Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

30.07.2020

З 1серпня на Полтавщині відкривається сезон полювання на пернату дичину


Рекомендації користувачам мисливських угідь усіх форм


З 1серпня на Полтавщині відкривається сезон полювання на пернату дичинуМисливський сезон традиційно розпочинається із полювання на пернату дичину. Саме цей вид полювання є одним із найпопулярніших у мисливському середовищі.

Згідно статті 19 Закону України «Про мисливське господарство та полювання», з 1 серпня 2020 року в Україні заплановано відкриття мисливського сезону на дику мисливську птицю, в тому числі й на території Полтавської області.

Тому, Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області нагадує про небезпеку занесення та розповсюдження пташиного грипу.

На сьогодні високопатогенний грип птиці залишається однією з основних проблем для птахівництва і не тільки тому, що він спричиняє великі економічні збитки цієї галузі, а й тому, що загрожує здоров’ю людини.

Грип птиці (Influenza) – висококонтагіозне захворювання птиці, що характеризується пригніченням, септицемією, ураженням респіраторних органів та системи травлення. До вірусу пташиного грипу сприятливі й люди.

Вперше в Україні випадки пташиного грипу реєструвались в період 2005 – 2008 років на території АР Крим, Херсонської, Одеської, Сумської областей. Тоді у птахів виявили підтип Н5N1 вірусу грипу. В 2016 – 2017 роках випадки пташиного грипу підтипу Н5N8 реєструвались в Херсонській, Одеській, Миколоївський, Тернопільський, Чернівецькій областях.

Грип реєструвався серед диких та свійських птахів. В січні 2020 виявлено випадки грипу птиці у господарствах Вінницької.

Основні шляхи занесення пташиного грипу – перелітна птиця, яка здатна заносити вірус з країн неблагополучних по даній хворобі.

Існують декілька шляхів міграції птиці на території України:
  • Карпатський
  • Західний
  • Дніпровський
  • Кримський
  • Південно-західний
  • Східний
  • Приморський
Для Полтавщини більш небезпечні:
  • Дніпровський
  • Кримський
  • Південно-Західний
Весняні міграції диких птахів починаються в південно-західній частині України. За даними орнітологів Полтавщина відноситься до областей з середньою ймовірністю виникнення осередків спалахів пташиного грипу впродовж весняної міграції птиці.

А впродовж теплої частини року – до зони дуже високого ризику виникнення осередків пташиного грипу.

Серед диких птахів грип дуже поширений і може проходити безсимптомно. Дикі (в тому числі перелітні) птахи розносять віруси грипу по країнах та континентах, заражаючи місцевих птахів, зокрема домашніх. Серед домашньої птиці цей вірус, особливо підтип вірусу грипу  H5N1, може викликати важкі захворювання та швидку загибель.

Інфекція розповсюджується різноманітними шляхами, а саме:
  • Тварини, птиця;
  • Люди;
  • Обладнання та матеріали, транспорт;
  • Комахи;
  • Вода, інфіковані корми;
Для припинення інфікування птиці в господарстві запроваджується БІОБЕЗПЕКА:
  • БІО – життя
  • БЕЗПЕКА – захист
  • БІОБЕЗПЕКА – захист життя
Біобезпека – комплекс заходів для запобігання поширення захворювань в господарстві.

Ймовірність зараження здорових птахів невелика, але одна хвора птиця може передати захворювання багатьом іншим птахам дуже швидко.

Важливо дотримуватись таких правил біобезпеки:

Забезпечити достатню кількість корму та води, що зробить птахів здоровими та продуктивними.
Прибирати тушки померлих птахів із стада щонайменше двічі в день. Живі птахи їдять померлих, і можуть отримувати захворювання, від яких помирали птахи.

Регулярно вибраковувати хвору птицю. Хворі птахи – джерело мікробів для здорових. Хворі птахи у стаді не досягнуть рівня росту та продуктивності, їх необхідно ізолювати із стада.

Постійно контролювати стан здоров’я птахів:
 
–  Облік птахів;
–  Облік померлих птахів за день;
–  Кількість спожитого корму та води за день;
–  Які вакцинації були зроблені;
–  Контроль за вагою всіх птахів;

Ніколи не вводити нову свійську птицю до існуючого стада.

Не тримати в господарстві разом птицю різних видів . Один вид птиці може служити джерелом хвороби для інших видів.

Розміщати усіх птахів в господарстві за 1 раз, виростити її, а потім одразу продавати птахів з господарства. Після продажу всіх птахів, протягом 2 – 4 тижня в господарстві не повинно бути жодної птиці, щоб розірвати можливий ланцюг хвороби.

Ніколи не тримати в одному пташнику птахів різного віку

Чому необхідно уважно ставитися до пташиного грипу?!

По – перше, великі економічні збитки у птахівництві, де виникла дана хвороба.

По – друге, усі віруси грипу мають здатність змінюватися. Існує можливість того, що в майбутньому вірус пташиного грипу зміниться так, що зможе поширюватися від людини до людини. Оскільки такі віруси, як правило, не інфікують людину, то в популяції людей існує дуже низький імунний захист проти таких вірусів або такого захисту зовсім не існує.

Якщо вірус пташиного грипу одержить властивість інфікувати людей, то може розпочатися пандемія грипу (пандемія – розповсюдження інфекційного захворювання в кількох країнах або на кількох континентах з масовим ураженням населення).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Полтавщині сталася ДТП, в якій травмована пасажирка

Шановні громадяни, закликаємо бути уважним до стану свого здоров’я та поголів’я птиці у Ваших господарствах.

Враховуючи вищезазначене та з метою забезпечення стабільного епідеміологічного та епізоотичного благополуччя області Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області рекомендує користувачам мисливських угідь всіх форм власності дотриматись вимог чинних нормативних, розпорядчих та законодавчих актів у даній сфері діяльності, а також, до відкриття мисливського сезону на дику мисливську птицю та на початку полювання, на виконання розпорядження Головного державного інспектора та Головного державного ветеринарного інспектора в Полтавській області за № 58 від 14.07.2020, обов’язково провести діагностичний відстріл дикої мисливської птиці з метою моніторингу на пташиний грип.

При підозрі на захворювання птиці на пташиний грип слід звернутися до спеціалістів служби державної ветеринарної медицини для вжиття відповідних заходів.

Шановні полтавці та жителі області, будь – яку інформацію та фахову консультацію з вищезазначеної тематики, можна отримати за телефоном громадської приймальні Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області (0532) 60-66-47 та/або в міських, міськрайонних та районних управліннях Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області.

Схожі матеріали:
👁 1329
Категорія: Полтавщина
Теги: перната дичина, Полтавщина, Полювання




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині водій мотоцикла здійснив наїзд на 74-річну ... На Полтавщині водій мотоцикла здійснив наїзд на 74-річну ...
На Полтавщині вилучили понад 400 метрів браконьєрських сі... На Полтавщині вилучили понад 400 метрів браконьєрських сі...
У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав... У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав...
У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з... У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з...
На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра... На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра...
На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр... На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ