Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


23.05.2023

На території РФ почалася СВО. Головне про рейд російських добробатів у Бєлгородській області


Диктатурі Кремля настав кінець, заявили представники легіону


На території РФ почалася СВО

22 травня "Російський добровольчий корпус" і легіон "Свобода Росії" повідомили спочатку про проникнення на територію Бєлгородської області, а потім – про "звільнення" кількох населених пунктів у регіоні. Як заявили в організаціях, їхня мета – створити демілітаризовану зону на кордоні Росії з Україною, щоб країна-агресор не могла обстрілювати українську територію. "ГОРДОН" зібрав головне, що відомо про те, що відбувається.

Уранці 22 травня легіон "Свобода Росії" та "Російський добровольчий корпус" повідомили про проникнення на територію Бєлгородської області й закликали росіян боротися зі злочинцями при владі.

"Жителі прикордонних регіонів! Залишайтеся вдома, не чиніть спротиву і не бійтеся: ми вам не вороги. На відміну від путінських зомбі, ми не чіпаємо цивільних і не використовуємо їх у своїх цілях. Свобода вже близько!" – ідеться у зверненні легіону, опублікованому у Facebook.

Також пресслужба легіону опублікувала біло-синьо-білі прапори й написала, що "перші прапори вільної Росії зустріли світанок над звільненими містами". Локації в пості не уточнили.

У відеозверненні, опублікованому у Twitter, представники легіону заявили, що "диктатурі Кремля настав кінець".

"Ми такі самі люди, як і ви. Ми хочемо, щоб наші діти росли в мирі й були вільними людьми. Щоб вони могли подорожувати, вчитися і просто були щасливі у вільній країні. Але цьому немає місця в сучасній путінській Росії, яка прогнила наскрізь від брехні, цензури, обмежень свобод і репресій. У тій Росії, де життя людини означає менше, ніж гаманець чиновника, де прокладають окрему залізницю до резиденції бункерного діда замість ремонту доріг у регіоні. Диктатурі Кремля настав кінець. Дякуємо всім тим, хто підтримує нас, хто надсилає донати і курить там, де треба. Будьте сміливими і не бійтеся, тому що ми повертаємося додому. Росія буде вільною", – заявили автори звернення.

Після цього представники організацій додали, що "повністю звільнили" населений пункт Козинка й населений пункт Гора-Поділ. Приблизно о 15.25 російські добробати повідомили, що почали штурм міста Грайворон.

Приблизно за годину після цього російські пропагандистські канали повідомили, що у Грайвороні стався обстріл місцевої адміністрації, доки там відбувалася нарада. Наразі відомо про вісьмох постраждалих у регіоні (губернатор області В'ячеслав Гладков повідомив спочатку про двох поранених у Грайвороні, пізніше – ще про трьох у цьому самому місті і про одного в селі Замостя, ще за деякий час уточнив загальну кількість постраждалих).

Від "інформаційної атаки" до введення "контртерористичної операції"

Гладков спочатку називав те, що відбувається, "інформаційною атакою", а потім заявив про заходження у Грайворонський округ "диверсійно-розвідувальної групи" Збройних сил України. Ліквідувати "ДРГ", за його словами, намагаються російська армія, прикордонники, ФСБ і Росгвардія. Поки що офіційно не повідомляли про жодного затриманого. Пропагандистський Telegram-канал Baza заявив, посилаючись на джерела, про "39 убитих і п'ятьох узятих у полон диверсантів", але самі підрозділи про втрати не інформували.

Приблизно о 18.00 Гладков оголосив, що в Бєлгородській області вводять режим контртерористичної операції. Цей режим передбачає низку заходів і обмежень, "починаючи від перевірки у фізичних осіб документів, які засвідчують їхню особу, і закінчуючи зупиненням діяльності небезпечних виробництв та організацій, у яких використовують вибухові, радіоактивні, хімічно й біологічно небезпечні речовини", повідомив Гладков.

Росіяни почали масово виїжджати з округу, свідчать відео в соцмережах.

Як пишуть пропагандисти "РИА Новости", МНС області заявило, що евакуації не проводять, але жителям регіону надходять дзвінки із закликами до евакуації, роспропаганда називає їх "фейковими".

Однак, за інформацією української розвідки, у повідомленнях Telegram-каналів про те, що місцеве населення масово евакуюється, "багато правди". Увечері Гладков визнав, що частина населення прикордонних сіл і Грайворона покинула територію, пише РБК.

Операція із захисту цивільних українців і початок "спеціальної воєнної операції" на території РФ

Після того, як стало відомо про початок рейду російських добробатів у Бєлгородській області, речник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов заявив, що легіон і РДК проводять операцію для створення "смуги безпеки" для захисту цивільних українців і беруть участь у ній лише громадяни Росії.
 
"Легіон і РДК створюють демілітаризовану зону на кордоні з РФ, звідки вони не зможуть обстрілювати Україну. Далі рухаємося до звільнення всієї Росії від путінського диктату і припинення злочинної війни", – ідеться в заяві.

Пресслужба РДК опублікувала відеозвернення представників підрозділу, які на тлі звуків, схожих на вибухи, кажуть, що "ключ до кордону переломано навпіл, а дідусь Путін скоро перетвориться на липовий мед".

Колишній депутат Держдуми Росії Ілля Пономарьов, який публічно представляє легіон "Свобода Росії", увечері 22 травня в ефірі проєкту "Утро февраля" заявив про початок "спеціальної воєнної операції" на території РФ (так глава Кремля Володимир Путін назвав повномасштабну війну Росії проти України).

"Сьогодні чудовий день. Цей день увійде в історію. Сьогодні на території Росії розпочато спеціальну воєнну операцію. Легіон "Свобода Росії" спільно з бійцями РДК знову (але в абсолютно іншому масштабі) проводить операцію на території прикордонних областей РФ. Вони кажуть, що час боротьби за свободу настав", – зазначив він, після чого в ефірі стриму показали кадри, як сказав Пономарьов, заходження колони бронетехніки у Грайворон.

За даними Пономарьова, силові підрозділи РФ відступають. Окрім того, за інформацією української розвідки, Росія евакуює ядерний об'єкт "Бєлгород-22", де зберігають ядерні боєприпаси. Сховище розташоване неподалік Грайворона.

Україна до того, що відбувається в Бєлгородській області, не має стосунку, але "спостерігає із цікавістю", підкреслив радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк (українці на те, що відбувається, масово реагують мемами.

Що відомо про легіон "Свобода Росії" та РДК

Про створення легіону "Свобода Росії" оголосили в березні 2022 року, він складається з росіян-добровольців і, як стверджували його представники, входить у склад Інтернаціонального легіону Сил територіальної оборони ЗСУ, який підпорядковується ГУР Міноборони України.

"Російський добровольчий корпус", як повідомляли його засновники "Немецкой волне", офіційно оформили в серпні 2022 року. У Генштабі Збройних сил України зазначали, що РДК не входить у склад ЗСУ.

Сьогоднішній рейд на територію РФ – не перший для РДК і легіону "Свобода Росії", схожі відбувалися у Брянській області на початку березня й на початку квітня.

Схожі матеріали:
👁 371
Категорія: Актуально
Теги: Свобода Росії, диктатура Кремля, СВО на території РФ




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ