.1942 року очолила обласний провід ОУН у Ворошиловграді.

Водночас допомагала референту пропаганди крайового проводу Південно-Східних земельОмеляну Лоґушу. З ним згодом одружилася. Опісля була провідницею ОУН Криму. У 1943 разом з Омеляном Лоґушем перебралася на Волинь, працювала в крайовому проводі. В листопаді 1943 року організувала Першу конференцію поневолених народів Східної Європи та Азії в селі Будераж Здолбунівського району на Рівненщині.

Катерина Мешко була учасницею Великого Збору УГВР(11—15 липня1944р.).Того жроку на доручення Проводу УГВР перебралася з чоловіком за кордон в Європу. Із секретним завданням — налагодити зв'язки з союзами антигітлерівських західних держав – вони дістались до американської окупаційної зони Німеччини та влилися в українську діаспору.

уродженка Полтавщини Катерина Мешко-учасниця Великого збору УГВР
 

1949-го подружжя переїхало до США, де брало участь у діяльності Закордонного Представництва УГВР (ЗДПУГВР), а Омелян Логуш очолив український відділ «Голосу Америки».

Померла в1991 року в місті Сент-Луїс (штат Міссурі, США), де мешкала з молодшим сином Євгеном. Він від 2007-го є дияконом Української греко-католицької Церкви.

Старший син – Юрій Логуш – науковець-економіст, засновник низки соціальних проектів, став відомим меценатом.Разом із дружиною Тетяною заснував Міжнародний конкурс романів та кіносценаріїв «Коронація слова», який існує вже більше 20 років і є одним з найпрестижніших в Україні.
 
Полтавський офіс УІНП (за матеріалами книг «Вояки Української повстанської армії родом з Наддніпрянської України. Книга перша», автори-упорядники Коретчук Я.В., Каспрук С. Д., Тимків В.В., Гук В.Ю. і «Полтавська діаспора. Велика енциклопедія — Лохвиця, Полтавщина, Україна, Европа, Австралія, Америка. Біографічні інформації, нариси, статті, рефлексії, есеї, довідки, листи» Олександра Панченка).


Схожі матеріали:
👁 352
Категорія: Актуально
Теги: довідки, Біографічні інформації, До 80-річчя УПА, нариси, історична довідка, статті, історія, рефлексії, есеї




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ