Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


19.05.2014

Сьогодні, 19 травня, день піонерії, ордена Почесного легіону і день народження справжнього героя


В цей день Франція отримала найвищу нагороду, а саму СРСР. масову дитячу організацію


Сьогодні, 19 травня, день піонерії, ордена Почесного легіону і день народження справжнього героя

У 1802 році (29 флореаля X року) за ініціативою Першого Консула Франції Наполеона Бонапарта була заснована вища нагорода Франції – орден Почесного легіону.

Універсальна нагородою, яка не знала ні соціальних, ні національних, ні професійних обмежень, стала першим у своєму роді символом, який був покликаний відповідати ідеології революційного громадського будівництва.

А історія появи ордена більш прозаїчна. Його введення було гостро необхідно, оскільки грошових винагород та іменної зброї, що видавалися гідним громадянам замість скасованих Конвентом колишніх королівських нагород, стало недостатньо. «Цими жалюгідними брязкальцями можна керувати людьми», – сказав Наполеон I про створеному ним ордені.

 Колись у цей день відзначався день народження самої масової дитячої організації – піонерії. 19 травня 1922 року 2-а всеросійська конференція комсомолу ухвалила рішення про створення піонерських загонів. Цей день відзначався в СРСР як день народження піонерії.

Юних ленінців вчили бути чесними, поважати колектив, шанувати пам'ять загиблих захисників Вітчизни, а насамперед – бути відданим Батьківщині. А ще були зльоти, походи, збір макулатури та металобрухту, піонерські табори і нічні багаття. У Криму був «Артек», на Кавказі «Орлятко», куди мріяв потрапити будь-піонер Радянського Союзу – від Бреста до Владивостока.

Після розпаду СРСР День Піонерії перестав бути офіційним святом. До речі, Севастополь є єдиним на Україні містом, яке офіційно святкує День Піонерії і влаштовує святкові ходи дитячих організацій по головній вулиці міста, а також влаштовує різноманітні святкові заходи, присвячені цьому дню.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Полтавщині злочинним шляхом легалізували 4 мільйони гривень

 19 травня 1953 року народився Шаварш Карапетян, 11-разовий рекордсмен світу, 17-разовий чемпіон світу, 13-кратний чемпіон Європи, семиразовий чемпіон СРСР з підводного плавання. У 1976 році знаменитий спортсмен здійснив справжній подвиг, коли разом зі своїм братом Камо врятував життя 20 людей.

 Тролейбус, який мчав по березі Єреванського водосховища, несподівано різко звернув і, впавши з високої греблі, пішов глибоко під воду. Місце падіння було в 25-30 метрах від берега, де глибина сягала 10 метрів. І хоча поруч знаходилися багато людей, прибула «швидка допомога», реальну допомогу змогли надати лише Шаварш з братом, тренувалися неподалік. Стрибнувши у воду, Карапетян кинувся вниз до тролейбусу з людьми. Розбивши ногами скло, він вплыл всередину, підняв вгору одного, потім другого людини. Потрібні були акваланги, але доставлені до місця події, ті виявилися без повітря. Раз за разом Шаварш, стікаючи кров'ю від порізів, йшов під воду і спливав з врятованими людьми. Через 44 хвилини тролейбус підняли з допомогою спортсмена, який, в останній раз пішовши під воду, завів трос через салон машини, після чого сплив і втратив свідомість.

 Півтора місяця Карапетян не приходив в себе: зараження крові, жорстока пневмонія і сильне нервове виснаження. Але, одужавши, Шаварш зумів повернутися у великий спорт і встановив ще один світовий рекорд. Одужавши, Карапетян повернувся до тренувань і встановив ще один світовий рекорд на дистанції 400 метрів з аквалангом: 3 хвилини секунди 06,2. Його одинадцятий і останній світовий рекорд у спортивній біографії. Продовжувати спортивну кар'єру він уже не міг, травми позначилися на здоров'ї, і Шаварш Володимирович Карапетян змушений був залишити великий спорт.



Схожі матеріали:
👁 1318
Категорія: Актуально
Теги: День піонерії, СРСР, свято




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ