Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

24.09.2015

У Стукалівці Гребінківського району на День села ловили рибу та грали у футбол


Уже п'ятий рік поспіль у Стукалівці на високому рівні проводиться веселе свято


У Стукалівці Гребінківського району на День села ловили рибу та грали у футболМинулої суботи заквітчалася, причепурилася і зустрічала Стукалівка дорогих гостей звідусіль, найрідніших людей запрошувала на День села.

Багато тих, хто тут народився і виріс, розлетілися, як птахи, у різні краї, і лиш кілька разів на рік обов'язково повертаються додому. Тут їх завжди чекають рідні люди, чекають верби і тополі, чекає став і рідна школа, чекають друзі дитинства, щоб знову хоча б у спогадах повернутися у ті щасливі миті.

Такі зустрічі надихають, дають заряд бадьорості, дарують життєдайну силу до наступної зустрічі.

12 вересня православна церква святкує день перенесення мощей святого благовірного князя Олександра Невського, цього дня вже багато років поспіль відзначають храмовий день і у Стукалівці - красивому селі, що розкинулося своїми вулицями по обидва боки ставу.

Перші згадки про Стукалівку відносять нас ще у далеке вісімнадцяте століття, з маленького хутірця воно розрослося у гарне село, де мешкають добрі трудолюбиві люди. На території Стукалівської сільради працюють одразу кілька фермерських господарств. Стукалівська ЗОШ І-ІІ ступенів має свої хороші давні традиції, які продовжує втілювати у життя і донині.

Колись тут працювали навіть кілька колгоспів, але в результаті різних реорганізацій, реформ, змін тепер досить складно знайти роботу в селі. Та люди якось пристосувалися, завели великі господарства, подалися на роботу до райцентру, а то й до столиці. Але в усі часи в Стукалівці уміли і любили яскраво відпочивати.

Змагалися риболови

Рано - вранці в суботу, з нагоди Дня села, до Стукалівського ставу почали зїжджатися риболови. Усіх їх так чи інакше щось пов'язує з цим селом - хтось тут народився, виріс і нині мешкає, а хтось приїздить до рідні лише на вихідні і свята, але серцем і душею прикипів до цього мальовничого села. А на ставу - краса, з усіх боків став обступили дерева, в очеретах крякають качки та озивається інша живність. Неспішно на човнах рибалки позакидали вудки у водяну гладь і чекають щедрого улову. Та погода того дня не дуже була прихильна до риболовів - зранку було холодно, подував різкий вітерець, тож і риба мабуть затаїлася і не ловилася. Хоч як рибалки не старалися.

Уже не першийй рік організовує змагання риболовів Сергій Миколайович Козиний, котрий теж народився у Стукалівці, тут пройшло його дитинство і юність. Тепер мешкає у сусідньому районі та до рідного села частенько навідується. Тож і не дивно,що він узявся допомогти стукалівцям відродити ставок, запустити туди рибу, забезпечити охорону і порядок на водоймі. Так і є, більше 200 тисяч штук малька різних видів риби запустили у ставок. Тепер уже цей мальок виріс, і рибу можна ловити. Місцеві жителі можуть будь - якої пори приходити до водойми і отримувати насолоду від улюбленого заняття - рибної ловлі. А всі, хто приїздять до Стукалівки з бажанням половити у місцевому ставку рибу, повинні заплатити установлену суму.

16 риболовів цього року вирішили взяти участь у змаганні з рибної ловлі. За вудки взялися, як маститі риболови з досвідом, так і зовсім юні.

Використовували різні методи і приманки, але рибацьке щастя того дня посміхнулося не всім. Під час проведення невеличкого мітингу журі змагання, до якого увійшли безпосередньо Сергій Миколайович Козиний та директор Гребінківського Госпрозрахункового Мисливсько - Рибальського господарства Микола Григорович Шевченко.

- Сьогоднішнє змагання ми приурочуємо до Дня нашого рідного села,- говорив С.М.Козиний, - на превеликий жаль, погода сьогодні не посприяла риболовам, та все ж. Успіхи невеликі, але вони є.

Головне, щоб тут на ставку був порядок. Щоб кожен міг прийти з вудкою і наловити собі риби на юшку, але не допускати браконьєрів і порушників. Треба зберегти ставок і для нових поколінь стукалівців.

Перше місце і найбільший улов був у Дмитра Гавриленка, на другому місці - наймолодша учасниця турніру восьмирічна Софія Скорина. Третє місце за найбільшого впійманого того дня карася отримав Віталій Добреля.

Переможці та учасники турніру отримали гарні призи і подарунки.Цей день запам'ятається риболовам надовго гарними враженнями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Депутати Гребінківської міської ради VI скликання зібралися на свою передостанню, 32-у сесію

Турнір дружби і хорошої гри

В обідню пору на шкільному стадіоні почали збиратися любителі футболу. Вже не один рік проводиться футбольна зустріч команд гребінківського "Локомотива" та команди ветеранів-любителів футболу села Стукалівка. А таких, правду сказати, тут завжди було немало. Де тільки в селі був вигін, там завжди збиралися хлопчаки поганяти м'яча. Часто проводилися турніри між жителями різних вулиць. А з нагоди Дня села також уже не один рік проводиться футбольний матч. Це стало доброю традицією для жителів села та гостей свята. Серед глядачів, до речі, є й жінки та дівчата. Дітлахів теж багато, вони уважно слідкують за рухами на полі і, мабуть, підсвідомо, вже теж запам'ятовують правила гри та її особливості.

А футболісти тим часом налаштовуються на серйозну гру. Перевага переходить з однієї частини поля на іншу. З числа учасників команди ветеранів багато тих, кому за п'ятдесят, та навіть і більше, але вони намагаються не поступатися молодшим і вправнішим, вони ж досвідченіші. Тож рахунок декілька разів змінюється. Напружені моменти бувають біля воріт обох команд. У першому таймі перевагу здобули учасники "Локомотива", тож чи не увесь другий тайм гравці іншої команди "тисли" ворота суперника.

... Стомлені, але щасливі гравці йшли з поля, прощаючись до наступної зустрічі, до наступного року.
Пожвавішали люди й природа,
Ось і музика вже загула...
Веселися, славетний народе,
Бо, нарешті, прийшов День села!
А тим часом на площі біля контори збиралися люд и і розпочиналося свято.

Весела музика згукувала людей до імпровізованої сцени. Тут же на площі працювали і торгівельні палатки, варився смачнючий борщ і запашний куліш. А ще усіх бажаючих пригощали варениками та частували наливкою. Запрошені самодіяльні артисти з сусідньої Білоусівки підготували прекрасний концерт. Звучали пісні та віршовані композиції, лунали веселі і сумні мелодії, як і в нашому зараз житті переплелася радість і печаль...

Уже п'ятий рік поспіль у Стукалівці на високому рівні проводиться веселе свято.

Збираються гості, щоб поспілкуватися, провідати рідних, згадати минуле, поговорити про сьогодення.

Гостей свята, земляків привітав зі святом директор ТОВ "Стукалівського"Максим Миколайович Булатецький. Побажав усім добра, щастя, мирного неба та усіляких гараздів.

До слова запросили організатора свята Миколу Івановича Булатецького.

- Складна ситуація в державі, ми не відчуваємо себе щасливими, тож нам усім десь треба знаходити розраду і джерело натхнення на життя, на добрі справи, - звернувся до односельців, своїх земляків, родичів Микола Іванович, - і що краще надихне і дасть сили на нові звершення, як не рідна батьківська земля! Тож ми завжди душею линемо туди, де чекають рідні, де знайомий кожен закуток, де ти народився і виріс. І так багато хочеться зробити для рідної землі, для своїх земляків. Наше господарство вже багато років працює у Стукалівці. Ми завжди намагаємося підтримувати людей, з котрими співпрацюємо. Ми вдячні всім за допомогу і підтримку, а ще за довіру.

М І.Булатецький говорив, що знає про проблеми своїх земляків, і хотів би посприяти у їх вирішенні. Він добре знає, що зараз у селі гостро стоїть питання із забезпеченням водою. Адже вуличний водогін вже дає збої, тож треба шукати вихід. Можливо, ТОВ "Стукалівське" могло б посприяти і пробити кілька свердловин по вулицях, або поремонтувати водогін чи знайти якийсь інший варіант. Також запропонував він організовувати в селі невеличкі кооперативи по відгодівлі і вирощуванню великої рогатої худоби, щоб мати постійну роботу і' постійний заробіток. Багато таких кооперативів є у сусідній Білоусівці. Микола Іванович запросив громаду до спільного обговорення цих та ряду інших питань, але це уже буде після свята, а поки що він запросив усіх підкріпитися варениками і продовжити слухати концерт.

На свято завітали також поважні гості - артисти Черкаського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Тараса Шевченка Наталія Мамалига та Юрко Прокопчук. Ці артисти - справжні патріоти нашої держави, вони самі закохані в українську пісню, тож дарують цю любов своїм глядачам. Не раз вони їздили з концертами до наших воїнів у зону АТО. А сьогодні завітали на свято у Стукалівку, щоб порадувати місцевих жителів, котрі з великою вдячністю і шаною зустрічали поважних артистів.

Під час святкування Дня села відбулася ще одна неординарна і цікава подія. Молодший брат Миколи Івановича - Андрій Іванович Булатецький презентував щойно видану книгу власних віршів. Там зібрані усі враження, думки, переживання, усі радощі і печалі поета, котрий натхнення до життя і до віршів також черпає від рідної землі.

На святі вшановували також ювілярів, вручали подарунки, співати пісні, танцювали.

Вдячні земляки вручили Миколі Івановичу Булатецькому хліб і сіль. Подякували за підтримку і чудове свято, яке збирає їх щороку до рідної землі, до життєдайного джерела.

Гребінчин край


Схожі матеріали:
👁 1387
Категорія: Новини Гребінки
Теги: день села, свято, Гребінківщина, Стукалівка, вересень




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн... На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн...
Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без... Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без...
Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила... Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила...
Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац... Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац...
У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу... У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу...
На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ