Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

11.09.2017

Постать автора слів романсу «Очі чорні» об’єднала на його малій батьківщині сотні людей


Романс «Очі чорні» часто називають народним, забуваючи авторство полтавця


Постать автора слів романсу «Очі чорні» об’єднала на його малій батьківщині сотні людейУ с. Мар'янівка Гребінківського району на Полтавщині, на малій батьківщині видатного українського письменника, поета, прозаїка Євгена Гребінки,  вперше організували дводенний фестиваль, під назвою «Гребінчині вечорниці».

У селі Мар’янівка на Полтавщині, що знаходиться у Гребінківському районі, проживає з півтисячі жителів, а минулими вихідними на фестиваль до них з’їхалися ще до сотні людей звідусіль. За обласної підтримки посеред  населеного пункту організували експозицію зі старовинних речей, що нагадують епоху Євгена Гребінки та обгородили все це снопами  сухого бадилля кукурудзи.  Вишиванки, предмети побуту, меблі з минульщини – все це показали людям, а, до того ж, оживили підводами з конями, на яких можна кататися охочим, та численними театралізованими дійствами.

Найбільш відомий твір Євгена Гребінки – «Очі чорні», Він покладений пізніше на музику композитором Флоріаном Германом. Саме з нього почали фестиваль.

Романс «Очі чорні» часто називають народним, забуваючи авторство полтавця. До того ж, представляючи твір, нерідко додають, що він начебто «циганський» та багато хто в уяві схиляється традиційно бачити під час його звучання запальні танці, застілля, гулянки.


 

Насправді вірш присвячений українці. Він написаний під час глибокого емоційного пориву кохання Євгена Гребінки, і ніякого стосунку до людей ромської національності не має, стверджує дослідниця творчості Гребінки, голова Спілки екскурсоводів Полтавщини Тамара Кулинич.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Гребінці завершився Міжнародний фестиваль культури "Гребінчині вечорниці"

Щоправда, якій саме жінці присвятив твір Євген Гребінка, версії різняться.

Відомо, що у його житті було три кохання. З дитячих років він мав романтичні почуття  до доньки диякона Олени, яка пізніше одружилася з кріпаком. Потім закохався у дівчину на ім’я Мар’яна, але й вона вийшла заміж за іншого, а пізніше мав шлюб із Марією. За описами вона була смаглява. Щоправда зі своєю дружиною він прожив лише 4-ри роки, бо помер від хвороби. Пішов із життя славний полтавець у 36 років.
 





Схожі матеріали:
👁 1734
Категорія: Культура
Теги: романс, очі чорні, Гребінчині вечорниці, Євген Гребінка




Всього коментарів: 2

0
2 Марьянівка   (12.09.2017)
У нас рядовий день села щороку круче, чим оце ... Піару і обіцянок багато, а вийшов - пшик


0
1 Малий   (12.09.2017)
Цікаво, хто бреше? "Події і коментарі" написали - 280 учасників, ці пишуть "до ста"  wacko

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом... На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом...
На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ... На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ...
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік
На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою
На Полтавщині з вікна багатоповерхівки випала жінка На Полтавщині з вікна багатоповерхівки випала жінка
На Полтавщині затримали трьох чоловіків зі зброєю та зали... На Полтавщині затримали трьох чоловіків зі зброєю та зали...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ