Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


07.02.2019

Гребінківський відділ поліції попереджає громадян про відповідальність за порушення виборчого законодавства


Відповідальність за порушення виборчого законодавства


УВАГА!!! За підкуп виборця до кримінальної відповідальності можуть бути притягнуті не тільки активні учасники виборчого процесу, але й сам виборець.

Кримінальна відповідальність за підкуп виборців

Кримінальна відповідальність за підкуп виборців передбачена статтею 160 Кримінального кодексу України.

Частина 1 цієї статті стосується власне виборця – його дій та бездіяльності:
 
– прийняття пропозиції, обіцянки;
– одержання виборцем для себе чи третьої особи неправомірної вигоди за вчинення чи невчинення будь-яких дій, пов’язаних з безпосередньою реалізацією ним свого виборчого права або права голосу більше одного разу (приклад: відмова від участі в голосуванні, голосування на виборчій дільниці);
– голосування за окремого кандидата на виборах або відмова від такого голосування, передання виборчого бюлетеня (бюлетеня для голосування на референдумі) іншій особі), незалежно від фактичного волевиявлення особи та результатів голосування.

Покарання: штраф – від 1700 до 5 100 гривень або виправні роботи на строк до двох років, або обмеження волі на той самий строк.

Відповідальність за порушення виборчого законодавства
 

Частини 2-4 ст. 160 Кримінального кодексу стосуються активних дій іншої сторони, яка бере участь у виборчому процесі. Це пропозиція, обіцянка або надання виборцю неправомірної вигоди за вчинення або невчинення будь-яких дій про які йдеться в ч. 1 більше одного разу, а також за голосування за окремого кандидата на виборах, кандидатів від політичної партії, місцевої організації політичної партії або відмова від такого голосування, передача виборчого бюлетеня іншій особі.

Також здійснення передвиборної агітації, а саме: надання підприємствам, установам, організаціям неправомірної вигоди, або надання безоплатно товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення найменування, символіки, прапора політичної партії, вартість яких не перевищує розміру, встановленого законодавством) та надання робіт, послуг.

Покарання за вчинені дії: від обмеження волі на строк до 3-х років до позбавлення волі від 2 -х до 4-х років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до 3-х років.

Позбавлення волі на строк від 5 до 7 років за дії, що вказані вище, передбачене цією статтею кодексу за умови їх вчинення:
 
– повторно або за попередньою змовою групою осіб;
– членом виборчої комісії;
– кандидатом або його довіреною особою на виборах;
– представником політичної партії чи місцевої організації політичної партії у виборчій комісії уповноваженою особою політичної партії чи місцевої організації політичної партії;
– офіційним спостерігачем на виборах.

Адміністративна відповідальність за виготовлення та поширення передвиборчих агітаційних матеріалів

Також передбачена адміністративна відповідальність у випадках, за виготовлення та поширення передвиборчих агітаційних матеріалів.

За порушення визначених законодавством вимог до виготовлення та розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації передбачений штраф. Розмір штрафу залежить від того, хто вчинив правопорушення, та власне виду активних дій з агітаційною продукцією.

Отже, відповідно до статті 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення до відповідальності може бути притягнутий як громадянин, так і посадова особа. У чому суть самого порушення!

Частина 1 ст. 212-13 – виготовлення або замовлення виготовлення під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять:
 
- відомостей про установу, що здійснила друк,
- їх тираж,
- інформацію про осіб, відповідальних за випуск
- або в яких така інформація означена неправильно чи неповно

Розмір штрафу для громадянина, у разі вчинення цього виду правопорушення, – від 170 до 510 гривень. А для посадових осіб – від 850 до 1190 гривень.

За розповсюдження під час виборчого процесу друкованих агітаційних матеріалів, які не містять відомостей зазначених вище громадянинові доведеться сплатити від 51 85 гривень, а посадовій особі – від 340 до 510 гривень. Які дії чинне законодавство відносить до «розповсюдження» (ч. 2 ст. 212-13 КУпАП) – рознесення, вивішування та роздавання!

Гребінківський відділ поліції закликає громадян та всіх учасників виборчих перегонів не порушувати виборче законодавство, а діяти лише виключно у правовому полі. В разі отримання інформації про будь які факти порушення виборчого законодавства прохання невідкладно повідомити про це правоохоронні органи.

За матеріалами Гребінківського відділу поліції Полтавщини


Схожі матеріали:
👁 801
Категорія: Зверніть увагу!
Теги: відповідальність, вибори, кримінальна відповідальність, адміністративна відповідальність




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ