Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


12.02.2020

Армія в смартфоні: Що це означає і які зміни чекають на українців


Електронний військовий квиток буде запроваджено у 2020 році


Нещодавно в Україні презентували мобільний додаток "Дія", через який державні органи зможуть надавати послуги онлайн. А за кілька днів міністр оборони Андрій Загороднюк анонсував появу в Україні електронного військового квитка.

Зазначається, що такий військовий квиток буде виконано у вигляді картки зі штрих-кодом, яку можна буде зберігати і в телефоні, і як пластикову картку. За словами Загороднюка, подібне нововведення запрацює вже цього року, а пізніше пропонується зацифрувати весь військовий облік. Але про все по черзі.


Електронний військовий квиток
 

Електронний військовий квиток

Вперше інформація про появу в Україні електронної військової документації з'явилася в грудні 2019 року. Тоді заступник міністра оборони Олексій Марценюк анонсував запровадження в Україні електронного військового квитка.

За його словами, нова команда виявила "жахливу" кількість паперу, яку має підписувати керівний склад військових частин.

"Є випадки, коли на підписання йде півдня - це час, який не витрачено на підвищення обороноздатності нашої країни... Передусім ми будемо переводити до електронного вигляду ті документи, які є базовими для військовика. Мова йде про електронний військовий квиток і автоматизацію системи управління кар'єрою військовика. Це повинно бути стандартом; соромно, що цього не зроблено досі", - зазначав Марценюк.

Також повідомлялося, що в пріоритеті Міноборони щодо запровадження електронного документообігу є оформлення компенсацій за оренду житла без використання паперових документів, а також онлайн-черга на квартири. Крім того, передбачається запровадження електронних рапортів.

А вже 9 лютого міністр оборони України Андрій Загороднюк в інтерв'ю "Радіо Свобода" заявив, що електронні військові квитки буде запроваджено в Україні протягом 2020 року. Він також зазначив, що Міноборони існує проект автоматизації процесів під кодовою назвою "Пласт".
 
"Цього року він вже буде. Вже зараз ми з ним працюємо. У тестовому режимі буде наприкінці першого кварталу. І в першому півріччі вже запрацює. Це перехід на безпаперову форму. У нас взагалі ціла низка напрямків саме з електронного документообігу. Цей проект стоїть всередині. Так само в першому півріччі у нас вже будуть перші електронні військові квитки як тестові. Хоча їх поширення займе деякий час. Може, ще рік", - зазначав Загороднюк.

За словами міністра, електронний військовий квиток буде виконано у вигляді картки зі штрих-кодом, яку можна буде зберігати і в телефоні, і як пластикову картку.
 
"Це буде картка зі штрих-кодом, якому відповідатиме запис в електронній системі. Ми представляємо цей проект вже в лютому", - зазначав Загороднюк.

Електронних повісток не буде

На хвилі поширення інформації про появу електронного військового квитка почали з'являтися чутки про те, що повістки до армії будуть приходити в електронному вигляді за допомогою програми "Дія". У Міністерстві цифрової трансформації подібні чутки назвали фейками.
 
"Ви вже бачили повідомлення, що через мобільний додаток "Дія" ми будемо розсилати повістки до армії? Так, і ми їх теж вже бачили. У великій кількості. У когось дуже сверблять руки пхати нам палиці в колеса. Радіємо, коли бачимо такі дурниці! Отже, не ведіться на фейки. Мобільний додаток "Дія" тільки дозволяє мати у своєму смартфоні електронні документи і зручно ними користуватися. Ми не створюємо цифровий концтабір", - зазначили в міністерстві.

Наголошується, що користування додатком "Дія" - справа добровільна.
 
"Всі, хто від когось ховається або чогось побоюється, завжди можуть залишатися в офлайні. Навіть без смартфона, а може, і взагалі - без мобільного зв'язку. І ще - зберігати свої паперові документи в ящику за трьома замками", - підсумували в Мінцифри.

Що далі

За інформацією Загороднюка, надалі уряд збирається оцифрувати весь військовий облік.
 
"Тому що у нас є база даних офіцерського складу, ми формуємо базу всіх військовиків, солдатів і сержантів, але ще буде база всіх військовозобов'язаних. Це мільйони людей. Звичайно, на це піде час. Ми співпрацюємо з Кабміном, з їхніми цифровими програмами. І коли це буде реалізовано, то фактично отримання всіх паперів із військкомату, якщо вам не треба туди приходити, як у центр комплектації, підписати контракт або вступити на службу тощо, ви зможете отримувати віддалено, через електронний цифровий підпис і без приходу до самого військкомату", - заявив глава Міноборони.

Він додав, що для цих цілей у першому кварталі 2020 року буде закуплена техніка для військкоматів.
 

Схожі матеріали:
👁 619
Категорія: Технології
Теги: Електронний військовий квиток, військовий квиток




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ