Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

29.11.2012

Пілотний проект на дешеві ліки для гіпертоніків у Гребінці працює поки що теоретично


Центральна районна лікарня повідомила, що дані рецепти виписуватимуть лише вісім лікарів, в основному це лікарі практики сімейної медицини


Пілотний проект на дешеві ліки для гіпертоніків у Гребінці працює поки що теоретично

Пілотний проект Кабінету Міністрів України про запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою був прийнятий ще кілька місяців тому, але реально запрацював лише нещодавно.

Це пов'язано насамперед з тим, що на різних рівнях розроблялися відповідні механізми, укладалися договори про співпрацю медичних закладів та аптек, щоб у кінцевому результаті проект мав хороші результати. Даний проект має обмеження у часі, він завершиться у грудні цього року. Але якщо він буде успішним і практика приживеться, то дію його, імовірно, буде продовжено.

Через два місяці після оприлюднення міністерством охорони здоров'я граничного рівня оптово - відпускних цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою оптова торгівля ними здійснюється за цінами, що не перевищують зазначений граничний рівень.

Ліки для гіпертоніків таки подешевшали, та в аптеках немає великого ажіотажу, бо щоб придбати такі медичні препарати та ще й за пільговою ціною треба мати рецепт від лікаря. Ціни були знижені на 7 діючих речовин проти гіпертонії, а це - 250 медпрепаратів.

Для хворих немає особливих турбот. Треба лише звернутися до лікаря, і якщо гіпертонічна хвороба підтверджується. хворий отримає відповідний рецепт. Потім вже в аптеці, пред'явивши рецепт, людина купує ліки за зниженою ціною. Згідно вищезгаданого пілотного проекту, хворий сплачує лише 25% вартості ліків, решту ж - 75% компенсує аптеці бюджет.

Вагомий плюс проекту, на думку фармацевтів, це те що хворі перестануть займатися самолікуванням, а будуть звертатися за кваліфікованою допомогою у медичні заклади. Адже серцево - судинні хвороби, в тому числі і гіпертонія щороку забирають життя майже 160 тисяч українців, і це дуже багато, особливо у порівнянні з іншими країнами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На 100 тис. жителів Полтавщини припадає 160 ВІЛ-інфікованих

Тому даний проект дуже доречний для суспільства. Важливо лише, щоб у бюджеті завжди знаходилися кошти для компенсації вартості ліків, а в цілому в державі та суспільстві набирала сили національна ідеї за здоровий спосіб життя.

Як же реалізується проект у Гребінківському районі, ми запитали у завідувача Центральної районної аптеки №58 Філії ПОКП "Полтавафарм" Станіслва Олексійовича Мелащенка.

- Теоретично даний проект уже працює і ми маємо можливість відпускати ліки за пільговими цінами. Але на сьогодні ще не виписано жодного такого рецепта. Зараз триває узгодження відповідної документації, укладаються відповідні договори про співпрацю, виясняються інші важливі нюанси.

Працівниками аптеки здійснено цілий ряд необхідних підрахувань та розрахунків. Простіше кажучи, державою були встановлені так звані референтні (порівняльні) ціни на лікарські препарати для гіпертоніків. Тож тепер на упаковці ліків буде зазначенодві ціни - відпускна, встановлена на момент відпуску та референтна, затверджена МОЗ станом на 1 вересня.

Хворий, маючи на руках відповідний рецепт від лікаря, сплачуватиме лише різницю між цими двома цінами. Лікарі ж повинні будуть виписувати ліки на спеціальних рецептурних бланках за формою 1 із зазначенням міжнародної непатентованої назви.

Центральна районна лікарня повідомила нам, що дані рецепти виписуватимуть лише вісім лікарів, в основному це лікарі практики сімейної медицини.

Тож якщо будуть до нас звертатися хворі і вони матимуть відповідні рецепти, ми будемо відпускати їм ліки за пільговою ціною.

Що ж стосується цін на решту препаратів та ліків, то цього року рівень націнки на медикаменти становив 25 відсотків. А це небагато. Можна сказати, що це своєрідний граничний рівень рентабельності.

Колектив центральної районної аптеки регулярно має хороші показники в роботі. У вересні цього року з нагоди професійного свята та святкування 75- річчя з дня створення Полтавської області, трудовий колектив Центральної районної аптеки був нагороджений Ювілейною відзнакою за вагомий внесок у розвиток та зміцнення Полтавщини, відзнаку підписали голова Полтавської обласної державної адміністрації О. В. Удовіченко та голова Полтавської обласної ради І. М. Момот. Але ми завжди працювали відповідально, намагаючись внести свій посильний внесок у зміцнення здоров'я жителів Гребінківського району.

Міністерство охорони здоров'я, з огляду на складну ситуацію із захворюваністю на серцево - судинні хвороби, шукає шляхи подолання цієї справді кризової ситуації. І цей проект яскраве тому підтвердження, інша справа, чи буде він постійнодіючим, чи знайдуться у бюджеті відповідні кошти? Але це покаже, час. Сподіваємося також і нате, що сумна тенденція до збільшення кількості хворих на гіпертонію буде змінюватися на оптимістично здорову.

«Гребінчин край»


Схожі матеріали:
👁 2232
Категорія: Здоров'я
Теги: Гребінківський район, гіпертоніки, аптека, медицина. здоров'я, хвороба, ліки, Удовіченко




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав... У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав...
У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з... У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з...
На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра... На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра...
На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр... На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр...
На Лохвиччині попрощалися із загиблим 21-річним військово... На Лохвиччині попрощалися із загиблим 21-річним військово...
Згоріли вщент: у Полтаві невідомі вночі підпалили два авт... Згоріли вщент: у Полтаві невідомі вночі підпалили два авт...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ