Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

08.10.2012

Кожен, хто бажає проголосувати, має перевірити наявність свого імені у списку виборців



Кожен, хто бажає проголосувати, має перевірити наявність свого імені у списку виборців

26 вересня завершився процес утворення дільничних виборчих комісій (ДВК), одним із завдань яких стало надання виборцям можливості перевірити свої дані в списках виборців.

Аби 28 жовтня 2012 року реалізувати своє право обрати депутатів у Верховну Раду, потрібно ще бути включеним до списку виборців на конкретній виборчій дільниці.

Щоб не потрапити в ситуацію, коли ви приходите в день виборів на дільницю проголосувати, а вас у списку виборців немає, слід завчасно перевірити це у вашій ДВК.

Особливо повинен насторожити факт, якщо до 12 жовтня включно ви не отримали від ДВК іменного запрошення, яким вас повідомляють про включення до попереднього списку виборців відповідної виборчої дільниці, адресу дільничної виборчої комісії, її номер телефону і розпорядок роботи, а також про час і місце голосування.

Із 18 років кожен повинен бути включеним до списку виборців

Якщо ви громадянин України і вам виповнилося або на день голосування виповниться 18 років, то ви повинні бути включеними до списку виборців за виборчою адресою відповідно до відомостей Державного реєстру виборців і лише на одній виборчій дільниці.

Із 9 жовтня ви можете прийти на виборчу дільницю та перевірити, чи включені ви або ваші рідні в список виборців, чи правильно зазначені прізвища, імена по батькові та повні адреси місця проживання.

Активно перевіряйте наявність свого імені, а також близьких, родичів, знайомих, сусідів у списках виборців і у випадку виявлення неточностей звертатися до відповідних органів. Ваша активність стане запорукою того, що ваш голос не буде вкрадено і використано проти вашої волі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому такі важливі вибори в мажоритарних округах?

Якщо сталося так, що вас із невідомих причин немає в списку виборців або є неточності, технічні описки щодо ваших персональних даних, то ви повинні особисто звернутися або до відповідної ДВК, або до органу ведення Державного реєстру виборців із заявою про уточнення попереднього списку виборців (в тому числі про включення, виключення зі списку себе особисто або інших осіб, а також щодо наявності або відсутності відміток про постійну нездатність виборця самостійно пересуватися).

Пам'ятайте, якщо, наприклад, виборець за станом свого здоров'я не може самостійно подати вказану заяву, то за його зверненням відповідна ДВК повинна забезпечити прийняття в нього заяви в інший спосіб.

До заяви слід додати документ чи його копію, який засвідчуватиме те, що ви вкажете в такому зверненні. Наприклад, копію сторінок паспорта, які підтверджують реєстрацію вашого міісця проживання за певною адресою. Заяви про уточнення попереднього списку виборців можна подавати включно до 22 жовтня.

Якщо ви подали заяву про уточнення списку виборців, то виборча комісія повинна її розглянути протягом одного дня, прийняти рішення про передачу такої заяви до органу ведення Державного реєстру виборців та невідкладно направити його із заявою та додатками до цього органу.

Про результат рішення органу ведення Державного реєстру виборців щодо вашої заяви ви можете дізнатися безпосередньо в ньому або у відповідній ДВК.

Звернення до суду - крайній захід


Крім того, із вказаних питань кожен виборець може звернутися з адміністративним позовом до місцевого загального суду. Однак таке звернення вважається крайнім заходом. Радимо всі питання щодо неточностей спочатку пробувати вирішувати в позасудовому порядку через звернення до ДВК або органу ведення Державного реєстру виборців. І лише за неможливості їх вирішити таким способом звертатися до суду.

Рішення суду про внесення змін до попереднього списку виборців ви маєте подати до органу ведення Державного реєстру виборців або до ДВК. А якщо ви його отримали після 22 жовтня, то лише безпосередньо до вашої дільничної виборчої комісії.

За два дні до дня голосування, тобто до 25 жовтня включно, відповідним ДВК передають уже уточнені списки виборців. Зміни до уточнених списків вносить голова або заступник голови та секретар дільничної виборчої комісії на підставі рішення суду та повідомлення органу ведення Державного реєстру виборців.

У день голосування зміни до уточненого списку виборців вносяться винятково на підставі рішення суду.

Проголосувати можна буде лише в межах свого виборчого округу


Проголосувати цього разу, згідно з новою постановою ЦВК, можна буде лише в межах свого виборчого округу. Раніше можна було голосувати на будь-якій дільниці за спеціальними відкріплювальними посвідченнями.

Нині ж орган ведення Державного реєстру виборців може змінити місце голосування виборця на іншу звичайну виборчу дільницю в межах одномандатного виборчого округу, до якого відноситься виборець, на підставі відомостей реєстру про його виборчу адресу.

У разі необхідності органи ведення реєстру можуть перевіряти відомості про виборця шляхом звернення до відповідного органу Міністерства внутрішніх справ України.

Відділ ведення ДРВ Гребінківської РДА:  м. Гребінка, пров. Димитрова, 1, тел, (05359) 9-14-04, 9-23-88, 9-24-99, з понеділка по -п'ятницю, 8.00-17.00, перерва: 12.00-13.00.



Схожі матеріали:
👁 1637
Категорія: Суспільство
Теги: дільнична камісія, вибори, заява. раєстр, Гребінка, списки, голосування, ДВК, Суд, виборці




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн... На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн...
Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без... Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без...
Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила... Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила...
Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац... Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац...
У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу... У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу...
На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ