Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


07.11.2016

Начальник Південної залізниці: "У найближчі 10 років вкрай необхідно замінити половину пасажирських вагонів"


Про нинішній стан української залізниці розповідає начальник регіональної філії «Південна залізниця» ПАТ «Укрзалізниця» Микола Уманць


Начальник Південної залізниці: "У найближчі 10 років вкрай необхідно замінити половину пасажирських вагонів"4 вересня відзначається День залізничника. Україна – велика за площею держава, для якої залізничні шляхи відіграють надзвичайно важливу роль.

Щороку залізниця перевозить сотні мільйонів пасажирів та здійснює переважну більшість вантажних перевезень. Про нинішній стан української залізниці «ЕнергоЛайф.інфо» поговорив з начальником регіональної філії «Південна залізниця»  ПАТ «Укрзалізниця» Миколою Уманцем.

Миколо Григоровичу, ні для кого не секрет, що залізниця відіграє значну роль у економічному та суспільному житті країни. Розкажіть, будь-ласка, які результати роботи вашої філії за 9 місяців поточного року?

З січня по вересень 2016 року «Південна залізниця» перевезла 5,7 мільйонів пасажирів, що майже на 9% більше, ніж за аналогічний період минулого. Хоч і не набагато, але збільшилася також популярність вантажних перевезень. За дев’ять місяців поточного року шляхами Південної залізниці було транспортовано 20,7 мільйонів тонн вантажів, на 2% більше, ніж минулоріч.

Які вантажі складають основну частину?

Найбільше ми транспортуємо руди – її загальна частка складає понад 40%, а також зерна, це майже третина від загальної кількості вантажів. Крім того залізничники відзначають перевищення запланованих обсягів у навантаженні будівельних матеріалів, нафтопродуктів, шроту, промислової сировини, цементу, продовольчих товарів та металобрухту.



Начальник регіональної філії «Південна залізниця» ПАТ «Укрзалізниця» Микола Уманець
 

Які нові послуги запропонувала Південна залізниця клієнтам цього року?

З липня «Південна залізниця» запровадила курсування вагона-автомобілевоза з Харкова до Львова та Одеси. За чотири місяці він перевіз 233 авто.

Вартість транспортування автомобіля залежить від його ваги та дальності поїздки. Станом на початок листопада тариф провізної плати за одну тонну становить за маршрутом Харків-Львів 633 гривні, а за маршрутом Харків-Одеса 895 гривень (мається на увазі до кінцевих станцій – прим. авт.).

Оформити перевезення автомобіля та отримати його на місці призначення  пасажири можуть на багажних відділеннях вокзалів. Також можна здійснити оформлення перевезення автівки та придбати квитки для пасажирів, які її супроводжують, одразу в обох напрямках.

 Миколо Григоровичу, болючим питанням для всієї Укрзалізниці є оновлення рухомого складу. Скажіть, будь ласка, чи були куплені цього року нові вагони чи локомотиви, і чи планується їх закупка до кінця року? Наскільки гострою є проблема зношеності рухомого складу та які шляхи її вирішення. Що можна вирішити ремонтом?

Я прекрасно розумію, щоб для того, щоб пасажири отримували якісні послуги з перевезення залізницею, чи не першочерговою умовою є нормальний стан вагонів. Суттєво підвищити якість обслуговування пасажирів можливо тільки за рахунок сформованих поїздів з вагонів з невеликим терміном служби або тих, що пройшли капітально-відновлювальний ремонт.

На жаль, придбання нового рухомого складу в поточному році не було через відсутність відповідного фінансування. Та є й хороші новини – проектом плану капітальних інвестицій на 2017 рік передбачено фінансування на придбання для залізниці 22 нових пасажирських вагонів. Загалом, у найближчі 10 років для забезпечення належного рівня комфорту проїзду пасажирів регіональної філії «Південна залізниця»  буде вкрай необхідно замінити 214 пасажирських вагонів, яким виповнюється 41 рік. У 118 вагонах, в яких закінчується нормативний термін служби 28 років, треба виконати капітальний ремонт з модернізацією.

У 2016 році в умовах Харківського вагонобудівного заводу відповідно до лімітів фінансування ми провели капітально-відновлювальний ремонт трьох пасажирських вагонів. У них був встановлений салон типу трансформер, що дозволяє за потреби привести купе у положення з місцями для сидіння в купе зі спальними місцями.

На сьогоднішній день експлуатаційний парк пасажирських вагонів «Південної залізниці, що задіяний в перевезеннях відповідно до затвердженого графіку руху 2016 року, становить 430 пасажирських вагонів. З них 116 вагонів, (27%) старше 28 років та яким не виконано капітальний ремонт з модернізацією.
 


 

Розкажіть про досягнення та плани ремонтних робіт на вокзалах та станціях.

Хочу відзначити, що цього року на вокзалах нашого підпорядкування провели  значні роботи для поліпшення обслуговування осіб з інвалідністю. Так, на вокзалах Харків-Пасажирський, Суми та Полтава-Південна у приміщеннях вокзалів нанесли рельєфно-тактильні лінії, провели контрастне маркування ребер першого та останнього східців сходових маршів, на краї платформ нанесли рельєфно-контрастні лінії. На вокзалах Суми та Полтава-Південна для обслуговування пасажирів з інвалідністю облаштували каси, обладнані вікном із заниженим підвіконням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Депо «Кременчук» потрапило в розгромний репортаж ТСН про «Укрзалізницю»

Найбільше робіт було проведено на вокзалі станції Харків-Пасажирський. Там перефарбували фасади та перевлаштували водовідвідну систему. Для зручності пасажирів з багажем на візках влаштували пандуси на сходах спуску з головного залу вокзалу в цокольний поверх. Також нанесли розмітку місць для паркування автомобілів осіб з інвалідністю, понизили ряд платформ в місцях прилягання пішохідного переходу, встановили інформаційне табло в залі очікування для людей з інвалідністю і додаткові інформаційні стенди з шрифтом Брайля.

Не можу не запитати про перспективи удосконалення приміських перевезень?

Звісно ж, першочерговим напрямком забезпечення належного рівня комфорту для пасажирів в приміському сполученні є введення в експлуатацію новітнього рухомого складу. Так, на даний час на Південній залізниці в приміському русі вже задіяно 8 одиниць рейкових автобусів PESA. При цьому, впродовж останніх восьми років склади електро- та дизель-поїздів не придбавалися. Останній електропоїзд змінного струму серії ЕПЛ9Т був придбаний за кошти Південної залізниці у 2008 році. Його вартість за тодішніми цінами  складала 65 млн. грн. Мова йде про електропоїзд з 8-ма вагонами Луганського тепловозоремонтного заводу.

На теперішній час в інвентарному парку служби приміських пасажирських перевезень  «Південної залізниці» знаходиться 65 електропоїздів та 16 дизель-поїздів. З них 22 електропоїзда мають вичерпаний термін експлуатації та 7 дизель-поїздів з граничним терміном.

Звісно ж, що в подальшому, згідно проекту стратегії розвитку ПАТ «Українська залізниця», передбачається заміна морально та технічно застарілих дизель-електропоїздів на новий моторовагонний рухомий склад.
 


 

Чи будуть переглядатися тарифи на приміські перевезення та удосконалюватися їх структура?

Насправді це питання нині знаходиться на розгляді. Воно було порушене ще минулого року, коли ми розглянули результати своєї роботи за перше півріччя 2015-го та прийшли до висновку, що необхідно підвищити діючі приміські тарифи в середньому на 43%. Головні мотивуючі фактори – зменшення збитків від приміських пасажирських перевезень, покращення економічного стану залізниці, отримання коштів на придбання та ремонт рухомого складу.

Ми розробили необхідний пакет документів, який направили головам Харківської, Сумської, Полтавської, Чернігівської областей на погодження. Але так, як із 1 грудня 2015 року «Укрзалізниця» була реформована, на початку 2016 року відповідні листи були направлені повторно, тепер від нового структурного підрозділу Укрзілізниці (регіональної філії «Південна залізниця» ПАТ «Укрзалізниця»  як правонаступника ДП «Південна залізниця» - прим. авт.).

Сумською, Полтавською й Чернігівською ОДА пропоновані приміські тарифи з підвищенням діючих у середньому на 43% були погоджені, а от з Харківської ОДА в кінці червня ми отримали відмову «у зв’язку з відсутністю методики розрахунку економічного обґрунтування тарифів».

У вересні на ім'я в.о. голови ХОДА ми направили нового листа щодо вирішення питання погодження запропонованого раніше підвищення приміських тарифів, нині чекаємо відповіді.

Насамкінець хотілося б поговорити про безпеку на залізниці. Яка нині ситуація з травматизмом?

На жаль, попри максимум уваги запобіганню травматизму на залізниці та зусилля залізничників, кількість випадків травмування громадян на об’єктах залізничної інфраструктури не зменшується. Так, у січні-вересні 2016 року на Південній залізниці внаслідок порушення правил безпеки сталося 70 випадків травмування громадян, що на 9% перевищує показники аналогічного періоду 2015 року. Травмування зі смертельними наслідками зазнали 43 особи, у тому числі 2 дітей.

Наші співробітники регулярно проводять спеціальні заходи з профілактично-роз’яснювальної роботи. Так, з початком навчального року лише за місяць близько 600 працівників регіональної філії «Південна залізниця» відвідали з лекціями більше 700 навчальних закладів.

Залізничники вкотре закликають громадян дотримуватися «Правил безпеки громадян на залізничному транспорті України» й бути уважними в поїздах, на платформах, поблизу колій тощо для збереження життя та здоров’я.
 

Схожі матеріали:
👁 1209
Категорія: Актуально
Теги: Південна залізниця, Микола Уманць, Укрзалізниця




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ