Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


23.05.2020

Різновиди рослинної олії


Вид рослинної олії має виняткові корисні властивості, які властиві тільки тій рослині, з якої був виготовлений цей продукт.


Рослинні олії мають велику кількість корисних властивостей, при цьому вони входять до числа обов'язкових елементів збалансованого раціону харчування кожної людини. Сьогодні відома величезна кількість рослинних олій, усі вони мають власні відмітні особливості. Саме з цієї причини дієтологи і лікарі всього світу рекомендують вживати відразу декілька видів.

Рафінована і нерафінована

Рослинну олію умовно можна поділити на два ключові види - рафінована і нерафінована. Після віджимання рослинної олії, вона обов'язково проходить відразу декілька режимів очищення.

Нерафінована є готовим до вживання продуктом, що пройшов процес фільтрації і очищений від шкідливих для людини домішок. У числі її характерних особливостей можна назвати густу консистенцію, яскравий колір і насичений аромат. При зберіганні дуже часто може утворюватися легкий осадок, що є нормою. На авторитетну думку провідних кухарів для жаріння така олія не годиться, при цьому вона здатна стати ідеальною заправкою для перших блюд і овочевих салатів.


Оливкова олія
 

У свою чергу рафінована рослинна олія - це висококласний продукт, який не лише відфільтрований, але і пройшли цілий ряд технологічних очищень. При жарінні не піниться і не видає вираженого запаху або смаку, при цьому зберігається вона набагато краще, без жодного осаду. З рафінованої олії виготовляють майонез, маргарин, її застосовують в кулінарії і для консервації продуктів. Характерною особливістю є відсутність смаку і запаху, завдяки чому її набагато зручніше використати на домашній або професійній кухні.

Користь рослинної олії

Як вже говорилося вище, кожен вид рослинної олії має виняткові корисні властивості, які властиві тільки тій рослині, з якої був виготовлений цей продукт. Так, наприклад, оливкова має властивість знижувати рівень холестерину в крові, льняна або гарбузова багата жирними Омега- 3 кислотами, а в кукурудзяній міститься практично в два рази більше вітаміну Е, чим в соняшниковій олії.

Крім того, в усіх рослинних оліях міститься високий рівень жирних кислот, які відповідають за створення нових клітин в організмі людини. Саме тому регулярне вживання рослинної олії рекомендоване тим людям, які піклуються про свою молодість і здоров'я.

Різновиди рослинних олій

Соняшникова олія є самою широко поширеною і вживаною у світі. У нерафінованому виді вона відрізняється значним змістом Омега- 6 жирних кислот, тому багато лікарів рекомендує її в якості лікувального і профілактичного засобу від багатьох захворювань. Широко використовується не лише в кулінарії, але і косметології і медицині

Оливкова. Попри те, що в її складі трохи менше жирних кислот, чим в інших оліях, але при цьому вона приносить значно більше користі для органів шлунково-кишкового тракту.

Кукурудзяна. Як зрозуміло з назви вона робиться з кукурудзяних зерен, її склад багато в чому схожий з олією соняшнику. У ній міститься велика кількість лінолевої кислоти, лецитину, вітаміну Е. Продукт здатний виводити з організму солі важких металів і ефективно очищати кров. Саме з цієї причини цей вид олії застосовується при виготовленні дитячого харчування і використовується дієтологами в якості антиоксидантів.

Льняна. Для її виробництва використовується натуральне насіння льону. Цей продукт є визнаним лідером за змістом Омега- 3 кислот. З її допомогою можна ефективно нормалізувати ліпідний обмін в організмі людини, при цьому олія має прекрасні бактерицидні властивості, вона очищає кров від шкідливих речовин і позитивно впливає на роботу серця.

Рижикова. На жаль сьогодні, вона не користується популярністю на ринку України. Між тим багато її показників і склад наближений до льняної олії.

Гірчична. Робиться з насіння гірчиці, при цьому має прекрасні паразитарні властивості. Вона добре впливає на роботу усього шлунково-кишкового тракту.

Кунжутна, є справжньою природною коморою, в якій містяться вітаміни, мінерали і антиоксиданти. Саме з цієї причини вона рекомендована фахівцями в якості ефективного засобу профілактики захворювань суглобів. Нерідко вона застосовується важкоатлетами, що бажають збільшити м'язову масу.

Кедрова робиться з кедрових горіхів. Усупереч високій вартості вона користується популярністю серед людей, які ведуть активний спосіб життя. Продукт відрізняється приємним смаком і ароматом, і великим вмістом вітамінів і мінералів.


Схожі матеріали:
👁 553
Категорія: Прес-реліз
Теги: Нерафінована олія, Оливкова олія, рафінована рослинна олія, рослинна олія, соняшникова олія




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ