Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

17.02.2015

За 2014 рік на Гребінківщині було досліджено 126 проб води, з яких 37 проб не відповідають вимогам


Найвищі показники вмісту нітратів були зареєстровані в селах: Кулажинці, Ульяновка, Стукалівка, Павлівщина, Гулаківка, Олександрівка ...


За 2014 рік на Гребінківщині було досліджено 126 проб води, з яких 37 проб не відповідають вимогамВода - найцінніший природний ресурс. Вона відіграє важливу рольу процесах обміну речовин, що становлять основу життя. Для безпеки здоров'я людей питна вода не повинна містити патогенних бактерій, вірусів, хімічних речовин, а концентрація солей у воді - не перевищувати гранично допустимі показники. В першу чергу це стосується нітратів.

В останні роки спостерігається зростання антропогенного забруднення грунтових вод нітратами,яку без очищення споживає населення, частіше у сільській місцевості, через джерела децентралізованого водопостачання (шахтні колодязі).

Джерелом же надходження нітратів у поверхневий водоносний горизонт, з якого наповнюються шахтні колодязі, служать природні продукти розпаду органічних речовин, а також відходи при утриманні домашніх тварин, при порушеннях санітарних вимог по розміщенню на садибах місць зберігання побутових відходів, каналізаційних споруд (вигребів),гноєсховищ та із сільськогосподарських ділянок,де використовують мінеральні добрива.

Тому якість води у колодязі залежить від його місця розташування, стану прилеглої території, наявності поряд джерел забруднення, санітарно-технічного стану самого колодязя та здійснення заходів щодо належного його утримання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Для гребінчан залізничні квитки подорожчають одразу на 21%

Вплив нітратів на організм людини полягає у тому, що надходячи до травного каналу з водою, вони під впливом кишкової мікрофлори відновлюються в нітрити. Останні потрапляють у кров і блокують гемоглобін шляхом утворення метгемоглобіну, що не здатний вступати и зворотну реакцію з киснем і переносити його
Отже, що більше гемоглобіну перетворилося на метгемоглобін, то менша киснева ємкість крові.

Якщо нітрати надходять в організм дорослих у надмірних, але недуже високихдозах, концентрація метгемоглобіну збільшується незначно. Це майже не позначається на стані здоров'я, проте у хворих на анемію або серцево-судинні захворювання можуть посилитися прояви гіпоксії.

Однак у немовлят та дітей, особливо першого року життя, спостерігається дефіцит ферментів, які перетворюють метгемоглобін, що призводить до його накопичення. Саме тому, чим менша дитина, то тяжче перебігає хвороба. У разі накопичення метгемоглобіну знижується насичення артеріальної крові киснем, виникає кисневе голодування. Якщо кількість метгемоглобіну перевищує 50% від загальної кількості гемоглобіну, організм може загинути від гіпоксії центральної нервової системи.

Нітрати і нітрити можуть негативно впливати як на організм вагітної, так і на плід дитини потрапляючи у материнське молоко та проникаючи крізь плацентарний бар'єр.

Надходження нітратів і нітритів з материнським молоком коливається в залежності від періоду року. Максимальне їх надходження спостерігається восени, коли частка овочів в харчуванні найбільша, але не слід забувати, що основним джерелом надходження надмірної кількості нітратів у організм жінки та дитини залишається забруднена нітратами колодязна питна вода.

Також підвищений вміст нітратів у воді сприяє підвищенню ризику щодо онкологічної захворюваності населення.

За 2014 рік з 128 досліджених зразків питної води на вміст нітратів з колодязів Гребінківського району, якими користувалися вагітні та сім'ї, де проживали діти до 3-х років, вміст нітратів перевищував граничну концентрацію у 37 зразках, що становить 28,9 % ( вміст нітратів становив від 60,9 до 782 мг/дмЗ, при нормі не більше 50 мг/дмЗ).

Найвищі показники вмісту нітратів були зареєстровані в селах: Кулажинці, Ульяновка, Стукалівка, Павлівщина, Гулаківка, Олександрівка, Грушківка, Жовтневе, Овсюки, Тарасівка, Сербинівка, Григорівка, Сліпорід-Іванівка, Слободо-Петрівка, Майорщина, с.Високе та у м.Гребінка по таких вулицях: Горького, Шмідта, Леніна, П. Морозова, Пушкіна, Лєрмонтова, Б. Хмельницького, Куйбишева.

Тому шановні споживачі питної води із шахтних колодязів, особливо вагітні жінки та батьки дітей раннього віку! Будьте обачні при користуванні такою водою та проведіть своєчасно перевірку такої води на вміст нітратів у лабораторіях державної санітарної служби!

До відому, дослідження води питноїі з колодязів, якими користуються вагітні та діти до 1-го року, проводяться безкоштовно.
 
Гребінчин край


Схожі матеріали:
👁 1477
Категорія: Новини Гребінки
Теги: Жовтневе, Павлівщина, Кулажинці, Грушківка, Стукалівка, Ульяновка, вода, Гулаківка, Овсюки, Олександрівка




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...
53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн... 53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн...
На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом... На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом...
На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ... На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ...
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік
На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ