Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

23.04.2012

У поминальний понеділок головною є молитва



У поминальний понеділок головною є молитва

На другий тиждень після Великодня, у понеділок або вівторок Православна Церква встановила поминання спочилих.

Цього дня християни ніби розділяють пасхальну радість про воскресіння Спасителя з членами Церкви, що вже залишили цей світ. У народі цей день називається поминальним понеділком, але правильна назва цього дня - Радониця.

По-перше, у Бога немає мертвих, для нього усі живі, і Господь не казав, що ближнього треба любити лише тоді, коли він з нами на землі. Зі Святого Письма нам відомо, що немає можливості каяття після смерті. Тому ті, що відходять до Господа, мають потребу у допомозі.

Наш святий обов'язок - молитися за спокій душ наших рідних і близьких та прощення їм гріхів.Тому і встановлені в Церкві, окрім особистих молитов, ще й такі поминальні дні, як Вселенська батьківська поминальна субота та Радониця.

Радониця - радість воскресіння померлих. За свідченням святителя Іоанна Златоуста (IV ст), це свято відзначалося на християнських кладовищах ще у давнину. В цей день на цвинтарях звучать пасхальні піснеспіви та відправляються над могилами заупокійні літії.

Наша радість за Воскреслим Господом поєднується з сумом про розлучення з близькими та надією на зустріч з ними у Царстві Небесному.

Поминальна трапеза

Саме на Радоницю існує звичай святкування Пасхи на могилах покійних, куди приносять фарбовані писанки та інші пасхальні страви, де звершується поминальна трапеза і частина приготованого віддається убогій братії на помин душі.

Померлі не мають потреби у продуктах харчування. Але вони мають потребу у нашій молитві та милостині за них. Такою милостинею і є ті продукти, котрі ми приносимо на панахиду, та гроші, які ми роздаємо жебракам. Тож і нам доречно прислухатися до цих слів та поминати, тобто пам'ятати, згадувати спочилих у своїх молитвах та творити за них милостиню.

Що ж стосується поминальної трапези,  то бажано звернути увагу на те, щоб у пісні дні на столі була пісна їжа. Якщо посту немає, то стіл має бути хоча і скоромним, але таким, щоб поминальна трапеза не перетворювалася на банкет і не тривала довго.

Щодо спиртного, то церква завжди закликала утримуватися від вживання алкоголю на поминках, бо як вчить Святе Письмо: «Вино звеселяє душу людини». Горілкою померлим не допоможеш, бо їм потрібні наші заупокійні молитви, а не тости.

Слово поминати походить від слова «пам'ять», а у п'яного паморочиться свідомість та втрачається пам'ять. Який з нього молитвеник? Традиція поминати спиртним має язичницьке походження.

Цей бур'ян рясно проріс за радянських часів, коли молитися забороняли і не навчали, коли церковні традиції викорінювалися, а нові радянські не приживалися.

На Радоницю, як і в інші поминальні дні, головною є молитва. Тож не застілля та п'яні розмови, а молитва та милостиня є традиційним церковним поминанням померлих.

Grebenka.com


Схожі матеріали:
👁 1663
Категорія: Культура
Теги: Радониця, молитва. поминальний понеділок, Поминальна трапеза




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
В Пирятині затримано наркоторгівця В Пирятині затримано наркоторгівця
В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції
На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн... На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн...
Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без... Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без...
Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила... Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила...
Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац... Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ