Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

28.03.2012

Вибираємо правильно яйця на Пасху



Вибираємо правильно яйця на Пасху

Ради метрологів відносно якісних яєць напередодні Пасхи

Наближається одне з найбільших християнських свят - Пасха. Більшість хазяйок починають готуватися до нього заздалегідь, намагаючись передбачливо купити хоч деякі продукти, перш ніж ціна на них підвищиться у декілька разів.

На Пасху це особливо торкається яєць, адже без них обійтися в такий день ніяк не можна.

Напередодні свята середньостатистична сім'я купує півсотні, а то і більше яєчок, які служать прикрасою святкового столу, одним з основних інгредієнтів вишуканих салатів і незмінним компонентом щедрої пасхальної здоби. Тому багато хто цікавиться, який термін зберігання цього продукту і за якими критеріями вибирати якісний?

Термін зберігання столових яєць, що зберігаються від 0 ° З до плюс 5 ° З може бути продовжений до 33 днів. Тому, якщо Ви придбаєте цей продукт заздалегідь і дотримуватиметеся необхідних умов зберігання - він своїх смакових і поживних властивостей по дві-три тижні не втратить.

Яйця з тривалішим терміном зберігання (до 90 днів) призначені для промислової переробки і відносяться до класу охолоджених, адже зберігають їх при температурі від мінус 2 ° З до 0 ° С. Для промислової переробки також використовують пошкоджену або занадто забруднену продукцію, у тому числі яйця, відмиті спеціальними розчинами.

Маркірують яйця будь-яким способом, що забезпечує чіткість його читання і не впливає на якість продукту, при цьому використовують нешкідливі фарби. На маркіровці дієтичних яєць відмічають клас, категорію і дату зносу (число і місяць), столових - тільки клас і категорію. .

Що стосується кольору шкаралупи і жовтків, та більшість хазяйок вибирають - коричневий.Саме такі яйця асоціюються з домашніми курями, які знаходяться "на вільному випасі". Насправді, подібного забарвлення можна досягти і "в неволі", додаючи в раціон птахів спеціальні пігменти. Тому колір жовтка або шкаралупи не є абсолютним критерієм якості яєць.

Залежно від маси, яйця діляться на 5 категорій:
- відбірні, або ХL (маса одного яйця 73г і більше);
- вище, або L (від 63 до 72,9 г);
- перша, або М (від 53 до 62,9 г);
- друга, або S (від 45 до 52,9 р.);
- дрібні (35 до 44,9 р.).
Зазвичай, на яйця наносять мітку, перша буква якої означає дієтичне або столове (Д або С), а друга приналежність до певної категорії: відбіркові - " В", вище 0, перша - " 1", друга - " 2", дрібні - "М".

Твердження, що чим більше яйця, тим воно краще, не зовсім вірне. Купувати яйця краще другій категорії - від молодих курочок - в них міститься більше корисних речовин.

Дієтичні яйця, термін зберігання яких в процесі реалізації перевищив встановлений, переводять в категорію столових.

До реалізації допускають яйця без механічних ушкоджень. А ось точки або смужки дозволяються. На дієтичних яйцях - лише одиничні, на столових - не більше восьмій частині поверхні.

Яйця курячі, отримані від власних або фермерських господарств, можна продавати тільки за наявності свідоцтва або довідки про клінічний огляд птаха і епізоотичний стан місцевості, виданої місцевою установою державної ветеринарної медицини і за наявності укладення державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку.

Що стосується яєць, які продаються на стихійних ринках, то доведеться повністю покластися на власну інтуїцію. Їх можна без зусиль придбати тільки якщо Ви упевнені, що Вам пропонують свіжу продукцію з власного підсобного господарства, а не перекуплені невідомо де і невідомо коли.

Пам'ятайте про те, що пасхальне яйце - символ вічного життя і воскресіння, тому потурбуйтеся про те, щоб воно не завдало шкоди ні Вам, ні Вашим близьким.

ГП " Полтавастандартметрология"


Схожі матеріали:
👁 1447
Категорія: Полтавщина
Теги: ВеликДень, Полтавастандартметрология, Пасха, дієтичне, яйця




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...
53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн... 53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн...
На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом... На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом...
На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ... На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ...
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік
На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ