Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


04.04.2018

Що на Василя Теплого, 4 квітня, треба приготувати, і як сонце цього дня передбачає майбутнє


Дівчата 4 квітня ворожили на світанку, дивлячись на сонце


Що на Василя Теплого, 4 квітня, треба приготувати, і як сонце цього дня передбачає майбутнєУ церкві 4 квітня вшановується пам'ять мученика Василя, який відомий як пресвітер в Анкірі Галатійській. Василь закликав свою паству дотримуватися християнства, за що був підданий мукам і переслідуванням.

Коли імператор Юліан прибув в місто, то Василь звинуватив його у віровідступництві, а той, у свою чергу, наказав зрізати з живого Василя шкіру і побити його. З молитвою він віддав душу Богові.

У давнину 4 квітня називали днем Василя Сонячного, Василя Соняшника, Василя Теплого, Василя Парника. Усі прізвиська Василя були пов'язані з тим, що у ці дні стало довгоочікуване тепло, і встановлювалася хороша погода.

Селяни намагалися саме 4 квітня дивитися, куди течуть струмки від капелі, щоб на цьому місці не будувати будинків - вважали, що саме там будівництво підмиє. Казали: "Прокладений хід у водиці в земну глибінь". Теплим цей день називався тому, що саме 4 квітня бриніла крапель, і настала справжня весна.

Дівчата 4 квітня ворожили на світанку, дивлячись на сонце. Якщо воно оточене червоним світлом - хороший врожай буде. Калачі випікали, які символізували сонце. Були і прикмети, за якими спостерігали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому третього квітня саме час купувати нове взуття, а на зоряне небо дивитися не можна

Народні прикмети на 4 квітня

Якщо на небі сині хмари - буде теплий дощ

Сніг 4 квітня зійшов, і на цьому місці почала укладатися павутинка - швидше за все, потрібно чекати перешкод у врожаї, він буде небагатим

Сніг на мурашнику зійшов з північної сторони - чекай теплго і довгого літа. Якщо ж сніг 4 квітня розтанув з південної сторони мурашника - прикмета до того, що літо буде прохолодним.

Василь-соняшник краплями великий

Який не гарячий Василь-крапельник, а кафтан скидати рано

Шкура сходить зі звірів, а сніг - з полів.

Схожі матеріали:
👁 957
Категорія: Актуально
Теги: прикмети, весна, народні прикмети, квітень




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ