Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

08.02.2017

На Гребінківщині відзначили 205 - річницю від Дня народження славного земляка, байкаря Євгена Гребінки


У фойє на другому поверсі розгорнулося театралізоване дійство "На гостину до Гребінки"


На Гребінківщині відзначили 205 - річницю від Дня народження славного земляка, байкаря Євгена ГребінкиЗ нагоди 205 -річниці з дня народження нашого земляка Євгена Павловича Гребінки у Гребінці 4 лютого відбувалося обласне літературно-музичне свято "Гребінчина світлиця"

На першому поверсі у фойє розгорнулася виставка виробів майстрів образотворчого мистецтва та декоративно-прикладного мистецтва, виставка книг про Євгена Павловича. Яку красу власними руками створюють гребінківці!

Чудові картини, вишиванки, ляльки-мотанки, біжутерія - не залишали байдужими ні дорослих, ні дітей. Бажаючі могли придбати красивий подарунок на згадку про свято.

Зранку у читальному залі центральної районної бібліотеки відбулася науково-практична конференція "Літературна спадщина Євгена Гребінки - мистецьке дзеркало українців".

У фойє на другому поверсі розгорнулося театралізоване дійство "На гостину до Гребінки". Всі учасники художньої самодіяльності сільських будинків культури долучилися до підготовки свята. А скільки смаколиків підготували на святковий іменинний стіл представники всіх сільських громад.

Господині, підв'язані хустками та в червоному намисті, у вишиванках та плахтах несли на гостину до Гребінки і печене, і смажене, і варене, і квашене, і солоне. Так гребінківці презентували страви української кухні XIX століття.
На святковому столі красувалося і печене поросятко, і вареники, і кутя, і кисіль, і квашені яблука та кавуни, і сирники, і пиріжки - чого тільки душа забажа. Вправні господині пригощали гостей смачними наїдками.

А ось вже майстриням народної вишивки подарунком був показ національного одягу українців XIX століття. До Гребінки завітали гості з Полтави - "Батальйон небайдужих". Жінки збирають традиційний український одяг та головні убори XIX століття.

Справжніми раритетами виглядали вишиті сорочки, яким вже за сотню років. Моделі демонстрували красиві вишиванки, дивного крою корсетки, домоткані плахти. Коментувала показ жіночих нарядів Олена Лаптєва. Пані Олена розповідала, що у минулому столітті шили сорочки з льняного або конопляного полотна білого кольору. Домашнє полотно було вузьке. Домоткане полотно українського виробництва було шириною 45-50 см. Традиційні жіночі сорочки шилися з трьох пілок і були шириною 135-150 см. Сорочки - натільна частина одягу традиційного білого кольору обов'язково вишивалася.

Сорочку такого типу носили кожний день. Полтавська жіноча сорочка була переважно уставкового типу та мала великиий шийний викот. Вузька лямівка навколо викоту, чохли та пазуха не вишивалися. Широкі рукава полтавської сорочки мали тридільну вишивку (полик, підопліччя, та сам рукав) і пришивались до устави дрібними зборками-пухликами. До кінця 19 століття такі сорочки вишивали лляними нитками - білими, сировими або підфарбованими корою. Внизу сорочки були вишиті лиштвою. Така сорочка з домотканого полотна, з вишиванкою світло-коричневого кольору, адже використовувався натуральний барвникдля ниток-кора дуба, і зараз виглядала модно та стильно. А сорочки, вишиті нашою давньою технікою "білим по білому" з декоративним вирізбленням мали святковий вигляд та використовувалися для урочистих подій.

Оплесками та вигуками зустріли присутні вихід на імпровізований подіум нареченого та нареченої. І вінок молодої, і весільний рушник, і одяг - вишиті по-особливому, як оберег для подружньої пари.

Після презентації - показу національного одягу у фойє будинку культури всіх присутніх запросили до зали. Перед глядачами виступили переможці цьогорічного районного конкурсу читців творів Євгена Гребінки - Ангеліна Лисенко, Юлія Гладун та Ерік Блищик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Гребінці пройшли заходи приурочені 205-й річниці від дня народження славного земляка

А далі - в залі ніде було яблуку впасти... Шанувальники театрального мистецтва зарання прийшли до зали, щоб зайняти місце на виставу Полтавського академічного обласного українського музично-драматичного театру ім.. М.В.Гоголя. Полтавці привезли до Гребінки комедію "Сватання на Гончарівці" Григорія Квітки-Основ'яненка.

Як наш люд засумував вже за театральними постановками " високого гатунку"! Як гаряче сприймали глядачі і оперний спів, і чудову гру акторів, і комізм ситуацій! Хоч сюжет п'єси відомий зі школи, та дійство, що відбувається зараз у тебе перед очима, не залишає тебе без емоцій. Ти і смієшся, і плачеш, і радієш, і сумуєш разом з головними героями.

Акторська гра була неперевершена, та й не грали вони зовсім, а жили на сцені своїм родинним життям. Уляна -    то втілення всіх "моральних кодексів" української дівчини минулого століття. А Стецько був таким щирим та справжнім у своїх "дурощах", що викликав лише сміх та оплески глядачів. Батьки Уляни теж виглядали, як справжня українська родина - зі сварками, та примиренням. Браво! Дякуємо за талановиту постановку та чудове свято!
Гребінчин край


Схожі матеріали:
👁 1094
Категорія:
Теги: Гребінчина світлиця, виставка, комедія, вистава, Сватання на Гончарівці, Євген Гребінка




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині водій мотоцикла здійснив наїзд на 74-річну ... На Полтавщині водій мотоцикла здійснив наїзд на 74-річну ...
На Полтавщині вилучили понад 400 метрів браконьєрських сі... На Полтавщині вилучили понад 400 метрів браконьєрських сі...
У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав... У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав...
У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з... У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з...
На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра... На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра...
На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр... На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ