Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

22.01.2012

Паровоз "ФД" відсвяткував своє 80-річчя



Паровоз "ФД" відсвяткував своє 80-річчя

Почуття захоплення охоплює кожного, хто поглядає на паровоз серії "Фелікс Дзержинский".

Це справжній динозавр індустріальної ери! У листопаді 2011 року паровоз "ФД" відсвяткував своє 80-річчя.

У Гребінківських залізничників, ФД викликає і почуття гордості за своїх попередників, що "приборкали" колись щонайпотужніший паровоз Європи.

Наздоженемо і переженемо

У перші роки радянської влади багато хто мріяв про небачений технічний прогрес, який переверне життя людей. Замислювалися і про спорудження надпотужних локомотивів, але реалізувати це було неможливо із-за господарської розрухи.

Йшли роки - і індустріалізація країни знову поставила перед залізничниками завдання збільшення ваги і швидкості товарних потягів. Конструкторські бюро, істотно зменшені та омоложені до кінця 20-х років, буксували в розробці проекту паровоза типу 1-5-1.

Але "немає таких фортець, які не могли б узяти більшовики", - і вище керівництво країни притягає сили ОДПУ і робітничо-селянській інспекції для "вдохновления" конструкторів і творців. Їх участь істотно прискорила творчий процес розробки, проведеної за 70 днів! Також швидко "на-гора" був виданий Луганським заводом і перший новий локомотив - всього за 100 днів! Результат здавався неймовірним, і передусім самим виконавцям.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сто лет паровозу серии «Э»

І ось на початку листопада 1931 р. керівництво країни зустрічає в Москві паровоз серії "Фелікс Дзержинский", названий на честь одного з перших радянських наркомів шляхів сполучення. Для залізничного транспорту і країни, що широко зробила крок в індустріалізацію, це була подія! У паровозі ФД реалізували цілий ряд конструктивних нововведень.

Наприклад, уперше застосували раму бруска, а циліндри парової машини і паророзподільні камери, відлиті у вигляді напівблоків, жорстко з'єднали з рамою, включивши їх в елементи несущої конструкції.

Також встановили камеру догорання і сажоздувачі. Вугілля з тендеру в топку подавалося стокером - гвинтовим вуглеподавальником, встановленому на освоєному шестиосному тендері. Багато новацій народжувалися в процесі доопрацювань і досвіду експлуатації.





"Американський" слід на Південних

У історії Південної залізниці є цікавий епізод, пов'язаний з появою ФД. Справа 1931 р. з обласного архіву зберігає наказ НКПС забезпечити проходження через Південні дороги декількох незвичайних паровозів.

Для їх проведення мешканцям залізничникам Південної довелося підправляти деякі платформи і мости - габарити, як з'ясувалося, у заморських гостей були занадто великі. До осені шлях був повністю підготовлений і перевірений по усьому маршруту прямування - від Курська до Лозової і далі.

Незважаючи на велику підготовку проходження двох складів про самі паровози - інформація мінімальна - на рівні військового секрету. Що ж за паровози приховували в НКПС?

Це були 10 паровозів, замовлені у американських фірм ALCO і Baldwin з навантаженням від рушійних осей на рейки 23 тс. Пізньою осінню 1931 р. ці паровози, що мали осьову формулу 1-5-1 і 1-5-2, прибули в Ленінград разом з усією документацією, яка згодилася нашим конструкторам для вивчення американського досвіду. Їм присвоїли серії Та і Тб відповідно до заводу-виготівника і незабаром відправили "холодною тягою" двома складами на вугільні маршрути Донбасу.

Випробування показали, що навантаження зарубіжних важкоатлетів на вітчизняні рейки занадто руйнівне - і як ні хороші "американці", а країні потрібний був саме свій потужний паровоз...





Освоєння магістральних

Введення в експлуатацію нових потужних паровозів ознаменувало черговий крок в розвитку транспорту. Спеціально для "Феликсів" налагодили масове виробництво великовантажних чотиривісних вагонів, прискорили перехід на автозчеплення і автогальмо системи Матросова, подовжували стійла в паровозних депо, посилювали верхню будову шляху, переробляли поворотні круги.

Така масштабна робота була виправдана: при зчіпній вазі більше 100 т потужність ФД складала більше 3 тис. кінських сил - і не була перевершена серійними паровозами навіть післявоєнного часу.

Один локомотив міг тягнути склади загальною вагою до 10 тис. т! І це при використанні низькосортного вугілля і ще гвинтового зчеплення.





Випробування перших ФД в 1931-1933 рр. проходило на ділянці Південних залізниць.

Паровоз "ФД" став одним з яскравих символів радянської індустріалізації, освоєння нової техніки і нових форм роботи.

На території локомотивного депо Гребінка, на п'єдесталі, стилізовано, встановлений паровоз серії ФД 20 №2560. Він встановлений на вічну стоянку в честь 40-річчя Перемоги радянського народу у Великій Вітчизняній війні, як один із найкращих зразків вітчизняного локомотивобудування.

Саме цей експонат, знаменитий ще й тим, що в 1939 році він з Гребінки був відправлений на Міжнародну виставку в Париж (Франція). Там ФД 20 з номером 2560 завоював пеше місце.

Тепер він красується на п'єджесталі, до речі в робочому стані. Позаду нього причіплено вагон, який є музеєм, і в якому при відвідуванні буде ясно з першого погляду на важкий конструкторський "талмуд", як непросто було їх прадідам освоювати найпотужніший паровоз Європи!





Довідка


- Паровози-пам'ятники - натурні зразки паровозів, що представляють технічну і історичну цінність, встановлені в пам'ятних місцях.

- Перший у світі паровоз-пам'ятник був встановлений 170 років тому, тобто в 1841 р. на кам'яному постаменті перед вокзалом в м. Дарлингтон (Великобританія). Ним став паровоз Дж. Стефенсона "Локомоушен", що відкрив рух на першій у світі залізниці (1825 р.). Перший такий пам'ятник в СРСР з'явився в 1948 р. на Павелецкому вокзалі в Москві.

За матеріалами "Магістраль"


Схожі матеріали:
👁 2409
Категорія: Новини Гребінки
Теги: Пам'ятник, ФД, Паровоз, Лозова, Південна залізниця, Фелікс Дзержинский, експонат




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
В Пирятині затримано наркоторгівця В Пирятині затримано наркоторгівця
В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції
На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн... На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн...
Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без... Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без...
Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила... Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила...
Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац... Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ