Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


21.07.2020

Коли необхідно зробити аналіз ґрунту і як він проводиться?


У яких випадках варто віддати проби ґрунту на аналіз


Практично кожному власнику садової ділянки або заміського будинку з присадибною територією хочеться насолоджуватися шумом зеленого листя і збирати хороший урожай з грядок. Але як бути, якщо рослини не приживаються, незважаючи на дотримання всіх правил посадки? Можливо, справа в стані ґрунту. Не варто поспішати і замовляти дорогу послугу з оновлення ґрунтового шару - для початку можна зробити відбір ґрунтів на спеціальний аналіз, наприклад у ТОВ «Прайм Лаб Тек» який покаже, наскільки родючої вона є (а може, і зовсім отруєної тими чи іншими речовинами) і які добрива рекомендується використовувати.


Коли необхідно зробити аналіз ґрунту
 

У яких випадках варто віддати проби ґрунту на аналіз

Дослідження складу ґрунту може стати в нагоді не тільки землевласникам, але і тим, хто тільки замислюється про покупку ділянки. Такий аналіз дозволяє оцінити родючість ґрунту, а також вжити заходів щодо її підвищення. Крім того, вивчення характеристик ґрунту дасть вам можливість переконатися в її безпеці, адже у зв'язку з несприятливою екологічною обстановкою (особливо поблизу великих міст) земля часто стає притулком отрут, токсинів, радіоактивних частинок, а також небезпечних бактерій і паразитів.

Крім таких «побутових» причин, існують і інші, більш серйозні, регламентовані на законодавчому рівні. Так, наприклад, в рамках інженерно-вишукувальних робіт забудовник зобов'язаний провести аналіз ґрунту. Однак це тема настільки складна і серйозна, що заслуговує на написання окремого матеріалу.

Причини і наслідки забруднення і виснаження ґрунту

Що ж стає причиною несприятливого стану ґрунту? Вона може бути викликана близькістю промислових підприємств, що викидають в навколишнє середовище хімічні відходи (особливо якщо мова йде про важкі метали і нафтопродукти). Сільськогосподарські добрива (пестициди) також шкодять стану ґрунту, приводячи до його виснаження і токсичного зараження. Крім того, причиною погіршення якості ґрунту можуть стати прилеглі автомобільні магістралі зі значним потоком машин, адже вихлопні гази псують не тільки повітря, а й землю, приводячи до накопичення в ній важких металів, нафтопродуктів і поліциклічних ароматичних вуглеводнів. Чи варто говорити, що розташовані поруч з ділянкою звалища побутових та інших відходів також є джерелом забруднення ґрунту?

Наслідки погіршення стану ґрунту можуть бути плачевними: незалежно від того, наскільки часто ви контактуєте з землею, рано чи пізно токсини, що містяться в ній, потрапляють до вас в організм.

Методи аналізу ґрунтів

Тип дослідження ґрунту залежить від очікуваного результату. Тобто кожен аналіз проводиться з метою виявити певні складові, негативно або позитивно впливають на здоров'я людини.

Механічний аналіз

Цей тип дослідження іноді називають гранулометричним, адже в його основі лежить підрахунок механічних частинок (гранул) зібраної для аналізу ґрунту і розподіл їх в групи по діаметру і ваги. В результаті дослідження ви дізнаєтеся, скільки глини і піску містить ґрунт, а також до якого виду належить ґрунт.

Хімічний аналіз ґрунту

Аналіз на вміст різних елементів здатний показати, наскільки ґрунт багатий поживними речовинами, дозволяє виявити поглинальну здатність ґрунту, наявність важких металів, рівень кислотності і необхідність використання будь-яких добрив. Методи можуть бути різні - фотометричний, хроматографічний, гравіметричний і інші. Хімічний аналіз ґрунту необхідний для зміни цільового призначення ділянки землі .

Агрохімічний аналіз

Від попереднього варіанту цей тип дослідження відрізняє лише його спрямованість. Він служить для з'ясування рівня концентрації різних хімічних речовин, які здатні вплинути на аграрні посіви, садові посадки або стан здоров'я сільськогосподарських тварин.

Мінералогічний аналіз

За допомогою такого аналізу ви зможете отримати дані про вміст у ґрунті первинних і вторинних мінералів, які складають більшу частину всієї маси землі (90-97%). Розділяють мулисту, колоїдну і глинистий складові ґрунту, кожну з яких досліджують спеціальними методами, а в результаті отримують інформацію про походження ґрунту і особливості процесів вивітрювання.

Радіологічні дослідження

Наявність і рівень радіоактивних забруднень ґрунту визначають за допомогою спеціального приладу - спектрометра. Цей вид аналізу ґрунту особливо актуальний, якщо ділянка землі знаходиться поблизу АЕС або є підозри на близькість поховань радіаційних відходів.

Токсикологічний аналіз

Це дослідження ґрунту служить для виявлення вмісту в ґрунті таких шкідливих речовин, як миш'як, свинець, ртуть, нафтопродукти та інших. Одним з методів аналізу ґрунту є наступний: пробу землі розбавляють водою, а в отриману рідину підселюють рачків дафнію і водорості хлорела, щоб по їх смертності визначити рівень токсичної небезпеки.

Мікробіологічні дослідження

Цей тип аналізу здатний показати кількість мікроорганізмів, що населяють ґрунт, - бактерій, грибів, ґрунтових водоростей, найпростіших. Визначивши їх кількість на 1 грам сухої землі, можна зробити висновок про біологічну активність ґрунту і наявності патогенних мікроорганізмів, здатних викликати різні захворювання (кишкова паличка, яйця гельмінтів, сальмонели та ін.).

Схожі матеріали:
👁 572
Категорія: Прес-реліз
Теги: аналіз, аналіз ґрунту, Відбір проб ґрунту, відбір ґрунтів, проби ґрунту, Ґрунт




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ