Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


06.07.2018

Знайти кохання та містичний цвіт папороті: Які традиції Купальської ночі зберегли на Полтавщині


В одну з наймістичніших ночей року можна побачити загадковий цвіт папороті, назбирати цілющих рослин та назавжди об'єднати долі закоханих


Знайти кохання та містичний цвіт папороті: Які традиції Купальської ночі зберегли на ПолтавщиніІвана Купала - традиційне слов'янське свято, одне з головних у сонячному календарі, яке відзначають 7 липня. За повір'ям, саме в цей день можна "очиститись" за допомогою вогню та води. Святкують Івана Купала по всій Україні, але у кожного регіону є свої традиції та забобони.

Назва свята походить від слов'янського варіанту імені Іоанна Хрестителя та означає ритуальне обмивання. Головними атрибутами свята є опудала Купала та Марени, які за міфами є божественними істотами, що морять землю стужею, а людям приносять лише хвороби та голод.

Опудала головних героїв свята у різних куточках країни бачать по-своєму. За традиціями Полтавщини, Купала виготовляють з соломи, а прикрашають стрічками й намистом. Марену ж полтавці творять з гілок чорноклену, вишні та соломи.

Купальські гуляння проводять переважно біля річок. Ошатно вбрані дівчата, взявшись за руки, ходять навколо Купала й Марени та співають пісні про кохання. Тоді, разом з парубками, розпалюють величезне вогнище, через яке стрибають парами. У народі кажуть, що Купальське вогнище володіє надзвичайною магічною силою і якщо руки закоханих під час стрибку не роз'єднаються, то їх кохання здолає всі перепони.
Після ритуалу втоплення Марени дівчата починають поворожити.

Традиційним ритуалом є плетіння вінків, які потім пускають на воду разом з запаленими свічками. За полтавськими традиціями, поки вінки пливуть, дівчата заводять народних пісень, а парубки намагаються впізнати та зловити вінок коханої, щоб з'єднати з нею свою долю. У народі подейкують, якщо вінок пливе добре й гарно горить свічка, то дівчина вийде заміж, якщо крутиться на місці – ходитиме в дівках, а як потоне – залишиться самотньою на все життя. Якщо ж вінок відпливе далеко й пристане до якогось берега, то туди дівчина заміж і піде.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МОЗ планує змінити роботу екстреної медичної допомоги: деталі від Супрун

У деяких селах на Полтавщині дівчата, що топили опудало Марени, знімали з голови вінки й розвішували на деревах, а дехто приносив їх додому й вішав у хаті чи господарській будівлі як засіб охорони від нечистої сили.

Ще одним містичним символом свята є цвіт папороті, який за легендою цвіте лише одну коротку мить у ніч на Івана Купала. Здобути цю квітку досить важко, оскільки її береже від людей нечиста сила. За переказами Миколи Гоголя ті, кому вдалося зірвати папороть, зможуть розуміти мову будь-якого створіння та побачити заховані в землю скарби.

Цікавим є повір'я про цілющість зібраних в ніч на Івана Купала лікарських рослин, наділених надзвичайною силою. У народі кажуть, що їх сіють русалки та мавки - потоплені дівчата, душі маленьких нехрещених дітей та інші духи природи. Вони ж і доглядають за зіллям та знають, як правильно його вживати.

Цього року полтавці зможуть відтворити давні традиції та перевірити народні повір'я на всеукраїнському етнографічному фестивалі "Купальські гуляння-2018", який проведуть на березі Свободи у селі Ковалівка. Також Івана Купала о 18:00 розпочнуть святкувати у Полтаві на пляжі Шевченківського району (вулиця Сакко, 63).

Для полтавців підготували театралізовану концертну програму, запалювання традиційного купальського вогнища, водні бої та козацькі розваги, а ще конкурс вінків із польових квітів. Не обійдуться цьогорічні купальські гуляння і без пінної вечірки, фаєр-шоу та дискотеки під відкритим небом.

Схожі матеріали:
👁 886
Категорія: Прес-реліз
Теги: повіря, традиції, Івана_Купала, Полтавщина




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ