Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


26.08.2021

Вчені створили метод отримання водню з твердих відходів - тирси, шламу і старих покришок


В основі технології лежить метод парової термічної конверсії.


Вчені Томського політехнічного університету розробили метод, який дозволяє з твердих відходів - тирси, вугільного пилу, шламу, старих покришок - отримувати синтез-газ з високим, від 20 до 40%, вмістом водню.
Особливість технології в тому, що з відходів виходить не один корисний продукт, а відразу три. При переробці виділяється мінімальний обсяг СО2 - не більше 5% від загального обсягу синтез-газу. У перспективі вчені планують знайти найбільш ефективний спосіб виділення чистого водню з суміші.
 

Вчені створили метод отримання водню з твердих відходів
 

Технологія розроблена на базі науково-дослідного центру «Екоенергетика 4.0» Інженерної школи енергетики. Тут вже створена лінійка установок, яка дозволяє працювати з різними обсягами вихідного продукту - від декількох грамів до 20 кг. На базі томської ТЕЦ-3 створений стенд комплексних випробувань для відпрацювання технології, тут можна працювати вже з об'ємом вихідного продукту 4 тонни на годину.

В основі технології лежить метод парової термічної конверсії. Вихідний продукт піддається впливу пара при високих температурах - від 500 до 1200 градусів Цельсія в залежності від матеріалу.

«Ми ставимо завдання не утилізації, а переробки відходів, - каже керівник проекту, заступник директора з розвитку Інженерної школи енергетики ТПУ Володимир Губін. - Ми працюємо з тирсою, старими покришками, відходами вугільної промисловості - це шлаки, шлам, вугільний пил. Експерименти показали, що саме з останніх виходить синтез-газ з найвищим вмістом водню».

В установках, розроблених в ТПУ, вихідний матеріал в спресованому вигляді руйнується під дією водяної пари в присутності кисню або без, в залежності від матеріалу. Відбувається процес, який вчені називають «недогореніем», тому що руйнується тільки органічна частина матеріалу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міні-заводи по виробництву електромобілів здешевлять процес виробництва і коштують всього 50 млн.
 
«У кінцевому підсумку ми отримуємо три продукти в різних фазах. У твердій - вуглецева крихта, вона може використовуватися в дорожніх покриттях або при додатковому очищенню в якості фільтра. Якщо вихідним матеріалом були соснові тирсу, після переробки ми отримуємо прекрасний біовугілля для приготування їжі. У рідкій фазі отримуємо рідке вуглеводневе паливо, його можна використовувати для опалення. У газоподібному - синтетичний газ, що складається з водню, мінімального відсотка вуглекислого газу і азотних сполук. Синтез-газ прекрасно горить, тому його можна також використовувати для обігріву, повертати в технологічний цикл і отримувати з нього водень», - пояснює Володимир Губін.

Далі вчені мають намір знайти найбільш ефективний спосіб виділення водню і зниження вмісту вуглекислого газу або його екологічної утилізації.

Схожі матеріали:
👁 419
Категорія: Технології
Теги: енергетика, водень, водневе паливо, виробництво водню




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ