Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


21.07.2018

Яку комаху треба знайти 21 липня, і чому цього дня варто влаштувати бенкет


За погодою цього дня можна визначити, яким буде серпень


Яку комаху треба знайти 21 липня, і чому цього дня варто влаштувати бенкетЦього дня, 21 липня, відзначається пам'ять Святого Прокопа, який народився в Єрусалимі за часів правління імператора Діоклетіана, який займався переслідуванням прихильників християнської віри.

Батько Прокопа (Прокопія) був християнином, але рано помер, тому Прокопія виховувала мати, яка була язичницею. Отримавши прекрасну освіту, він став служити імператору і швидко просуватися по службі.

Коли почалися гоніння на християн, то Прокопія відправили в Олександрію для того, щоб вбивати послідовників вчення Ісуса. Однак у дорозі сталося диво: він побачив розп'яття і почув голос Ісуса Христа, після чого став послідовником його вчення.

Мати, дізнавшись про це, вирішила сама прийти до імператора і поскаржитися на те, що її син зрадив язичницьких богів. Після цього Прокопія заарештували і кинули до в'язниці.

Згідно з повір'ям, вночі в темницю до Прокопа явився сам Ісус, хрестив в'язня і дав йому нове ім'я - тоді замість Неания його і стали кликати Прокопієм. Після цього Прокопій зазнав великої кількості тортур, під час яких його змушували відректися від своєї віри. Зрештою, імператор зрозумів, що ніяк не зможе вплинути на Прокопа, і стратив його.

Прокопа називали Жатвенником, оскільки з цього часу починали жати жито. Перед роботою, 21 липня, прийнято було служити молебень, а потім - накривати столи з багатим частуванням. Вимовляли 21 липня різні замовляння, які були спрямовані не тільки на успішну роботу, але і на те, щоб, наприклад, спина не боліла, оси не жалили і т. д.

Люди в цей час протягом усього дня перебувають в полях, оскільки проводиться прибирання жита. Прийнято було зав'язувати перший зрізаний 21 липня сніп. Його перев'язували рушником і зберігали в передньому кутку хати до свята Покрови Богородиці, після чого згодовували худобі, вважаючи, що корови і кози в цьому випадку взимку більш охоче будуть їсти підготовлений для них корм.

Селяни вірили в те, що саме 21 липня на полях можна зустріти комаху-шкідника, який звивається в клубок і катається по землі. Якщо людині під ноги попадеться цей клубок, то це віщує благополучний рік. Тому була поширена традиція вирушати в цей день на пошуки комахи.

Починали 21 липня збирати чорницю, але це вважалося справою складною, оскільки дуже вже комарі заважали. Саму чорницю вважали ягодою, яка володіє чудовими властивостями, і сучасна медицина це підтверджує. Так, особливо корисна чорниця при порушеннях зору, ревматизмі, хворобах травлення, подагрі і т. д.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Полтавщині перейматимуть білоруський досвід очищення стічної води

Прикмети 21 липня:

За погодою цього дня можна визначити, яким буде серпень

Чорниця поспіла - озимий хліб готовий до жнив.

Схожі матеріали:
👁 757
Категорія: Актуально
Теги: літо, народні прикмети, прикмети, липень




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ