Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

30.09.2016

Лубенська центральна районна бібліотека святкує 95-річчя


На сьогодні – це одна з кращих бібліотек області


Лубенська центральна районна бібліотека святкує 95-річчяСвою історію заклад почав у Лубнах тоді ще Полтавської губернії як «Центральна книгозбірня з трьома відділами: науковим, белетристичним і дитя­чим».

На сьогодні – це одна з кращих бібліотек області. Цьогоріч заклад переміг у обласному конкурсі "Бібліотека року Полтавщини" у категорії "Центральна районна (міська), районна бібліотека, міська бібліотека-філія централізованої бібліотечної системи, самостійна міська бібліотека". Про це пишуть Події та коментарі

- Із 1921 року до початку Другої світової центральна бібліотека Лубен мала пристойний книжковий фонд. За часи війни набутки бібліотечної галузі було втрачено, а книги знищено. Проте одразу по звільненню міста від німецько-фашистських загарбників, завдяки старанням  небайдужих лубенців заклад швидко відновив свою роботу.

В той час бібліотека надавала методичну та практичну допомогу сільським книгозбірням, організовувала бібліотечні пункти, проводила масові заходи. Значним був внесок книгозбірні в розвиток письменності в 20-ті роки. Під час окупації за збережену книгу працівник бібліотеки ризикував життям.

У 1954 році в бібліотеці вже налічувалось понад 20 тис. примірників книжкового фонду та 1500 читачів. А вже у 1962 році районна бібліотека для дорослих займала площу 460 кв. м. У читальному залі було 40 місць. Книжковий фонд складав 32 тисячі 110 примірників, обслуговувалось 3 тисячі 872 читачі. На сьогодні бібліотека імені Малика — найбільше регіональне сховище документів.

Має 34 тисячі книг, а книжковий фонд районної бібліотечної системи нараховує понад 500 тисяч примірників, бібліотекарі обслуговують понад 27 тисяч читачів району. Неодноразово цей заклад за досягнуті успіхи нагороджували дипломами і грошовими преміями.

Бібліотека ім. В.К. Малика — ініціатор багатьох районних конкурсів, постійний організатор пре­зентацій, книжково-ілюстративних виставок. Відродження національних традицій, краєзнавство — один із пріоритетних напрямів роботи закладу. Зусиллями працівників зібрано й систематизовано краєзнавчі матеріали, що є одними з найкращих в області. Нові реалії змушують займатися і пошуковою працею.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бібліотека з Лубенщини – краща бібліотека області

Працівники підтримують тісні зв'язки з місцевими краєзнавцями, громадськими організаціями, навчальними закладами краю. Систематично вдосконалюються форми та методи роботи з читачами відповідно до вимог чсучасності. Для поповнення фонду ЦРБ залучаються грантові кошти.

Попри всі кризи заклад успішно розвивається, особливо великих набутків бібліотека зуміла досягти протягом останніх шести років, — розповідає очільниця закладу Валентина Сьомак.

- Цей час став для нашого закладу часом новітніх технологій. Ми постійно працюємо над удосконаленням роботи, беремо участь у конкурсах, різноманітних проектах. Так зуміли виграти для закладу 15 комп’ютерів, цінне технічне обладання.

Також 20 тис. грантових коштів витратили на облаштування молодіжного офісу. 110 пенсіонерів навчаємо комп’ютерній грамотності, викладаємо англійську. У нас працюють клуби за інтересами. Багато навчальних поїздок, конференцій, зустрічей – за грантові кошти. Налагодили гарні стосунки з головами сільських рад і ось, зокрема маємо 73 тисячі гривень на придбання книг для сільських бібліотек.

Раніше ми не обслуговували дітей, а цього літа зробили цікавий проект для залучення молодого покоління в лави наших читачів, і маємо хороший результат. Плануємо організувати мобільну бібліотеку. Багато ідей, багато різних планів і реалізація їх реальна.

Між іншим, фестиваль «Замкова гора» народився саме в нашій бібліотеці. Далі буде ще цікавіше.
 

Схожі матеріали:
👁 1203
Категорія: Культура
Теги: бібліотека




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
В Пирятині затримано наркоторгівця В Пирятині затримано наркоторгівця
В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції
На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн... На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн...
Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без... Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без...
Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила... Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила...
Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац... Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ