Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


07.12.2022

Вчора УПА-сьогодні ЗСУ: з нагоди 80-річчя УПА та Дня ЗСУ на полтавському телеканалі показали відео Інституту нацпам’яті


Покази присвятили державному святу-Дню Збройних сил України та 80-річчю Української повстанської армії.


Проєкт «Нескорені»

У межах угоди про інформаційну співпрацю з Українським інститутом національної пам’яті (УІНП) на телеканалі «Місто+» продемонстрували відепроєкти«Голоси УПА» та «Нескорені». Покази присвятили державному святу-Дню Збройних сил України та 80-річчю Української повстанської армії.

У відеопроєкті УІНП та Центру досліджень визвольного руху «Голоси УПА»  Відеосвідчення зібрані командою ЦДВР звучать чотири фрагменти спогадів учасників національно-визвольного руху ХХ століття, в яких від першої особи ведеться розповідь про часи, коли торувався шлях до незалежності України. До нього увійшли спогади:
 Василя Левковича («Вороний») – полковник УПА, командир військового округу «Буг». Лицар Золотого Хреста Бойової Заслуги 2-го класу. Політв’язень радянських концтаборів. Провів в ув’язнені 25 років.
 


Дарії Гусяк («Дарка», «Нуся») – зв’язкова головнокомандувача УПА Романа Шухевича, активістка ОУН. Кавалер ордена княгині Ольги III ступеня.
 


Василя Кука («Василь Коваль», «Юрко Леміш», «Ле», «Медвідь») – генерал-хорунжий, головнокомандувач УПА з 1950-го до 1954 року (після загибелі Романа Шухевича).

https://www.youtube.com/watch?v=zpmaHbYSK8g&feature=emb_imp_woyt&ab_channel=UkrainianInstituteofNationalRemembrance

Нестора Кучабського («Берест») – учасник національно-визвольного руху, автор книги пам'яті «За Україну, за її волю…».
 


Проєкт «Нескорені» - це три коротких ролики, у яких про воїнів УПА розповідають їхні нащадки, які сьогодні на передовій боронять Україну від російської агресії.Ролики створені у партнерстві зі студією Prostoproduction.

Богдан Добушовський – Михайло Галущак

Михайло Галущак взяв до рук зброю, щоб захистити країну, ще в 2015-му. Тоді був бійцем батальйону «Січ». Виконував бойові завдання в Авдіївці та Кураховому на Донеччині. У червні 2015-го зачищав Мар’їнку від бойовиків так званої «ДНР» та російських військових. Із 2022 року служить у 24-й окремій механізованій бригаді імені короля Данила.Михайло каже, що вважає себе нащадком не тільки упівців, а й воїнів Української галицької армії, січових стрільців та всіх тих військових формувань, які боролися за незалежну Україну. До речі, він – кандидат історичних наук, автор книги «За пів кроку до перемоги».Рідний брат Михайлового діда, Богдан Добушовський, був стрільцем в УПА. Загинув у бою з НКВД у ніч на 19 грудня 1944 року на Львівщині.
 


Василь Андрусяк – Михайло Стецик

Михайло Стецик «Рен»– командир підрозділу «Карпатська Січ», який воює з російськими окупантами на півдні України. До цього, у 2017–2018 роках, захисник брав участь у бойових діях на сході країни, зокрема в боях за Широкине поблизу Маріуполя у складі 8-го окремого добровольчого батальйону «Аратта». Брат Михайлового прадіда – Василь Андрусяк (псевдо – «Різун», «Ґрегіт») був полковником УПА.

Його участі у збройному підпіллі передували участь у «Пласті», товариствах «Просвіта» та «Сокіл», Організації українських націоналістів, ув’язнення  радянською владою. У 1940 році комуністи вивезли в Сибір батьків Василя, сестру Марію та дружину брата з малими дітьми. Батько з матір’ю загинули в засланні. З початку 1944 року Василь Андрусяк командував куренем УПА «Скажені». Загинув у бою з енкаведистами 24 лютого 1946 року.
 


Микола Арсенич – Василь Арсенич

Василь Арсенич «Зірка» пішов захищати Україну від російської агресії у 2017-му. До 2019 року включно воював у районі Павлополя, Чермалика та Новотроїцького на Донеччині у складі першого окремого батальйону добровольчого корпусу «Правий сектор». З 2022-го – солдат підрозділу «Карпатська Січ», який воює з російськими окупантами на півдні країни. Василь – нащадок повстанців, які боролися за незалежність України в середині XX століття. Всі четверо братів із родини Арсеничів брали участь у збройному підпіллі. Троє з них – Антон, Михайло та Микола Арсеничі загинули в боях або в ув’язненні. Вижив лише Степан – та й він пройшов через 10 років радянських таборів.

Один із братів – Микола Арсенич був творцем військової розвідки ОУН, одним із дев’яти генералів Української повстанської армії та єдиним генералом безпеки УПА. Тривалий час його особистість і біографія були засекреченими спершу Організацією українських націоналістів, а після загибелі генерала – радянською владою. У 1939 році Микола Арсенич брав участь у створенні контррозвідки ОУН. А з 1941-го – Служби безпеки ОУН.

У лютому 1943 року, коли формувалася Українська повстанська армія, Микола Арсенич дбав про розбудову в ній системи внутрішньої безпеки. Радянські каральні органи посилено розшукували очільника повстанської служби безпеки. Для його ліквідації Міністерство держбезпеки створило влітку 1946 року спеціальну групу чекістів. Врешті їм вдалося оточити криївку в лісі на Тернопільщині, в якій перебував Арсенич. Микола не здався в полон. Він із дружиною застрелились у криївці.
 

Полтавський офіс УІНП (за матеріалами офіційного сайту УІНП)


Схожі матеріали:
👁 214
Категорія: Актуально
Теги: Інститут нацпам’яті, телеканал, зсу, відео, 80-річчя УПА, УПА




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ