Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


27.04.2022

На території Зіньківської громади Полтавщини пам’ятник леніну демонутвали, а в окупованому росіянами Генічеську відновили


У Чорнухах стоїть пам’ятник комуністичній диверсантці, діячці НКВС, особі, причетній до придушення визвольного руху ОУН і УПА Ленізі Бугорській.


пам’ятник лєніну

Мільйони українців обурила новина з окупованої росіянами Херсонщини. Там у місті Генічеськ окупанти українців катують і вбивають не лише фізично, але й ідеологічно: росіяни відновили там пам’ятник лєніну. А нещодавно нарешті демонтовано пам’ятник Лєніну на території санаторію «Сосновий бір» (село Власівка на Зіньківщині). Бюст організатору і натхненну червоного терору, особі, яка послала полчища червоноармійських російських окупантів проти Української Народної Республіки понад сто років тому прибрали лише на восьмому році сучасної російсько-української війни.

Небайдужі громадяни у соцмережах запитували: а що хіба Зіньківська міська територіальна громада Полтавщини теж окупована? Чи, можливо, у декого свідомість окупована російсько-комуністичною пропагандою? Чому директор–головний лікар ТОВ «Санаторій Сосновий бір» Микола Безпалий попри неодноразові, звернення громадськості та УІНП протягом чотирьох  років грубо порушував декомунізаційний закон? Невже комусь хочеться харківського варіанту? Там хлопцям з «Азову» обридло споглядати на порушення закону, тож, у перервах між боями, самотужки очистили Харків від бюста кривавому російському комуністичному сталінському «м’яснику», військовому злочинцю Георгію Жукову.

Відповімо на ці виправдані емоції і слушні запитання сухою мовою законодавчих норм.  Нині у час повномасштабного окупаційного російського вторгнення зневажливе ставлення до декомунізації може тлумачитися і як  колабораціонізм. Нагадаємо, згідно з законом №5144, Кримінальний кодекс доповнився статтею 111-1 «Колабораційна діяльність». Вона вводить кримінальну відповідальність за співпрацю з державою-агресором, серед іншого, й у політичній та інформаційній сферах.

Невідомо чи координував свої дії громадянин Безпалий із російськими окупантами у місті Генічеськ на Херсонщині. Адже цей випадок непоодинокий. Міський голова Гадяча Нестеренко береже понад 30 російсько-комуністичних топонімів та незаконний пам’ятник «Борцям за владу Рад». Влада Карлівки відновила пам’ятник комуністу Підгорному і відмовляється виконувати розпорядження ще попереднього голови ОДА Олега Синєгубова про його демонтаж.

На території Коломацької громади досі цілий сонм бюстів болгарським комуністам. У Чорнухах стоїть пам’ятник комуністичній диверсантці, діячці НКВС, особі, причетній до придушення визвольного руху ОУН і УПА Ленізі Бугорській. У Хоролі - бюст заступнику міністра оборони й головнокомандувачу Військами протиповітряної оборони СРСР Івану Трєтьяку; який у 1983-го віддав наказ збити пасажирський «Боїнг 747» південнокорейської авіакомпанії Korean Air Lines, що відхилився від курсу; внаслідок інциденту загинули 246 пасажирів і 23 члени екіпажу. На в’їзді до м. Горішні Плавні «красується» в’їзний знак у формі монументальної стели «Комсомольськ»…Перелік можна продовжувати. Потрібно надалі унеможливити такі випадки на Полтавщині.

Юридична довідка: Український інститут національної пам’яті за Положенням, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 12.11.2014 № 684, є центральним органом виконавчої влади з реалізації державної політики у сфері відновлення та збереження національної пам’яті Українського народу. До повноважень Інституту належить, зокрема, недопущення використання символів тоталітарних режимів в Україні.


пам’ятник лєніну
 

До Інституту неодноразово надходили звернення щодо неналежного виконання Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», а саме до цього часу на території санаторію «Сосновий бір» в селі Власівка не демонтовано пам’ятник В.І.Леніну (псевдонім, справжнє прізвище Ульянов, (1870– 1924) – особі, причетній до здійснення Жовтневого перевороту 1917 року, діяльності комуністичної партії та яка обіймала керівну посаду у вищих органах влади та управління СРСР (у 1923–1924 роках – Голова Ради Народних Комісарів СРСР).
Інформуємо, що підпунктом «ґ» пункту 4 статті 1 вказаного Закону України пам’ятники, присвячені особам, які обіймали керівні посади в комуністичній партії, вищих органах влади та управління СРСР, УРСР (УСРР), віднесено до символіки комуністичного тоталітарного режиму.

Згідно із статтею 3 згаданого вище Закону пропаганда символіки комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів визнається наругою над пам’яттю мільйонів жертв комуністичного і  націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів і заборонена законом.

За статтею 4361 Кримінального кодексу України виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів є кримінальним злочином і карається обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк, з конфіскацією майна або без такої. Ті самі дії, вчинені особою, яка є представником влади, або вчинені повторно, або організованою групою, або з використанням засобів масової інформації, караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з конфіскацією майна або без такої.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У телепроєкті «Історичний спротив» розповіли про історичні відмінності між українцями та росіянами

 16 липня 2019 року Конституційний Суд України рішенням № 9-у/2019 визнав конституційним Закон України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки». Зокрема, у пункті 15 зазначеного Рішення вказано, що пропаганда комуністичного режиму, публічне використання їхніх символів є намаганням виправдати тоталітаризм. Рішення Конституційного Суду України є обов’язковим, остаточним і таким, що не може бути оскаржено.

Звертаємо увагу, що у ТОВ «Сосновий бір» щороку оздоровлюються тисячі громадян, а територія санаторію є публічним простором. З огляду на викладене наголошувалося  на необхідності виконання адміністрацією ТОВ «Санаторій Сосновий бір» вимог чинного законодавства у частині проведення демонтажу пам’ятника В.І.Леніну.

Полтавський офіс УІНП


Схожі матеріали:
👁 260
Категорія: Актуально
Теги: Генічеськ, окупанти, пам’ятник Лєніну




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ