Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

14.05.2020

COVID-19: співпраця, координація, комунікація на Полтавщині


Із 11 по 15 травня 2020 року Полтавська область приєдналася до відзначення Європейського тижня громадського здоров'я


COVID-19: співпраця, координація, комунікація на ПолтавщиніІз 11 по 15 травня 2020 року Полтавська область приєдналася до відзначення Європейського тижня громадського здоров'я. Його цьогорічне гасло: «Об’єднання зусиль для здорового населення». Але, зважаючи на світову пандемію, Європейська асоціація громадського здоров’я (EUPHA) визначила наскрізною темою тижня – «COVID-19: Співпраця, координація, комунікація».

Ця ініціатива має на меті підвищити обізнаність громадян про важливі теми охорони здоров’я та залучення фахівців, які сприяють громадському здоров'ю в Європі. На запитання щодо цієї наскрізної теми Європейського тижня громадського здоров’я в 2020 році відповідає директор Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА Віктор Лисак.

- Вікторе Петровичу, нагадайте, будь ласка, що здійснюється в області для подолання поширення епідемії коронавірусу?

- У нашій області продовжується впровадження низки необхідних заходів, що було введено ще з початку виникнення пандемії COVID-19. До їх виконання залучено всі причетні служби області.

Щодня працюють оперативні штаби Департаменту охорони здоров'я облдержадміністрації щодо недопущення занесенню та поширенню на території області COVID-19, з ліквідації наслідків медико-біологічної надзвичайної ситуації природного характеру державного рівня, пов'язаної із поширенням коронавірусної хвороби COVID-19 та регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій Полтавської області.

До складу штабів входять провідні фахівці відповідних управлінь, відомств, служб та науковці Української медичної стоматологічної академії.  Участь такого широкого кола учасників дозволяє проводити комплексний аналіз ситуації та координувати спільні дії. На щоденних засіданнях ми розглядаємо стан захворюваності на COVID-19, питання щодо матеріально-технічного забезпечення закладів охорони здоров'я та готовності до прийому хворих, лабораторної діагностики, забезпечення медпрацівників всім необхідним для боротьби з епідемією тощо.

Ви знаєте, що на Полтавщині, як і в країні в цілому, було встановлено контроль за дотриманням режиму карантину, самоізоляції, виконання заходів соціального дистанціювання та дотримання дезрежиму у торговельних закладах, аптеках, у транспорті, забезпечення на відповідних територіях населення продовольством та предметами першої необхідності в режимі доставки тощо.

Продовжується спостереження за громадянами, які перетнули кордон України, та знаходяться в режимі «самоізоляції» за місцем їхнього проживання сімейними лікарями та нагляд за контактними особами з осередків підтверджених випадків COVID-19.

Хочу підкреслити, що важливу роль у подолання епідемії відіграє роз’яснювальна робота з нашими співгромадянами. Тому питанням профілактики COVID-19, дотримання мешканцями Полтавщини вимог карантину, режиму самоізоляції, особистої гігієни, етикету кашлю приділяємо важливу увагу.

Проведення щоденних брифінгів голови Полтавської облдержадміністрації Олега Васильовича Синєгубова на YouTube каналі для регіональних засобів масової інформації та інформування через відповідний телеграм канал дозволяє забезпечувати постійне офіційне інформування полтавців про COVID-19 та підтримувати з ними зворотній зв'язок.

Постійно працюють цілодобові «гарячі» телефонні лінії. Зокрема на «гарячу» телефонну лінію ДОЗ ОДА: 0800-50-50-32 щодня надходить близько 10 звернень з питань COVID-19.

Відрадно, що завдяки спільній роботі медиків, поліцейських, нацгвардійців, рятувальників вдалося уникнути грубих порушень карантину у дні квітневих та травневих свят.

- Які заходи вживаються саме медиками?

- Проводимо комплекс невідкладних заходів щодо ефективного реагування системи охорони здоров’я із протидії спалаху даної інфекції.

Відпрацьовано мережу лікарняних закладів для надання медичної допомоги хворим та людям з підозрою на COVID-2019. Це 17 інфекційних відділень, 4 реанімаційні відділення  у містах Полтава, Кременчук, Лубни та Миргород загальною кількістю 30 ліжок.  

Продовжують працювати 56 мобільних бригад з надання лікувально-діагностичної допомоги хворим на COVID-2019. Вони здійснюють відбір зразків для проведення тестування методом полімеразно-ланцюгової реакції.  Медики забезпечені засобами індивідуального захисту, медичним обладнанням, дезінфекційними засобами та антисептиками відповідно до вимог. Вони пройшли інструктаж з правил використання засобів індивідуального захисту, забору біоматеріалу, його транспортуванням і передачу у лабораторію. Щодня мобільні бригади оперативно реагують на звернення, що стосуються підозр інфікування на коронавірус.

- Який алгоритм роботи таких мобільних бригад?

- Людина з підозрою на коронавірус чи явними симптомами (а віднедавна тестуємо і всіх пацієнтів з пневмоніями) телефонує сімейному лікарю, який консультує пацієнта у нього вдома. Лікар, якщо необхідно, приїжджає до хворого додому зі всіма засобами індивідуального захисту. Якщо підозри підтверджуються, сімейний лікар викликає мобільну бригаду та терміново повідомляє працівників Державної установи «Полтавський обласний лабораторний центр МОЗ України». Також виклик мобільної бригади здійснюється за повідомленням бригади екстреної медичної допомоги.

Мобільна бригада та медичний працівник у відповідних захисних костюмах прибувають до пацієнта зі спеціальним обладнанням, щоб взяти зразки для наступного дослідження. Медичний працівник проводить у пацієнта забір крові для діагностики методом експрес-тестування та мазків із носа і зіву для діагностики методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) у лабораторії ДУ «Полтавський обласний лабораторний центр МОЗ України». Мобільна бригада доставляє зразки до цієї лабораторії, де потім підтверджують або спростовують наявність захворювання у пацієнта.

- Тобто можна з упевненістю сказати, що медики готові протистояти спалаху інфекції?

- Пандемія вірусу COVID-19 – це потужний виклик людству загалом і медикам особливо. Робимо все можливе, щоб протистояти спалаху.

Здійснюємо щоденний моніторинг готовності лікувально-профілактичних закладів для надання медичної допомоги хворим на COVID-19 та кадрового потенціалу закладів.

Передбачено 3 одиниці спеціалізованих транспортних засобів класу «С» екстреної медичної допомоги для транспортування хворих.

На постійному контролі – питання матеріально-технічного забезпечення закладів охорони здоровʼя області, в тому числі – забезпечення апаратами штучної вентиляції легенів різних класів, моніторами, газоаналізаторами, засоби індивідуального захисту та дезінфекційними засобами тощо відповідно до встановлених нормативів. Здійснюється постійне їх поповнення із запасів державного резерву та за рахунок закупівель. Значну допомогу у матеріально-технічному забезпеченні надають бізнес-структури і благодійники, за що їм велика подяка!

Наші фахівці здійснюють роботу в осередках захворювань, проводять збір анамнезу, епідрозслідування нових випадків, визначають контактних осіб, за якими встановлюється спостереження.  

Медиками багато чого робиться. Але хочу звернути увагу, що важливим фактором запобігання поширенню коронавірусної хвороби є свідома поведінка людей і дотримання ними правил карантину.

- Із загальної захворюваності на COVID-19 близько 25% припадає на медпрацівників. Що робиться, щоб убезпечити їх від хвороби?

- Так, професія медика є дуже складною, відповідальною і небезпечною справою одночасно і передбачає певні ризики. Що стосується особливо небезпечних інфекційних захворювань, то тим паче необхідна обов'язкова пересторога, особливо у період пандемії. Тому всі наші медики забезпечені засобами індивідуального захисту. Проводимо тренінги та вебінари з відпрацюванням практичних навичок щодо правил використання ЗІЗ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За добу на Полтавщині не зафіксували нових випадків COVID-19

Звертаю увагу, що дотримуємося системи розділення потоків пацієнтів із загальними та інфекційними захворюваннями, особливо на первинній ланці, у приймальних відділеннях, у бригадах ЕМД тощо до встановлення остаточного  діагнозу. Це складний процес, який передбачає розуміння пацієнтів та співпрацю з ними.  Можливо на першому етапі не всі були до цього готові.

Не можна відкидати і той факт, що медики не знаходяться у самоізоляції, користуються транспортом, відвідують магазини, що є додатковим фактором ризику.

- Яка послідовність виходу із карантину, на ваш погляд, буде найбільш оптимальною?

- Алгоритм виходу із карантину запропоновано Урядом і ми будемо його дотримуватися. Досвід інших країн свідчить, що повний вихід із карантину і відновлення роботи всіх закладів масового перебування людей, призводить до нової хвилі захворювань на COVID-19.

На мою думку, доцільно обмежити роботу закладів, де у закритому приміщенні будуть великі скупчення людей. Дуже важливо зберігати режим соціального дистанціювання та масковий режим у транспорті, торговельних закладах, закладах культури, проведення поточної дезінфекції.

Схожі матеріали:
👁 1386
Категорія:
Теги: Вірус, COVID-19, спалах коронавірусу, коронавірус, Полтавщина, україна




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав... У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав...
У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з... У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з...
На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра... На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра...
На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр... На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр...
На Лохвиччині попрощалися із загиблим 21-річним військово... На Лохвиччині попрощалися із загиблим 21-річним військово...
Згоріли вщент: у Полтаві невідомі вночі підпалили два авт... Згоріли вщент: у Полтаві невідомі вночі підпалили два авт...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ