Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

15.09.2020

Розвиток системи екстреної медичної допомоги на Полтавщині


Проведено відкриті торги на придбання спеціалізованих автомобілів екстреної медичної допомоги типу «В» – 69 одиниць та типу «С» – 23 одиниці.


Розвиток системи екстреної медичної допомоги на Полтавщині12 вересня 2020 року світова спільнота відзначила Всесвітній день надання першої медичної допомоги. Перша допомога хворому або постраждалому при нещасному випадку є найбільш дієвою протягом так званої «золотої години».

Будь яка людина може опинитися на місці такої події та виграти час до приїзду бригади екстреної медичної допомоги у разі готовності надати пацієнту домедичну допомогу.

У нашому регіоні організацію та надання екстреної медичної допомоги забезпечує комунальне підприємство «Полтавський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Полтавської обласної ради» – цілодобово, якісно, безоплатно та доступно для мешканців найвіддаленіших сіл.

Відповідно до постанови КМУ від 22 травня 2019 р. № 425 «Деякі питання реалізації пілотного проекту щодо розвитку системи екстреної медичної допомоги у Вінницькій, Донецькій, Одеській, Полтавській, Тернопільській областях та м. Києві та створення оперативно-диспетчерських служб» для області передбачено понад 160 млн. грн. державної субвенції та співфінансування з місцевого бюджету.

Департаментом охорони здоров’я, Центром екстреної медичної допомоги та медицини катастроф та Об’єднаним автогосподарством закладів та установ охорони здоров’я Полтавської області підготовлено та виконано план заходів по реалізації постанови КМУ. Для забезпечення центру екстреної медичної допомоги спеціалізованим санітарним транспортом проведено відкриті торги на придбання спеціалізованих автомобілів екстреної медичної допомоги типу «В» –  69 одиниць та типу «С» – 23 одиниці.

Закуплено обладнання для технічного переоснащення та впровадження апаратно-програмного комплексу оперативно-диспетчерської служби в рамках створення комплексного автоматизованого управління системою екстреної медичної допомоги за регіонально-розподіленим принципом та здійснено підключення до Всеукраїнської інформаційно-аналітичної системи «Central-103».

Закуплено і введено в експлуатацію сучасне оснащення для демонстрації та тренування у навчально-тренувальних відділах підготовки Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

Забезпечено участь у проекті підготовки інструкторів із надання догоспітальної допомоги за новими програмами на базі Тернопільського державного медичного університету ім. І.Я. Горбачевського.

Також в рамках проекту «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей» (субпроект «Запровадження інноваційної моделі системи надання послуг хворим на гіпертонію у Полтавській області») по всіх структурних підрозділах Центру цілодобово використовуються 100 сучасних дефібриляторів, 100 одиниць електрокардіографів із функцією дистанційної передачі ЕКГ SE-30 та 95 сучасних апаратів штучної вентиляції легень Shangira 510S, закуплені за кошти Світового Банку. Проведено оновлення автопарку екстреної медичної допомоги за кошти Світового Банку.

Загалом екстрена медична допомога області отримала 165 нових спеціалізованих автомобілів, оснащених сучасною медичною апаратурою та обладнанням, що значно підвищує можливості надання якісної екстреної допомоги та своєчасність прибуття бригад на місце події.

Концепція розвитку екстреної медичної допомоги  передбачає обов’язкове навчання навичкам першої допомоги та сертифікацію представників тих професій, де законом таке вміння визначене як обов’язок: поліцейські, рятувальники, водії громадського транспорту, окремі категорії працівників соціальної сфери тощо. Це також можуть бути й інші громадяни, які пройшли відповідне навчання й отримали сертифікат екстреного медичного реагувальника.

Курси домедичної допомоги проводять уже протягом восьми років у навчально-тренувальних відділах підготовки Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Це теоретичний курс за програмами, затвердженими МОЗ України, та практичні заняття, що відпрацьовуються на сучасному оснащенні для демонстрації та тренування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Полтавщині за добу підтвердили 28 нових випадків COVID-19 — з них 10 у Полтаві

За сприяння Центру та Департаменту охорони здоров’я ОДА ще  у 2014 році з числа підготовлених волонтерів створена громадська організація «Медичний спецпідрозділ «Баррі». Їх включено до складу спеціального реєстру системи екстреної медицини області.

Навчатися надавати першу домедичну допомогу варто не лише задля волонтерської діяльності, а й заради власної безпеки та збереження життя своїх близьких. Боротьба за людське життя триває щодня і для його порятунку інколи достатньо своєчасної допомоги та впевненості у своїх діях.

Людмила Мирошниченко, заступник  головного лікаря
з організаційно-методичної роботи СЕМД №1 КП «ПОЦ ЕМД та МК ПОР»


Схожі матеріали:
👁 1561
Категорія: Здоров'я
Теги: спеціалізовані автомобілі, Закуплено обладнання, Полтавщина, екстрена медична допомога




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн... На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн...
Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без... Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без...
Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила... Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила...
Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац... Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац...
У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу... У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу...
На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ