Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


06.02.2022

Магнітний ліфт без тросів, компанії ThyssenKrupp, пересувається як вертикально, так і горизонтально


Компанія ThyssenKrupp розробила ліфт MULTI, який пересувається, використовуючи безтросову технологію


Компанія ThyssenKrupp розробила ліфт MULTI, який пересувається, використовуючи безтросову технологію. Крім цього, ліфтова кабіна може переміщатися по будівлі вертикально, так і горизонтально. Рейкова платформа ліфта повертається під кутом 90 градусів, завдяки чому при розвороті кабіна може їхати боком. Технологія проходить випробування у 246-метровій вежі у Ротвайлі, Німеччина.


ліфт MULTI, який пересувається, використовуючи безтросову технологію
 

На думку інженерів, у майбутньому концепція такого ліфта зможе по-справжньому змінити вигляд будівель і, відповідно, міст. Технологія не встановлює жодних обмежень ні за висотою, ні формою споруди, що відкриває нові можливості для творчості в архітектурі.

Одним із основних критеріїв при виборі висоти будівлі є саме максимальна висота підйому вантажних та пасажирських ліфтів усередині будівлі. Адже традиційна технологія канатних ліфтів має обмеження максимальної висоти. Стандартна позначка, на яку може підніматися ліфт, становить 400-500 метрів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Промисловий позашляховик-амфібія Fat Truck від канадських виробників

Наприклад, будівельникам 828-метрової вежі Халіфа в Дубаї довелося встановлювати ліфтові системи на різних рівнях будівлі. Справа в тому, що якщо висота підйому ліфта буде більше 500 м, вага підйомних тросів стане занадто великою для безпечного переміщення людей та вантажів.


ліфт MULTI, який пересувається, використовуючи безтросову технологію
 

Замість тросів кабіна Multi переміщатиметься рейками, які розташовані на стінах шахти ліфта. Утримуватися на рейках ліфт буде за рахунок магнітної подушки, як швидкісний потяг-маглів. За допомогою цієї технології кабіна не спирається на рейкову систему, а зависає над нею за рахунок сили електромагнітного поля, а гальмує за допомогою аеродинамічного опору.

ліфт MULTI, який пересувається, використовуючи безтросову технологію
 

За заявою розробників, у ліфтовій шахті Multi зможе розташовуватися одразу кілька кабін, це допоможе скоротити простір, який займають стандартні ліфтові шахти на одну кабіну. Технологія також дозволить швидше пересуватися будівлею, оскільки скоротиться час очікування ліфта, а пасажири зможуть заходити та виходити кожні 15 секунд. Вантажопідйомність цих пасажирських ліфтів сягатиме 700 кг. Пересуватиметься шахтою кабіна зі швидкістю 5 м/с.

Схожі матеріали:
👁 523
Категорія: Технології
Теги: магнітний ліфт, архітектурний проект, Ліфт, висотна будівля




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ