Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


15.08.2021

У Лубнах вшанували пам’ять земляка – борця за незалежність, міністра земельних справ Української держави, письменника Володимира Леонтовича


Бібліотекарі розповіли, що Володимир Леонтович зробив величезний внесок у боротьбу за незалежність


«З Україною в серці» – так називалися просвітницькі і меморіальні заходи у Лубнах з нагоди 155-річчя від дня народження славетного земляка Володимира Леонтовича – уродженця села Оріхівка Лубенського повіту Полтавщини, видатного діяча Української революції 1917-21 рр, борця за незалежність України у 20 ст. від «білої» і «червоної» Росії, міністра земельних справ Української держави у період гетьманату Павла Скоропадського (1918), письменника, літературного критика, історика, мемуариста.

 
Редактор Хлібороба Олег Гаврильченко презентує тематичний випуск

Редактор Хлібороба Олег Гаврильченко презентує тематичний випуск газети присвяченпий Леонтовичу
 

Лубенська міська бібліотека для дорослих ім. Володимира Леонтовича розгорнула тематичну книжкову виставку «Син Полтавського краю» й влаштувала вечір пам’яті та «круглий стіл» на честь земляка, ім’ям якого й названо цей заклад культури.

Бібліотекарі розповіли, що Володимир Леонтович зробив величезний внесок у боротьбу за незалежність і в історію української літератури кінця XIX – початку XX ст. У його зібранні творів в 4-х томах, виданих в 2004 році видавництвом «Сфера» – творчий доробок з кількох десятків оповідань, нарисів, повістей, новел, казок, історико-літературних статей. До речі. уривки з творів Леонтовича про лубенський край читала учениця школи №2 Анжела Симоненко. Учасники просвітницьких заходів ознайомилися з літературою, присвяченою родині Леонтовичів.


У Лубнах вшанували пам’ять земляка – борця за незалежність

Цікаві факти з життя Володимира Леонтовича та його родини оприлюднили у своїх виступах наукова співробітниця Лубенського краєзнавчого музею ім. Гната Стелецького Тамара Дяченко та краєзнавець Сергій Швецов. Головний редактор і засновник газети «Хлібороб» Олег Гаврильченко презентував бібліотеці новий, тематичний випуск газети «Хлібороб», що присвячений знаковим сторінкам історії Лубенського краю і Володимиру Леонтовичу зокрема. « Це символічно, адже Володимир Леонтович теж був видавцем і хліборобом», – зауважив журналіст.

У Лубнах вшанували пам’ять земляка – борця за незалежність
 

Довідково: Володимир Леонтович навчався на юридичному факультеті Московського університету, де гостро усвідомив різницю між росіянами й українцями. Захистив дисертацію на тему «Історія землеволодіння в Україні від повстання Богдана Хмельницького до введення кріпацтва царицею Катериною ІІ». Як повідомляється у рубриці «Історичний календар» офіційного сайту Українського інституту національної пам’яті : «Леонтович був одним із 17-ти членів Старої Громади, які склали присягу «любити Україну до глибини власної кишені». Разом із Василем Симиренком та Євгеном Чикаленком видавав першу українську щоденну газету «Громадська думка». Член Української Центральної Ради в 1917 р. Міністр земельних справ в уряді Павла Скоропадського в 1918 р. Розробив проект земельної реформи, яку сучасники вважали однією з найдемократичніших.


У Лубнах вшанували пам’ять земляка – борця за незалежність
 

З 1919 р. жив в еміграції. «Усім своїм єством я відчував, що не зможу стерпіти становища большевицького раба й мушу втікати світ за очі, хоч би й на тяжку біду, аби не залишитися під їхньою кормигою, — писав у спогадах Володимир Леонтович. — Я був уже застарий, щоб братися за рушницю та воювати, а не міг і манити себе, як манили себе тоді люди соціалістичних напрямків, думкою, щоб я міг із ними мирити, а вони мене стерпіти. Для мене всі большевицькі ідеї й усе їх поводження були згори непереносні й ворожі».

Помер 10 грудня 1933 р. в Празі.
 
У Лубнах вшанували пам’ять земляка – борця за незалежність


У Лубнах вшанували пам’ять земляка – борця за незалежність

 
Полтавський офіс Північно-східного міжрегіонального відділу
Українського інституту національної пам’яті
(за матеріалами офіційних сайтів УІНП та Лубенської міської ради)

Світлини:прес-служба виконкому Лубенської міськради


Схожі матеріали:
👁 386
Категорія: Актуально
Теги: пам'ять земляка, Незалежність, Лубни, міністр земельних справ




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ