Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


10.03.2021

Як не стати жертвою шахраїв під час пошуку роботи в онлайн просторі


Найпоширеніші афери, що стосуються пошуку роботи в мережі Інтернет, які можуть бути актуальними в умовах карантину


Останнім часом стають деталі поширенішими випадки шахрайства у сфері працевлаштування. Злочинних сфер у трудовому шахрайстві існує значна кількість, але основною ціллю такої злочинної діяльності є заволодіння майном, або використання претендента, як безкоштовної робочої сили, зловживаючи довірою останнього.

У зв’язку з запровадженням  карантину збільшилась  не лише кількість  порожніх офісів, а й аферистів, які хочуть заробити на звільнених працівниках. Вони пропонують значний  дохід, прості обов’язки та життя мрії.

Загалом афер з роботою є дуже багато і потрапити в одну з них, на жаль, не захищений ніхто. Як  перешкодити, уникнути обману під час пошуку роботи, а також про те, як уберегтися від шахрайства під час працевлаштування  завдяки мережі Інтернет консультують фахівці Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області.

Стаття 43 Конституції України визначає, що кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Використання примусової праці забороняється. Кожен має право на належні, безпечні і здорові умови праці, на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом. Використання праці жінок і неповнолітніх на небезпечних для їхнього здоров'я роботах забороняється. Громадянам гарантується захист від незаконного звільнення.

Відповідно до статті 2 Кодексу законів про працю України, забороняється будь-яка дискримінація у сфері праці, зокрема порушення принципу рівності прав і можливостей, пряме або непряме обмеження прав працівників залежно від раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, гендерної ідентичності, сексуальної орієнтації, етнічного, соціального та іноземного походження, віку, стану здоров’я, інвалідності, підозри чи наявності захворювання на ВІЛ/СНІД, сімейного та майнового стану, сімейних обов’язків, місця проживання, членства у професійній спілці чи іншому об’єднанні громадян, участі у страйку, звернення або наміру звернення до суду чи інших органів за захистом своїх прав або надання підтримки іншим працівникам у захисті їх прав, повідомлення про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, а також сприяння особі у здійсненні такого повідомлення, за мовними або іншими ознаками, не пов’язаними з характером роботи або умовами її виконання.


Як не стати жертвою шахраїв під час пошуку роботи в онлайн просторі
 

Розглянемо найпоширеніші афери, що стосуються пошуку роботи в мережі Інтернет, які можуть бути актуальними в умовах карантину.

Одна із найбільш поширених схем, які використовують горе-роботодавці це фальшиве тестове завдання. Як правило, роботодавці, які шукають у свою команду креативних спеціалістів (журналістів, дизайнерів, перекладачів) часто просять виконати тестове завдання, але  це  є нормальна практика. В свою чергу кандидат може оцінити, чи подобається йому така робота, а роботодавець – чи відповідає рівень навичок спеціаліста вимогам компанії. Проте,  бувають нечесні роботодавці, для яких тестові завдання – можливість безкоштовно отримати контент для блогу, візуальний контент для соцмереж чи інші креативні роботи. Діють вони за наступною схемою: розсилають усім кандидатам різні тестові завдання. Наприклад, просять написати матеріал на 2000 знаків зі 100% унікальністю, але теми статей у всіх будуть різні. Так можна досить швидко і цілком безкоштовно зібрати контент на місяць чи навіть більше. Якщо роботодавець хоче, аби кандидати виконали тестове завдання, воно має бути ідентичним для всіх. Часто його публікують одразу в описі вакансії й просять надіслати разом із резюме. Або ж надсилають після розгляду резюме кандидатам, що підходять. Тут все залежить від репутації роботодавця.  Тому слід вивчати інформацію про компанію. Якщо це поважна структура, яка не потрапляла в подібні скандали, – сміливо виконуйте завдання.

 Оплата за навчальні/витратні матеріали ще одна із схем, яку використовують аферисти. Її не завжди  можна розпізнати з опису вакансії, вона розкривається на етапі співбесіди/листування з представником компанії. Після відгуку на вакансію, кандидату телефоном, по скайпу чи в інший спосіб розповідають про організацію, обов’язки й на завершення нав’язливо просять оплатити вартість навчальних матеріалів, без яких начебто неможливо почати роботу. За такими схемами часто працюють роботодавці, які пропонують зайнятість  діяльністю на кшталт «збирання ручок», «упаковка насіння», «фасування ґудзиків» тощо. Там просять надіслати кошти за витратні матеріали (насіння, ручки).  В результаті Ви не отримаєте ні роботи,  ні коштів. Ще варіант — роботодавець каже, що гроші підуть на виготовлення Вам зарплатної карти або оформлення документів/пропусків.

Пам’ятайте!  При прийомі на роботу платити повинні Вам, а не Ви. І навіть етап навчання оплачується компанією.

Прохання вислати скани-копії документів ще одна із типових схем за якими діють аферисти. Фейкові роботодавці після отримання резюме просять надіслати фото/скани документів (паспорту, ІНН), іноді фото кандидата з паспортом у руках. За їх словами документи необхідні для того,  щоб вони змогли вас офіційно прийняти на роботу, проте насправді  для того, щоб оформити на Вас споживчий кредит.

Важливо!  Прохання надіслати документи може надійти і від чесного роботодавця. Проте перед цим кандидат повинен пройти декілька етапів відбору: отримати відгук на своє резюме, виконати тестове завдання (якщо воно передбачається), пройти співбесіду (а іноді і не одну). Далі Вас можуть попросити надіслати копії чи скани документів (зазвичай, паспорту, ІНН, диплому про вищу освіту) для офіційного працевлаштування. Як правило, поки дійде до цього етапу, Ви вже й самі не раз зможете переконатися, що перед вами — реальний, а не фейковий  роботодавець.

Продаж посад ще одна із схем. Проте, звертаємо Вашу увагу, що торгівля посадами – це кримінальний злочин. У цьому випадку за змовою між роботодавцем і посередником (наприклад, співробітником агентства) у компанію приймають кандидата, який попередньо дав хабар. Як правило, такі ситуації виникають у великих організаціях, акціонери яких не контролюють бізнес-процеси. Можливо, таким способом ви дійсно потрапите в компанію, але довго в ній навряд чи пропрацюєте, оскільки доведеться звільнити місце для наступного платоспроможного кандидата.

Аналізуючи  наявні вакансії ,  розміщені в мережі Інтернет також слід ретельно вивчати інформацію про них. Адже деякі з них можуть насправді бути фальшивими.   До прикладу  Вас мають насторожити  вакансії,   де  гарантують високий заробіток, не висувають ніяких вимог до кандидата, акцентують увагу на нічогонеробленні — тобто пропонують непропорційно високу грошову винагороду за просту працю. Типові слова-тригери в таких вакансіях: «високий дохід», «легка робота», «робота на дому», «впоратися може кожний», «вільний графік» тощо. Зазвичай, вживаються фрази, які дуже узагальнено описують роботу спеціаліста: «просувати сторінку в соцмережах», «писати тексти». Проте великий акцент робиться на тому, яка людина потрібна: цілеспрямована, командна, стресостійка тощо. Щоб переконатися у справжності вакансії можна спробувати відгукнутися на вакансію та попрохати детальніше розповісти про конкретні  посадові обов’язки. Якщо роботодавець губиться та повторює одні й  ті ж фрази-кліше, які є в описі вакансії, доцільно завершити комунікацію. Коли компанія відкриває вакансію, у неї є точне розуміння, хто їй потрібен, для чого та як буде оцінюватися ефективність роботи працівника.

Напевно часто зустрічали оголошення, де першою ж вимогою є «дівчина 18-25 років» чи «хлопець 23-27 років»? Обходьте такі стороною. Адже такі оголошення є порушенням норм трудового законодавства. Про трапляється так, що  невеликі компанії не дуже добре знають трудове право, тому публікують такі вакансії. Вони, можуть не бути шахраями, проте  навряд чи  можна розраховувати на нормальне ставлення та добрі умови праці, коли працівників там дискримінують вже на першому ж  етапі.

Практично немає контактної інформації. Є лише прохання зв’язатися з роботодавцем в месенджері (телеграмі, вайбері). Далі аферист діє за однією з вищеописаних схем.  Такі вакансії краще одразу пропускати.

Вказана некорпоративна електронна пошта. Зазвичай контактні особи від компанії мають корпоративну пошту в форматі: імя@назвакомпанії. Проте невеликі організації та стартапи іноді можуть використовувати мейли на безкоштовних сервісах. Якщо електронна пошта викликає сумніви, спробуйте перевірити її в гугл. Можливо, вона вже фігурувала в списках аферистів або на форумах, де обговорюють нечесну взаємодію з кандидатами.

 Відсутня будь-яка інформація про компанію.  В оголошенні про вільну вакансію не має ні місця знаходження, ні кількості працівників, ні логотипу, ні сайту, ні сторінки в соцмережах. Максимум – інформація про сферу діяльності. Як виняток з цього правила анонімно розміщувати вакансії можуть стартапи. Також таке буває, коли набором персоналу в компанію займається рекрутингове агентство. Тоді анонімність може бути проханням клієнта. Проте представник агентства йде на контакт, притримується правил ділового етикету у спілкуванні й на Ваше прохання надішле всю важливу інформацію про роботодавця. Якщо компанія позиціонує себе як стартап, можна запитати у контактної особи про команду, яка представляє цей проєкт. І, наприклад, переглянути їхні сторінки в соціальних мережах. Якщо такої інформації Вам не надають, краще на цьому етапі завершити комунікацію.

Інформація про компанію є, але такої компанії не існує. У таких випадках закривайте таку публікацію та шукайте роботу далі.

Інформація про компанію є, але вона дещо спотворена чи неправдива. Наприклад, інший рік заснування чи опис подано не в стилі компанії.  Щоб переконатися у правдивості вакансії  знайдіть контактні дані на офіційному сайті компанії чи зайдіть на її сторінку в соцмережах. Зателефонуйте чи напишіть. Скажіть, що Ви шукач і побачили вакансію (вкажіть де або надішліть лінк). Розкажіть, що певні характеристики викликали у Вас сумніви  і Ви хочете переконається в реальному існуванні такої пропозиції. Відомі компанії реагують на подібні запити швидко (протягом декількох годин) й чітко все пояснюють. І якщо вам скажуть, що така вакансія є, можна запитати, чому інформація спотворена.

Якщо ж Ви все-таки знайшли і компанію і вакансію та впевнені у її правдивості  рекомендуємо також уважно підійти до спілкування з потенційним роботодавцем.

На що слід звернути увагу при комунікації. Перш за все, коли у Вас просять надіслати гроші. І це Ви вже знаєте є незаконною вимогою.

Порушені правила ділового етикету. Це також мабути тим сигналом, що з Вами спілкується не достить чесний роботодавець.  З кандидатом  під час спілкування одразу переходять на «ти», використовують нетипову для ділового спілкування лексику,  наказовий тон, надмірну доброзичливість та вживають пестливі слова.  Справжній професіонал ніколи не дозволить собі грубіянства в діловому спілкуванні. Як і надмірної доброзичливості та вживання пестливих слів. До співрозмовника вони  завжди звертаються на ім’я чи ім’я та прізвище. Чуєте у розмові інше – припиняйте її.

Ніякої конкретики в спілкуванні один із факторів для виявлення обережності.  Компанія як була в описі «динамічною», «з молодим, енергійним колективом» та «перспективною», такою і залишається на співбесіді, проте без фактів, аргументів, хоч якихось доказів. Описати Ваші основні обов’язки на посаді роботодавець теж не може.  Чесний роботодавець  в  свою чергу розуміє, що обирає не лише він, але й його, тому зацікавлений в тому,  щоб надати інформацію про компанію. Шахраї ж, навпаки, будуть робити все, аби уникнути відповідей на такі запитання.

 Вас також має насторожити, якщо листування чи спілкування по телефону починається з обіцянок, гарантування   високих заробітків, вигідних умови.  Ваші ж запитання про компанію, вакансію, інших членів команди ігноруються. Ринок праці – це місце, яке регулюється нормами трудового права і  роботодавець зобов’язується надати якісні умови праці та вчасно виплачувати зарплату, а працівник – вчасно та якісно виконувати роботу відповідно до вимог.

 При спілкуванні з потенційним роботодавцем Вам одразу розповідають про систему штрафів.  Якщо спілкування  починається з погроз це вже однозначно не віщує нічого хорошого. Тим паче, штрафи як покарання українським законодавством заборонені.  При такому спілкуванні  краще одразу  його завершити.  Як правило так працюють компанії, які шукають віддалених менеджерів з продажів. Їм обіцяють начебто непогану зарплатню, але в результаті система штрафів зводить заробіток майже нанівець.

Отож,  при влаштуванні на роботу будьте гранично уважні, пам'ятаєте, що за будь-якого привабливою на перший погляд вакансією може ховатися ретельно продумана шахрайська схема. Щоб розпізнати шахраїв, на ринку праці, не треба бути ні психологом, ні юристом. Для цього досить не дозволяти власної жадібності затьмарити здоровий глузд. І пам'ятати просте правило: завжди перевіряйте надану Вам інформацію і не вносьте ніяких предоплат. Кращий захист від таких шахраїв, це перш за все Ваша пильність!

Нагадуємо, що отримати безоплатну правову допомогу та захистити свої права Ви зможете звернувшись до фахівців системи безоплатної правової допомоги.
 
Полтавський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Європейська, 37/40, тел. (0532) 56-02-88.

Кременчуцький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Кременчук, вул. Небесної сотні, 54, тел. (0536) 75- 75- 20

Лубенський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Лубни, вул. Монастирська 17, тел. (05361) 77-479.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська, 37/40.

Крім того, завдяки мобільному додатку «Безоплатна правова допомога» (через Play Market та App Store)  можна автоматично зателефонувати на номер 0 800 213 103 та отримати консультацію юриста.

За інформацією Регіонального центру з надання безоплатної
вторинної правової допомоги у Полтавській області


Схожі матеріали:
👁 709
Категорія: Зверніть увагу!
Теги: пошук роботи, шахраї, фальшиве тестове завдання




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ