Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

27.03.2018

На Полтавщині ВІЛ/СНІД прогресує у Полтаві, Пирятині, Диканському і Гребінківському районах


За 2 місяці поточного року зареєстрували 70 нових випадків ВІЛ-інфікувань, 29 захворювань на СНІД та 22 випадки смерті від СНІДу


На Полтавщині ВІЛ/СНІД прогресує у Полтаві, Пирятині, Диканському і Гребінківському районахСлужбу СНІДу Полтавської області представляють обласний Центр профілактики ВІЛ-інфекції та боротьби зі СНІДом та 28 кабінетів „Довіри”, які функціонують на базі центральних районних та міських лікарень області.

Стратегія у сфері ВІЛ/СНІДу визначена в обласній цільовій соціальній програмі протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2015-2018 роки. Про це, під час сьогоднішньої апаратної наради у голови Полтавської ОДА, розповів директор Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Віктор Лисак.

– На даний час основні зусилля Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації направлені на забезпечення надання комплексної лікувально-діагностичної допомоги ВІЛ-інфікованим хворим та її децентралізації. У реалізації заходів з протидії ВІЛ/СНІДу Полтавська область впродовж останніх років досягла певних успіхів: на 11% знижено темп поширення ВІЛ-інфекції; забезпечене 100 % охоплення вагітних профілактикою вертикальної трансмісії ВІЛ, що дало можливість знизити до 0 % показник передачі ВІЛ від матері до дитини ( 2016 рік); діти, народжені ВІЛ-інфікованими жінками, 100 % забезпечені дитячими молочними сумішами за кошти обласного бюджету; на 25 % розширено доступ до консультування і тестування на ВІЛ-інфекцію, шляхом провадження обстежень швидкими тестами; на 68 % охоплено спеціалізованим лікуванням (АРТ) пацієнтів диспансерної групи; на 91 % – пацієнтів активної диспансерної групи, – розповів директор Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Віктор Лисак.

Він зазначив, що за період 1987-2018 років серед мешканців області зареєстровано 6738 випадків ВІЛ-інфекції, у тому числі 2525 хворих на СНІД та 1172 померлих від захворювань, зумовлених СНІДом.

Станом на 1 березня 2018-го під медичним наглядом перебувало 3590 осіб, з них 1125 (31 %) – хворих на СНІД. За 2 місяці поточного року зареєстрували 70 нових випадків ВІЛ-інфікувань, 29 (41,4% від нових випадків) захворювань на СНІД та 22 випадки смерті від СНІДу.

Територіями області з високим рівнем поширеності ВІЛ залишаються місто Полтава (483,0), Пирятинський (473,7), Диканський (409,1), Полтавський (351,5), Гребінківський (333,0) райони при середньообласному показнику (255,1 на 100 тис.нас.).
 
– Диспансерна група ВІЛ-інфікованих щороку зростає на 350-450 хворих. Збільшується і кількість отримуючих антиретровірусне лікування. Розширення спеціалізованого лікування та його децентралізація триває. Станом на 1 березня кількість ВІЛ-інфікованих, які отримують антиретровірусне лікування в області становила 2406 осіб, з них 63 дитини. На даний час 30 % пацієнтів отримують антиретровірусне лікування за місцем проживання, – сказав Віктор Лисак.

Цьогоріч планують відкрити сайти АРТ на базі кабінетів „Довіри” Глобинського та Диканського районів.

Як наголосив Віктор Лисак, охоплення лікуванням (АРТ) ВІЛ-інфікованих дітей складає 100 %, дорослого населення, яке перебуває на диспансерному обліку – 68 %; 1294 (54 %) особи отримує АРТ за державні кошти, 637 (27 %) – за кошти Глобального Фонду, 463 (18 %) – за програмою PEPFAR, 17(0,6%) – фонду АНТИСНІД. В області функціонує 13 сайтів антиретровірусної терапії (АРТ).
 
– Продовжується удосконалення інформаційної системи управління у сфері ВІЛ. Завдяки активній діяльності спеціалістів Департаменту, Полтавська область була внесена в перелік регіонів, де запроваджена дослідна експлуатація Єдиної електронної системи епідеміологічного та клінічного моніторингу поширення ВІЛ-інфекції до переходу на промислову експлуатацію. Розширюється перелік послуг (надання інтегрованих послуг пацієнтами, які мають поєднані захворювання: ВІЛ/туберкульоз, ВІЛ/наркозалежність, ВІЛ/вірусні гепатити) та лікувальних закладів, де можна отримати кваліфіковану консультацію відповідних спеціалістів і пройти необхідні дообстеження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За минулий тиждень на Полтавщині на гострі респіраторні інфекції захворіли 7431 особа

На базі централізованої клініко-діагностичної лабораторії обласного Центру СНІДу забезпечений розширений доступ до діагностики вірусних гепатитів В, С: скринінгові обстеження методом ІФА, ПЛР дослідження (якісне та кількісне). Це дозволяє своєчасно встановити діагноз та розпочати лікування. Крім того, на базі лабораторії здійснюють біохімічні, гематологічні дослідження, визначення кількості СД4 клітин, вірусного навантаження, підтверджуючі дослідження на ВІЛ.
 
– До раннього виявлення ВІЛ-інфекції активно залучається первинна мережа. Сімейні лікарі проходять навчання з питань діагности, клініки та профілактики ВІЛ, забезпечуються відповідною нормативною базою. Впродовж 2017 року підготували 154 спеціаліста. Впроваджуються алгоритми переадресації хворих із метою взяття на диспансерний нагляд, – розповів Лисак.

На базі амбулаторно-поліклінічного відділення обласного Центру СНІДу створили підрозділ мобільна амбулаторія з консультування і тестування на ВІЛ-інфекцію та інфекції, що передаються статевим шляхом (ІПСШ) і лікування ІПСШ.

На Полтавщині триває і розширення замісної підтримуючої терапії (ЗПТ). Охоплення споживачів ін’єкційних наркотиків програмою ЗПТ збільшили до 30 %. В області функціонує 13 сайтів підтримуючої терапії.
 
– Для стабілізації епідемічної ситуації з ВІЛ/СНІДу в області необхідно: підвищити якість надання медичних послуг на всіх рівнях надання медичної допомоги; зміцнити відповідне кадрове забезпечення кабінетів „Довіра” та соціальний супровід лікування в межах госпітального округу в рамках реформування галузі; розширити доступ до обстеження на ВІЛ-інфекцію осіб із груп ризику та збільшити показник виявлення ВІЛ-інфекції на її початкових стадіях, шляхом активного залучення до діагностики сімейних лікарів; забезпечити розширення маршруту виїздів мобільної амбулаторії для наближення якісних та своєчасних медичних послуг до місця проживання хворого; забезпечити удосконалення використання „Єдиної електронної системи епідеміологічного та клінічного моніторингу поширення ВІЛ” та розширення переліку лікувальних закладів для залучення їх до системи МІС ВІЛ, – наголосив Віктор Лисак.


Схожі матеріали:
👁 993
Категорія: Здоров'я
Теги: смерть, Гребінківщина, інфекція, снід




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац... Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац...
У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу... У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу...
На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка
На Лубенщині жінці до воріт примотали ритуальний вінок і ... На Лубенщині жінці до воріт примотали ритуальний вінок і ...
Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ... Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ...
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ