Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

30.03.2012

Сьогодні, на Теплого Олекси не працюють, а випускають бджіл та п'ють березовий сік



Сьогодні, на Теплого Олекси не працюють, а випускають бджіл та п'ють березовий сік

Сьогодні, 30 березня відзначають іменини Олександр, Олексій, Віктор, Ірина, Леонард, Ян.

За українським обрядовим календарем сьогодні, 30 березня, Олексія людини Божої, Теплого Олекси.
 Це вже повністю весняний день. Працювати не можна, можна лише готувати садовий і городній інвентар.

Олексій - чоловік божий, бо був жебраком. Він жив у IV столітті. Батьки одружили його з багатою римлянкою, але в Олексія було інше покликання – присвятити життя Богові. Покинувши дружину, подався до міста Едесси у Сирії. Там 17 років молився при храмі Пресвятої Богородиці. Діва Марія з’явилася паламареві і сповістила, що Олексій є чоловіком Божим. Коли став відомим, таємно покинув Сирію.
 
Православна дата, на яку народ припас силу силенну прикмет та приказок. Теплий Олекса — так в українців називається церковний день святого Олексія, чоловіка Божого. В цей день пасічник виставить бджоли на пасіку, вівсянка засвище свою пісеньку, а щука-риба хвостом лід розіб'є.

Це був день берези. У цей день збирали березові бруньки. За столом всією родиною пили березовий сік або спеціально приготовлений медово-березовий узвар, або збитень .
 
Олексій – з гір потоки, з гір вода. Олексій-водотек з гір потоки проволок, рибу на ставу зрушить, а зиму-Зимоньку нанівець зведе. Які на Олексія струмки (великі чи малі), така і пройма (розлив). Риба рушає з зимовки і треться під берегами. Коли дійсно вода з гір біжить, то чекають сприятливої весни, а з нею і добрих врожаїв.
 
На Олексія виверніть голоблі з саней. Покинь сани, споряджай воза. Сани - на повітку. Сідати ж у сани в цей день заборонялося: прокотять вони тебе повз бажань.
 
Якщо в цей день з'являться великі струмки, то порожня вода буде велика і широко розіллється по траві.
 
На Олексія Теплого діставай вулики, кажуть пасічники. У давнину цього дня пасічники виносили вулики з зимівників, розкривали їх, і бджоли робили перший обліт. Кропили їх освяченою на Стрітення водою, промовляючи: "Теплий Олекса випускає бджіл на весну”.

Потім молилися перед іконою святого Олексія, щоб Господь послав гарне літо і багато меду, охороняв бджіл від бід. Пасічник обходив вулики, постукував по них паличкою і промовляв: "Нуте ви, бджоли, готуйтесь, бо прийшла пора. Йдіть, не лінуйтесь, приносьте густі меди і рівні воски, і часті рої Господу Богу на офіру, а господареві на пожиток".
 
Мисливці розповідають, що в день Теплого Олекси ведмеді покидають своє лігво і йдуть шукати поживи, а лисиці переселяються зі старих нір у нові, і що в перші три дні свого переселення вони сліпі й глухі: "ходять, як у мареві, їм, бач, кури сняться”.

На Олексія прагнуть затримати журавлів, оскільки гніздо цього птаха приносить у хату щастя. Діти вибігають на вулицю і, побачивши журавлиний ключ, кричать йому вслід: "Журавлі, журавлі, я вам дорогу перейду!”. Якщо дівчина зустріне лелеку – має впасти ниць.

Перед нею швидко стане суджений. Хто на Теплого Олекси почує вівсянчину пісню, буде весь рік веселий. Якщо промовити до неї: "Іду в ліс по рогіз, ходи зі мною”, то рік буде врожайним на ягоди та гриби.

У цей день влаштовують гусячі бої, що закінчуються гулянками, починають сіяти овес та ячмінь.
 
На цей день існують такі прикмети: тепла соняшна погода віщує врожай на хліб і багаті рої.
Якщо ранок ясний, рої будуть виходити ранками, а як вечір ясний, рої будуть виходити вечорами.
 
Щука викидає ікру саме на Теплого Олекси. Імовірно, тому вона й «розбиває хвостом лід» у цей час, іншими словами, «відкриває сезон» у солодких водах. Рибалки святкують цей день, сподіваючися «на добрі лови», бо «хто не почитає святого Олексія, чоловіка Божого, тому риба на руку не піде».
 
Дівчата колись вірили в те, що як на Теплого Олекси подарувати жебракові сорочку, не забаряться старости. Вони шили й вишивали потай від матерів і, входячи в церкву, вручали біднякам дарунки. А ще напередодні Теплого Олекси йшли ввечері на леваду, де росла стара верба, та із заплющеними очима виламували гілочку.

Якщо вона виявлялася рівною і довгою, майбутній чоловік буде високим і струнким. Ту гілочку вдома освячували і у церкві намагалися торкнутися нею хлопця, який подобається. Якщо вдавалося дрібочку верби кинути йому в їжу або підкласти під подушку, неодмінно засватає.


Схожі матеріали:
👁 6090
Категорія: Суспільство
Теги: весні, Олексій, Олекса, березовіий сік, тепло, бжоли




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав... У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав...
У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з... У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з...
На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра... На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра...
На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр... На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр...
На Лохвиччині попрощалися із загиблим 21-річним військово... На Лохвиччині попрощалися із загиблим 21-річним військово...
Згоріли вщент: у Полтаві невідомі вночі підпалили два авт... Згоріли вщент: у Полтаві невідомі вночі підпалили два авт...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ