Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

03.05.2013

Полтавці пам'ятають благородну справу «спонсорства» у воєнний час - Ферапонта Головатого


Ферапонт Головатий родом із Сербинівки, що на нинішній Гребінківщині


Ферапонт Головатий - перший зі «спонсорів» Червоної армії

Під час Великої Вітчизняної війни десятки тисяч людей прославилися героїчними подвигами. Одні воювали на фронтах, інші боролися за Перемогу в тилу. Як тут не згадати про Ферапонта Головатого родом із Сербинівки, що на нинішній Гребінківщині. Цей чоловік самотужки купив для фронту два літаки, тож його офіційно вважають зачинателем благородної справи «спонсорства» у воєнний час.

 – 2011 року на Полтавщині видали «Довідник. Герої землі Полтавської» про 215-х Героїв Соціалістичної Праці. У ньому вміщено й інформацію про чотирьох жителів Гребінківщини, – розповіла директор Гребінківського народного історико-краєзнавчого музею Людмила Безвиненко. – Про трьох із них у районі краще знають.

Це старший машиніст локомотивного депо станції Гребінка Василь Камірний, слюсар-автоматник депо Степан Примак і бригадир тракторної бригади радгоспу «Гребінківський» Петро Тимченко. Менш відоме ім’я ще одного Героя соцпраці, уродженця хутора Сербинівка Городищенської волості Пирятинського повіту Ферапонта Головатого, 1890 року народження.

 Хто ж він, цей маловідомий для нас герой? На початку 1902-го в Полтавській губернії почалася боротьба селян за землю, у якій брала участь і родина Головатих. А згодом вийшов царський указ, за яким селяни повинні були виплатити збитки, завдані поміщикам під час повстання. Петрові Головатому, батькові 12-річного Ферапонта, не лишалося нічого іншого, як утікати з Сербинівки. Сім’я поневірялася по різних місцях. А 1910 року виїхала з України, не знайшовши на рідній землі омріяної волі та щастя. Головаті переселилися в Саратовську губернію, де їм також довелося несолодко.

 – Через рік Ферапонта призвали на службу в царську армію, – розповідає Людмила Безвиненко. – Він узяв участь у Першій світовій війні. За героїзм і відвагу був нагороджений золотим Хрестом Георгія 4-го, 3-го та 2-го ступенів. Хреста першого ступеня не побачив через те, що новий командир не любив різкого на слово бійця. Утім, свою другу медаль «За хоробрість» усе ж таки отримав. Ферапонт Головатий воював і після революції 1917 року – у громадянську війну був командиром Першої кінної армії.




Літак від Головатого для майора Бориса Єрьоміна


 А коли грянула Велика Вітчизняна війна, наш земляк працював пасічником у колгоспі «Стахановець» Саратовської області. Не маючи змоги воювати за станом здоров’я, він не залишився осторонь боротьби з німецькими загарбниками. Продавши кілька центнерів меду (а мед тоді був особливо в ціні), у грудні 1942-го та травні 1944 року Ферапонт Головатий вніс по 100 тисяч карбованців на будівництво двох літаків-винищувачів – Як-1 і Як-2. У той час, розповідає Людмила Андріївна, двоє синів і троє зятів Ферапонта Петровича воювали на фронті. А на руках у нього було 16 членів сім’ї, серед яких більшість – малолітні онуки.

 Літаки від Головатого внесли свою частку в наближення перемоги над ворогом. На них воював майор Борис Єрьомін – майбутній генерал-лейтенант авіації, Герой Радянського Союзу. Директор музею розповіла, що на подарованих літаках радянський ас знищив 14 ворожих машин. Воював на Сталінградському фронті. Доля берегла льотчика-винищувача від смерті, бо Ферапонт Головатий зробив дарунок справді з великою душею.




На руках у Ферапонта Головатого дев'ятеро онуків


 Почин Головатого підтримали в усій країні. Свідомі радянські люди понесли в Держбанк свої заощадження та коштовності, щоб передати їх на будівництво літаків і танків. Усього за роки війни жителі держави пожертвували мільярди карбованців, понад сотню кілограмів платини й золота, близько десяти тонн срібла. Так само, як зробив Ферапонт Головатий, вони звітували про свої пожертви «для фронту, для перемоги» Йосипу Сталіну. Ці листи, а також відповіді керманича СРСР друкували у пресі. Щодня в газетах з’являлися цілі шпальти таких зворушливих послань.




З дружиною Марією під час Першої світової війни


 Після війни Ферапонт Головатий очолив колгосп «Стахановець» на Саратовщині. У 1948 році за високі врожаї голові колгоспу було присвоєно звання Героя Соціалістичної Праці. Він помер 1951 року, а колгосп назвали його ім’ям.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Гребінці з'явилася нова альтернатива БТІ

 У засобах масової інформації часом з’являються публікації, у яких висловлюються сумніви щодо доброчинності Ферапонта Головатого. Особливо бентежить інтерв’ю, розміщене в газеті «Правда», де Ферапонт Петрович говорить: «Я вирішив віддати на будівництво літака всі свої заощадження. Радянська влада зробила мене – колишнього батрака – заможним колгоспником… Я завідую колгоспною пасікою. Отримав за свою працю додатково три центнери меду. Крім того, одержав за свою працю достатньо хліба і маю немало м’яса». Чи могли бути такі статки у простого громадянина, та ще й у той час, коли країна воювала, і для більшості людей були щастям кілька картоплин та шматок хліба? Та й сім’я у Ферапонта Петровича була чимала!

 Це ми тепер можемо робити висновки про ті часи. А тоді йшла війна. Потрібні були герої, послідовники і – перемога. І мети було досягнуто.

Події та коментарі


Схожі матеріали:
👁 1309
Категорія: Суспільство
Теги: Ферапонт Головатий, кошти, літак, Гребінка, фронт, Сербинівка




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
В Пирятині затримано наркоторгівця В Пирятині затримано наркоторгівця
В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції
На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн... На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн...
Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без... Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без...
Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила... Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила...
Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац... Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ