Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


19.10.2022

Шахрайство при пошуку роботи: як отримати гроші за свою працю


Ці поради прості, але дієві. Слідуйте ним, щоб не натрапити на обман.


Шахрайство при пошуку роботи: як отримати гроші за свою працю

Пошук роботи: як уникнути шахрайства в інтернеті

Попит на онлайн зайнятість сьогодні величезний. Безвихідним положенням людей охоче користуються шахраї, які бажають на них заробити. Сюди відносяться ті люди, які, вдаючи з себе роботодавців, виманюють кошти чи документи у довірливих співгромадян. А також недобросовістні замовники, що завжди шукають виконавців роботи “на халяву”.

Пам'ятайте, що пошук роботи - це співбесіда не тільки для вас, але й для роботодавця. Тому не соромтеся задавати питання, перевряти документи та відгуки про компанію. Так само, як ви ретельно обираєте українські гральні автомати для гри на гроші - обирайте і потенційного працедавця.

Як уникнути шахрайства при пошуку роботи

Ці поради прості, але дієві. Слідуйте ним, щоб не натрапити на обман. Так само, уникайте будь-яких підозрілих схем з виплатою за приведених нових людей і т.д.
  1. Не переводьте кошти за обіцянку роботи. Банально, але такі пропозиції поступають до цих пір. Оплату можуть вимагатися за доставку матеріалів, оплату програмного забезпечення, певні ліцензії та доступи. Так само - не беріть кредити для покупки франшизи, робота якої нічим не гарантована.
  2. Не переходьте за підозрілими посиланнями. Найбанальніша оборудка - запросити подивитися вакансію чи сайт роботодавця за фішинговим посиланням. В результаті, шахрай може отримати доступ до вашого комп'ютера чи платіжних даних.
  3. Уникайте роботодавців чи замовників, які не розкривають свої дані. Звичайно, вам не потрібно знати паспортні дані замовника, щоб зробити йому кілька постів для блогу. Проте якщо мова йде про довге співробітництво та високу оплату - не працюйте з “ноунеймами з інтернету”.
  4. Не ведіться на роботу, де вам пропонують когось обманути. У найширшому сенсі - від податкових оборудок до англомовних колл-центрів, де співробітникам пропонують видавати себе за американців. Якщо ваш роботодавець обманює клієнтів - совість не завадить йому зробити це з вами.
  5. Перевіряйте репутацію працедавця. Сьогодні існує багато онлайн сервісів, де залишають відгуки про роботодавців. Не полінуйтеся почитати, що пишуть про вашого потенційного винаймача.

Шахрайство при пошуку роботи: як отримати гроші за свою працю

Як не працювати безплатно

Інший популярний варіант шахрайства - коли виконавець надає свої послуги, проте оплату не отримує.
  1. Оформляйте співробітництво за законом. Це найпростіший спосіб отримати свої гроші навіть з непоступливого замовника. Якщо укладено контракт чи договір, то суму, яку вам винен засновник, можна буде вимагати через суд. Більше того, багато хто йде на попятний та виплачує кошти навіть за простої погрози судовим розглядом. ому не ведіться на більший заробіток “без папірців”, особливо якщо погано знаєте замовника.
  2. Просіть часткову передоплату, розбивайте оплачу на етапи. Багато виконавців бояться просити передоплату - ніби ні за що, якщо робота ще не виконана. Проте вона гарантує, що у підсумку ви матимете хоч якийсь дохід. Якщо з передоплатою не виходить - договориться з клієнтом, на які етапи буде розбита робота. Та про часткову оплату після кожного етапу.
  3. Не купуйте матеріали за свій рахунок. Та не оплачуйте підрядників зі своїх грошей. Всі ваші витрати на виконання робіт має покривати замовник. Інакше можна не просто залишитися без оплати - але й “попасти” на кошти.
  4. Одразу розривайте співробітництво, якщо оплата затягується. Популярна посилка - прощати затримку оплати, бо замовник “гарна людина” чи “точно обіцяв”. В результаті, ви можете взагалі не побачити грошей. Або ж отримувати кошти за кожну роботу лише після виконання наступної, а на фінальній частині замовник пропаде одразу після отримання результату.


Схожі матеріали:
👁 405
Категорія: Прес-реліз
Теги: шахрайство, Шахрайство при пошуку роботи, пошук роботи




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ