Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

03.06.2012

Потурбуйся про своє здоров'я завчасно. Меланома шкіри



Потурбуйся про своє здоров'я завчасно. Меланома шкіри

Меланома - залишається однією з найбільш злоякісних пухлин людини - меланома шкіри в структурі всіх злоякісних новоутворень шкіри займає близько 10%, проте на неї і припадає понад 80 % смертності в цій групі.

В Україні в 2010 році було зареєстровано майже 3 тисячі (2829) нових випадків меланоми шкіри та 1070 (38 % від нових зареєстрованих випадків) смертей, зумовлених даною пухлиною.

Кількість зареєстрованих випадків меланоми щорічно збільшується на 3 - 7 %.

За даними ВООЗ, щорічно у всьому світі реєструється більше 200 000 випадків меланоми шкіри і приблизно 65 | 000 смертей, пов'язаних з меланомою.

Захворюваність меланомою залишається однією з найбільш швидко зростаючих серед усіхтипів раку в усьому світі.

Рівень захворюваності на меланому в Полтавській області  вищий, ніж в цілому по Україні і склав в 2010 році 8,0 вип. на 100 тис. нас., в 2011 році - 7, 4 вип. на 100 тис. нас.

Захворюваність на інші злоякісні пухлини шкіри в Полтавській області теж стабільно перевищує показники по Україні і склала в 2010 році 47,2 вип. на 100 тис. нас. При і середньореспубліканському показнику 41,2 вип. на 100 тис. нас. в 2011 році показник захворюваності на інші злоякісні пухлини шкіри в Полтавській області зріс і склав і 50,7 вип. на 100 тис. нас, жінки в 1,5раза хворіють частіше, ніж чоловіки.

Питома вага злоякісних новоугворень шкіри, виявлених при профілактичних оглядах, становить 30% від усіх виявлених на профілактичних оглядах новоутворень і ряд доброякісних новоутворень шкіри, що вимагають диспансерного спостереження з приводу їх можливого, переродження в злоякісні пухлини.

Людина народжується, не маючи родимок. Але минає кілька років, і вони починають з'являтися на різних ділянках шкіри. Піком їх активної появи є 5 - 6 річний і юнацький вік. Спочатку родимки являють собою рівномірно пігментовані округлі або овальні плями розміром до 5 мм з гладкою поверхнею, колір яких може варіювати від світло - коричневого до чорного.

З плином часу родимки не тільки збільшуються в розмірах, але і піднімаються над поверхнею шкіри, маючи вигляд округлого вузлика.

Часто на поверхні родимки можуть рости короткі волоски. Переважна більшість родимок є доброякісними утвореннями, вони ростуть пропорційно тілу людини і не доставляють будь-яких незручностей. Але іноді від них хочеться позбутися.

Медичним показанням до видалення родимок є їх травма. Перед видаленням родимки необхідно пройти відповідні обстеження, в тому числі і безпосереднє дослідження самої родимки методом дерматоскопії. Видалену родимку обов'язково направляють на гістологічне дослідження.

У кожної людини можуть з'витися родимки з підвищеним ризиком переродження в злоякісну пухлину. Такі родимки називаються диспластичними невусами. В цілому переродженню можуть піддатися майже будь-які родимки, але диспластичні невуси відрізняються більшими розмірами (більше 5 мм), асиметрією, нерівномірним забарвленням (два і більше відтінків), атакож мають нерівний контур.

У 30% випадків диспластичні невуси можуть передаватися у спадок. Особливо уважно слід ставитися до родимок, що з'явилися після 20-річного віку. Диспластичні невуси підлягають хірургічному видаленню. З обов'язковим наступним гістологічним дослідженням.

Найважливішим фактом ризику розвитку меланоми є ультрафіолетове випромінювання. Зловживання ультрафіолетом може спровокувати виникнення меланоми, тому слід обмежити перебування на сонці.

Ця рекомендація стосується всіх людей, але особливо важлива для тих, хто входить в групу ризику. Це, перш за все, люди зі світлим або рудим волосся, численними веснянками і блакитними очима, які легко одержують сонячні опіки, а також ті, чиї родичі страждали на меланому і мають спадкову схильність до даного захворювання.

Існує ряд рекомендацій, виконання яких дозволить зменшити ризик виникнення злоякісних пухлин шкіри:

• Повне виключення перебування на пляжі в період з 10 до 16 години.

• Відмова від відвідування соляріїв.

• Категорично не допускати перебування на пляжі дітей у віці до 3-х років.

• Використання сонцезахисного одягу - капелюхів з широкими полями, сорочка з довгим рукавом і сонцезахисних окулярів.

• Категорично не заклеювати родимки пластиром.

• Застосування сонцезахисних засобів в період перебування на сонці.

• Проведення самостійного огляду шкіри з метою виявлення підозрілих новоутворень шкіри.

• При виявленні новоутворень на шкірі потрібно негайно звернутися до лікаря дерматолога.

• У разі травми родимки негайно зверніться до лікаря дерматолога.

• Проведення дерматоскопії всіх підозрілих родимок і новоутворень шкіри.

Профілактика меланоми базується на глобальних висновках зроблених у 80-х роках XX століття на основі даних зібраних з усього світу в Центрі меланоми (Мілан, Італія), що довели послідовну стадійність виникнення та прогресії меланоми стартуючи від невуса в диспластичний невус, потім, під впливом ультрафіолету і травми перетворюючись на поверхневу меланому, яка далі починає інвазивний ріст. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сонце - джерело не тільки здоров'я. Як від нього захиститись

Отже втручання на етапі диспластичного невуса може повністю зупинити патологічний процес. Таким чином, основне зусилля направлено на своєчасне виявлення підозрілих по малігнізації невусів з їх своєчасним профілактичним видаленням. Цей підхід єдино дієвий в профілактиці меланоми.

Підозра на меланому

В більшості випадків неможливо визначити макроскопічно тип невусу (родимки). Важливо, однак, вчасно помітити зміни, які можуть свідчити про озлоякіснення. Такими змінами можуть бути:

1. Сверблячка, печія, поколювання і напруга в області родимки.

2. Випадіння волосся з її поверхні.

3. Зміна кольору.

4. Виразкування.

5. Збільшення розміру.

6. Зміна контурів родимки.

7. Зникнення окреслених кордонів шкіри.

8. Кровотеча з її поверхні.

9. Виникнення вузлуватих елементів.

Методом ранньої діагностики, який дозволяє виявити раннє переродження невуса, є дерматоскопія. Дерматоскопія - це апаратний неінвазивний метод дослідження новоутворень шкіри, який дозволяє з високим ступенем достовірності визначити тип пігментного новоутворення шкіри і діагностувати меланому та інші новоутворення шкіри на ранніх стадіях.



Схожі матеріали:
👁 1787
Категорія: Здоров'я
Теги: родимка, дерматоскопія, захворюваність, меланома




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
В Пирятині затримано наркоторгівця В Пирятині затримано наркоторгівця
В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції
На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн... На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн...
Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без... Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без...
Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила... Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила...
Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац... Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ