Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


14.03.2017

Медики Полтавщини обговорили план роботи на нинішній рік щодо протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу


Основним шляхом поширення ВІЛ на Полтавщині є статевий


Медики Полтавщини обговорили план роботи на нинішній рік щодо протидії ВІЛ-інфекції/СНІДуЗа участю директора Департаменту охорони здоров'я Полтавської ОДА Віктора Лисака 10 березня відбулося засідання Координаційної ради з питань протидії туберкульозу, ВІЛ-інфекції/СНІДу та боротьби з наркоманією. На засіданні обговорили стратегічні напрямки подальшої роботи ради та детально було охарактеризовано План роботи на цей рік. Про це Grebenka.com повідомили у Полтавській ОДА.

Володимир Печериця, головний фтизіатр області, координатор з напрямку «туберкульоз», поінформував про завдання та заходи проведення на Полтавщині місячника боротьби із захворюванням на туберкульоз. Зокрема, в області із 01 березня по 01 квітня цього року відбудуться тематичні заходу з метою підвищення рівня інформованості населення щодо профілактики, своєчасного виявлення та лікування туберкульозу. «Незважаючи на покращення епідемічних показників по туберкульозу в області, це захворювання залишається значною проблемою та індикатором соціально-економічного становища суспільства», - зазначив Володимир Печериця.

З метою наближення медичної допомоги до пацієнтів проводиться інтеграція протитуберкульозних послуг на всіх рівнях медичної допомоги з акцентом на первинну медико-санітарну та вторинну амбулаторну допомогу.

Слід зазначити, що в області ефективно працює тест-система Gene-Xpert молекулярно-генетичної діагностики. З 2015 року запроваджено електронну програму «Медконтрол» з контролю пролікованих хворих у стаціонарних відділеннях з 2013 року і по теперішній час.

Про стан виконання «Обласної цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2015-2018 роки» поінформувала головний лікар Полтавського обласного Центру профілактики ВІЛ-інфекції та боротьби зі СНІДом, координатор з напрямку «ВІЛ/СНІД» Оксана Даниленко. За її словами, епідемічна ситуація з ВІЛ-інфекції в області залишається напруженою: за рік близько 450 хворих. Головним завданням зараз є введення цих людей до диспансерного нагляду з метою призначення антиретровірусної терапії, що подолає вірус в організмі і дозволить людині зберегти життя, а суспільству вберегтись в подальшому від ВІЛ-інфекції.

Полтавська область визначена одним із регіонів України для проведення дослідної експлуатації Єдиної системи епідеміологічного та клінічного моніторингу поширеності ВІЛ-інфекції. За рахунок впровадження проекту «Доступ спільнот до послуг з догляду та лікування ВІЛ через зміцнення систем охорони здоров’я» (ACCESS) забезпечено удосконалення матеріально-технічної бази кабінетів «Довіра» та інших закладів, що беруть участь у дослідній експлуатації.

З метою розширення доступу до замісної підтримуючої терапії (ЗПТ) для наркозалежних, передусім, ВІЛ-інфікованих споживачів ін'єкційних наркотиків, на базі 11 лікувально-профілактичних закладів організовано сайти. На 30% досягнуто заплановане значення показника по охопленню споживачів ін’єкційних наркотиків програмою ЗПТ. Завдяки комплексному підходу до проведення профілактики передачі ВІЛ-інфекції від матері до дитини 100% досягнуто охоплення вагітних профілактикою  вертикальної трансмісії ВІЛ. В області станом на 01 січня на обліку перебувало 94 ВІЛ-інфіковані вагітні. У 63 випадках вагітність закінчилася пологами – народилося 64 дітей (в одному випадку – двійня).

Шляхом тестування швидко тестами розширено доступ до обстеження на ВІЛ-інфекцію. Окрім тестів, придбаних за місцеві кошти, заклади первинної і вторинної ланки області тестують на ВІЛ швидкими тестами, наданими безкоштовно БО «Фонд Вільяма Джона Клінтона» та БФ «Фундація АнтиСНІД Україна». У 2016році кількість обстежених швидкими тестами зросла на 12%.

За словами Оксани Даниленко, основним шляхом поширення ВІЛ в області є статевий. Однак, якщо проаналізувати шлях зараження за весь період реєстрації ВІЛ/СНІДу в області, то споживачі ін’єкційних наркотиків продовжують залишатись найбільш ураженою ВІЛ-інфекцією групою ризику, яка безпосередньо має вплив на її поширення в регіоні.

Зменшити рівень розповсюдження соціально небезпечних захворювань серед підлітків допомагають і на базі профілактичного громадського центру для підлітків «Lighthouse» БО «Світло надії». Керівник центру Віктор Шилов зазначив, що аналіз результатів вуличного опитування серед підлітків показав, що більшість респондентів не мають досвіду тестування на ВІЛ.

Розуміючи основні бар’єри проходження тестування, а саме: острах самої процедури, недостатній рівень поінформованості про місця та графіки роботи пунктів тестування, необхідно для підлітків полегшити доступ до даної послуги шляхом проведення акцій з добровільного тестування на ВІЛ-інфекцію на базі закладів освіти. Для ефективного проведення таких акцій необхідно розробити алгоритм їх проведення.

Як відмітив керівник центру, актуальним залишається питання організації профілактичних послуг щодо скоєння правопорушень, профілактики соціально небезпечних захворювань, доступу до тестування на ВІЛ, організації змістовного дозвілля підлітків з уразливих груп. Адже у Полтаві учнівської молоді більше 25 тисяч, з них половина – підліткового віку. Також, за даними Департаменту освіти та науки Полтавської ОДА, мешканцями гуртожитків є понад 1056 учнів професійно-технічних та навчальних закладів м. Полтави. Ця категорія підлітків взагалі є проблемною щодо виникнення ситуацій ризикової поведінки.

 

 

Вони залишаються без нагляду батьків/опікунів або є випускниками інтернатних установ, іноді зі статусом дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування. Тому вторинна профілактика допоможе забезпечити ефективну роботу з тими категоріями населення підліткового та молодіжного осередку, котрі потребують специфічних послуг, які не завжди можна отримати в закладах освіти внаслідок браку достатньої кількості фахівців, вільного часу та місць, цікавих для підлітків. Натомість центр для підлітків «Lighthouse» володіє подібними ресурсами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нові методи діагностики туберкульозу впровадять на Полтавщині

Було запропоновано Департаментам охорони здоров'я та освіти і науки Полтавської ОДА, обласному центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді спільно з неурядовими організаціями організувати інформування представників професійно-технічних та навчальних закладів, в першу чергу, заступників директорів з виховної роботи та психологів, про можливість перенаправлення підлітків до профілактичного громадського центру для підлітків «Lighthouse», Центру «Альтаїр» обласного благодійного фонду «Громадське здоров’я», «Клінік, дружніх до молоді», БО «Меридіан» з метою їх участі в заходах вторинної профілактики відповідно до розробленого плану.

Обговоривши передбачені порядком денним інформації, члени Координаційної ради внесли пропозиції до протокольного рішення, спрямованого на оптимальну організацію діяльності і виконання поставлених завдань у встановлені терміни.

Схожі матеріали:
👁 1052
Категорія: Актуально
Теги: ВІЛ-інфіковані, здоров’я, Полтавщина, ВІЛ-інфекція, снід




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ