Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


30.03.2018

Теплого Олекси: День, коли треба зробити подарунок бідному, а працювати варто лише зранку


У цей день зазвичай тала вода тече в річки з гір, і в деяких районах навіть можуть початися паводки


Теплого Олекси: День, коли треба зробити подарунок бідному, а працювати варто лише зранкуЦього дня, 30 березня, відзначають Теплого Олекси - день святого Олексія, чоловіка Божого, який жив у IV столітті. Він народився в забезпеченій сім'ї, і всі пророкували йому багате і безтурботне життя. Однак Олексій в певний момент, увірувавши в Бога, вирішив присвятити себе служінню Господу.

За день до весілля він втік з дому і довгі роки провів у працях, молитвах, добрих справах, харчуючись тільки милостинею. Через деякий час він повернувся додому і жив там в комірчині, оскільки батьки його не впізнали і всі роки продовжували оплакувати свого сина.

У минулі часи казали: "Олексій, чоловік Божий, зиму нанівець зводить", "Зверху пече – знизу тече". За народною уявою та й за кліматичними спостереження до дня Олексія приходить справжнє тепло, тому народ дав ще одну назву цьому дню - Теплого Олекси. Також говорили: "Олексій - з гір потоки", тому що у цей день зазвичай тала вода тече в річки з гір, і в деяких районах навіть можуть початися паводки. Весняне тепло все ближче, і з дня на день почнуться польові роботи.

Саме в цей час селяни діставали вози, виносили картоплю для пророщування, перевіряли вулики. Працювати намагалися тільки вранці, а до вечора збиралися за столом всією сім'єю, щоб проводити зиму. Часто ходили в гості до тещі. Прийнято було 30 березня пити медово-березовий узвар. Шанували березу, яка для селян була символом чистоти і світу. Також вважалося, що березові бруньки, зібрані в цей день, мають цілющу силу.

Дівчата колись вірили в те, що як на Теплого Олекси подарувати жебракові сорочку, то не забаряться старости. Вони шили й вишивали потай від матерів і, входячи в церкву, вручали біднякам дарунки. А ще напередодні Теплого Олекси йшли ввечері на леваду, де росла стара верба, та із заплющеними очима виламували гілочку. Якщо вона виявлялася рівною і довгою, майбутній чоловік буде високим і струнким. Ту гілочку вдома освячували і у церкві намагалися торкнутися нею хлопця, який подобається. Якщо вдавалося дрібочку верби кинути йому в їжу або підкласти під подушку, неодмінно засватає.

Народні прикмети на 30 березня

Тепло на Олексія - рік буде врожайним

Якщо погода 30 березня прохолодна, то весна буде пізньою

Багато талої води - прикмета, що буде не тільки хороший сінокіс, а й багатий урожай

Не можна в сани в цей день сідати, оскільки бажання і мрії повз пройдуть, чи не збудуться

Маленькі струмочки течуть 30 березня - худобі не буде вистачати корму, і сінокіс цього року буде не дуже вдалим

Гуси летять високо - чекай снігопаду

Якщо пряжу в цей день покласти у відкриту водойму, то вона буде міцною і білою

На ліщині сережки з'явилися - значить, зимі кінець, можна садити мак, редиску, квіти

Якщо сплести 30 березня сітку і відправитися з нею на риболовлю, то весь рік риба добре ловиться буде

Після Олексія, за прикметами, можна ячмінь сіяти

Якщо Олексію 30 березня помолитися, то багато меду буде

На Олексія полювання буде вдалим.

Схожі матеріали:
👁 837
Категорія: Актуально
Теги: прикмети, березень, народні прикмети, весна




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ