Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

04.06.2021

Полтавщина розпочинає масову вакцинацію від коронавірусу


Полтавщина однією з перших розпочинає масову вакцинацію


Полтавщина розпочинає масову вакцинацію від коронавірусуУ Полтавській області стартує масова вакцинація проти COVID-19 людей, які записалися на щеплення через «Дію» або в сімейного лікаря.

Яким чином вона відбуватиметься, на тематичному брифінгу розповіли голова облдержадміністрації Олег Синєгубов, директор Департаменту охорони здоров’я ОДА Віктор Лисак та координатор-логіст вакцинації в області Ольга Бастаногова.
 
«Полтавщина однією з перших розпочинає масову вакцинацію. Щеплення відбуватимуться на вихідних – 5 і 6 червня. Для цього ми розгортаємо 5 тимчасових центрів – в Полтаві, Кременчуці, Лубнах, Миргороді й Горішніх Плавнях. Центри працюватимуть із 9-ї ранку до 18-ї години. Протягом дня у них працюватимуть до 50 осіб у Полтаві та Кременчуці, до 30 – в Лубнах, Горішніх Плавнях і Миргороді. Це медичний і технічний персонал», – поінформував Олег Синєгубов.

Очільник області розповів, що напередодні вакцинації людина, яка раніше записалася через «Дію» чи сімейного лікаря, отримає смс-повідомлення або дзвінок із відповідним інформуванням. Якщо хтось не записався через «Дію», але хоче вакцинуватися, може зателефонувати до відповідного центру щеплення й записатися. Якщо в населеному пункті немає центру вакцинації, але людина хоче цими вихідними отримати щеплення, вона може звернутися до територіального центру ПМСД, де є вакцина CoronaVac. Паралельно з вакцинацією в центрах продовжується щеплення пріоритетних груп населення згідно з дорожньою картою МОЗ. Вакцинацію здійснюють мобільні бригади й у центрах первинної медико-санітарної допомоги.

Запрошені на вакцинацію, які щеплюватимуться у центрах, повинні мати з собою паспорт, ідентифікаційний код або декларацію з сімейним лікарем та мобільний телефон (номер, за яким зареєстровані у «Дії»).
 
«Щеплюватимуть у центрах вакциною CoronaVac від компанії Sinovac. Вона схвалена ВООЗ, входить у сертифікат вакцинації. Ревакцинація відбуватиметься через 28 днів, – додав Олег Синєгубов. – Загалом у планах за вихідні провакцинувати 5800 людей. У Полтаві й Кременчуці – по 1000 за день, у Лубнах, Миргороді, Горішніх Плавнях – по 300 за день».

Голова Полтавської ОДА поінформував, що наразі понад 15 тисяч жителів Полтавщини записані через додаток «Дія» на вакцинацію. Імунізація у центрах відбуватиметься з дотриманням усіх санітарних та протиепідемічних норм і заходів. Тому дуже важливо дотримуватися процедури попереднього запису, щоб уникнути скупчення людей і черг.

Полтавщина розпочинає масову вакцинацію від коронавірусу
 

Віктор Лисак зазначив, що вакцини CoronaVac достатньо в Полтавській області – напередодні отримали 20360 доз.
 
«Це вакцина «убитого» вірусу, подібна за своєю структурою до БЦЖ, має 83% захисту. В центрах вакцинації щеплюватимуть людей, щоб прискорити процес вакцинації населення від коронавірусу. На першому етапі ми щеплювали медиків, зараз іде третій етап. Цими вихідними перевіримо, чи готова Полтавщина до більш масової вакцинації. Це найкращий спосіб вберегтися від хвороби, зокрема від COVID-19», – додав Віктор Лисак.

Полтавщина розпочинає масову вакцинацію від коронавірусу
 

Як повідомила Ольга Бастаногова, що міста, в яких діятимуть центри вакцинації, розподілили на кілька типів. Полтава та Кременчук належать до третього типу. Це міста, де населення менше ніж мільйон людей. Відповідно до кількості мешканців і розраховують медичний персонал.
 
«На пунктах вакцинації працюватимуть 6 лікарів у суботу та 5 – у неділю. На кожного лікаря – по 2 медичні сестри, реєстратори та технічні працівники й бригада «швидкої». У містах, які належать до четвертого типу, працюватимуть 2 або 1 лікар, 4 медичні сестри, реєстратор та бригада «швидкої». У пунктах щеплення будуть холодильники та сумки-холодильники. Вакцину в пункти завезуть заздалегідь, щоб вона правильно зберігалася. Будуть обладнані спеціальні ширми або маніпуляційні кабінети», – сказала Ольга Бастаногова.


Полтавщина розпочинає масову вакцинацію від коронавірусу

 
Вона додала, що приміщення, в яких проводитимуть вакцинацію, розділять на окремі зони. У першій залі можна буде пройти реєстрацію. Друга – зала очікування, там людина може заповнити згоду на щеплення. Далі – вакцинальна зала. У ній лікар проводитиме огляд, тих, хто прийшов на вакцинацію, й потім направлятиме їх на щеплення. Медична сестра робитиме щеплення, після чого людина переходить до іншої зали й чекає 30 хвилин.

Нагадаємо, Полтавщина є лідером за темпами вакцинації. Всього в області першу дозу вакцини різних виробників наразі отримали 49129 людей, другу дозу – 7185 осіб.


Полтавщина розпочинає масову вакцинацію від коронавірусу
 

Адреси тимчасових Центрів масової вакцинації:

Полтава – на базі Полтавського юридичного інституту Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого (проспект Першотравневий, 5; 0996113871, 0500144669, 0963381919 – реєстратор у Центрі вакцинації);

Кременчук – на базі Кременчуцького ліцею №11 «Гарант» (вул. Першотравнева, 53; 0633380231 та 0633379150 – телефони реєстратури ЦМСД №3 для запису на вакцинацію);

Лубни – на базі кінотеатру «Київська Русь» (проспект Володимирський, 16; 0662487225 – реєстратор у Центрі вакцинації);

Миргород – на базі міського будинку культури (вул. Гоголя, 141\1; 0669725840, 0667991926, 0636681844 – реєстратор у Центрі вакцинації);

Горішні Плавні – відокремлений адмінкорпус ПрАТ «Гірничо-збагачувальний комбінат» (вул. Будівельників, 16; 0675309331 – реєстратор у Центрі вакцинації).


Полтавщина розпочинає масову вакцинацію від коронавірусу


Схожі матеріали:
👁 1388
Категорія:
Теги: україна, коронавірус, Вірус, новини, Гребінка, Полтавщина, спалах коронавірусу, Grebenkacom, COVID-19




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...
53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн... 53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн...
На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом... На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом...
На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ... На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ...
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік
На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ