Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


02.01.2018

Друге січня: Час прибрати будинок і вчити колядки, бо скоро - знову свято


У цей день починали готуватися до святкування Різдва


Друге січня: Час прибрати будинок і вчити колядки, бо скоро - знову свято2 січня віряни вшановують Іоанна Кронштадського. Також в цей день моляться святому Ігнатію Богоносцю. На честь цих святих в храмах 2 січня служать молебні і влаштовують хресні ходи.

У народному календарі йдеться про те, що велика увага 2 січня приділяється захисту будинків від злих сил. Про погоду в день 2 січня можна судити про те, яким буде урожай.

У цей день починали готуватися до святкування Різдва. Господині 2 січня прибирали в будинках, запасалися продуктами, фарбували меблі і стіни. Всі розучували колядки, пісні, шили карнавальні костюми.

Якщо людина дотримувалася Різдвяного посту, то в день 2 січня пропонувалося їсти тільки сирі фрукти і овочі.

Тим, хто народився 2 січня, дарували талісман з турмаліном. Вважалося, що цей камінь зможе вберегти від біди і пристріту, подарувати довголіття і міцне здоров'я.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новий рік: Вдягайте найкраще, святкуйте найвеселіше і в жодному разі не працюйте

Народні прикмети на 2 січня:

У цей день з дерев і чагарників струшують сніг. Чим більше снігу вийде струсити, тим більший урожай вдасться зібрати влітку і восени. Особливо часто сніг струшували з яблунь, оскільки 2 січня вважали "яблучним днем"

Якщо на деревах 2 січня іній, значить, погода буде ясною

Зоряне небо віщує багатий урожай протягом усього року

У давнину на Русі в день 2 січня ходили з іконами навколо будинків - вважалося, що це допомагає відлякувати злих духів, вберегти сім'ю від голоду і нещастя.

Дому 2 січня вклонялися до пояса, щоб захистити його від зла. Виявляли шану кожному приміщенню: коморі, будівлям для зберігання начиння, утримання тварин.

Вважалося, що будинок - хранитель сімейних традицій

Якщо синиці голосно щебечуть - те, за прикметами, чекай довгі, холодні дні

Яка погода 2 січня, таким і буде місяць серпень. Якщо на вулиці сльота і хуртовина - холодним і дощовим, а якщо морозним і ясним - то жарким і сонячним.

Схожі матеріали:
👁 945
Категорія: Актуально
Теги: січень, народні прикмети




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ