Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


14.12.2023

Чому 14 грудня вважають недобрим і що треба зробити. Церковне свято, прикмети, заборони


Яке сьогодні свято відзначають віряни, заборони дня і в кого іменини


Свято 14 грудня за старим стилем

14 грудня за новим церковним календарем згадують чотирьох великомучеників - Филимона, Аполлонія, Аріана і Феотиха. У народному календарі - Филимонів день. Про традиції свята, заборони, народні прикмети і кого вшановують 14 грудня за старим стилем - розповідаємо в матеріалі.

14 грудня 2023 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

14 грудня (27 грудня за старим стилем) - день пам'яті великомучеників Філімона, Аполлонія, Аріана і Феотиха, які постраждали за християнську віру.

Филимон, Аполлоній, Аріан і Феотих жили в III столітті в Єгипті. Це були часи гонінь на християн, тому християнську віру часто сповідували таємно. Якось Аполлоній, який таємно прийняв хрещення, хотів умовити Филимона вдягнути його одяг і принести жертву язичницьким богам. Тоді Филимон зізнався, що теж сповідує віру в Христа. Аполлонію стало соромно і він відкрито став говорити про свою віру. Разом із Філлімоном їх заарештували і довго катували, а потім стратили. Несподівано для всіх їхній мучитель, Аріан, і його підлеглий Фетіох, також прийняли хрещення - і були за це страчені.

Свято 14 грудня за старим стилем - день пам'яті святого Наума, одного з 12 малих пророків. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 1 грудня.

Про що говорять прикмети на 14 грудня


якщо сніг іде пластівцями - бути негоді
 

За прикметами цього дня судять про те, якою буде погода найближчим часом, навесні та влітку:
  • якщо сніг іде пластівцями - бути негоді;
  • іній на деревах - влітку буде багато роси;
  • собаки виють - до снігопаду;
  • вітер північний - весна буде пізньою і холодною;
  • хмари йдуть проти вітру - весна буде ранньою і теплою.
У народному календарі 14 грудня - свято Филимон, Филимонів день. У цей час зазвичай дні стають ще коротшими, а ночі - ще довшими, за старих часів вважали, що на землю вибирається всяка нечисть, і сам Філімонів день - один із найнебезпечніших.

Що не можна робити 14 грудня

У цей день є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:
  • вживати алкоголь;
  • лихословити, лаятися і сперечатися, особливо з родичами;
  • їсти м'ясні та молочні продукти і порушувати інші правила посту;
  • відмовляти в допомозі.
За народними прикметами не можна виходити з дому невмитим - можна захворіти, а також залишати дітей без нагляду, щоб їх не налякала нечиста. Не слід починати нові справи - вони будуть невдалими.

Що можна робити 14 грудня

У святих Филимона, Аполлонія, Аріана і Феотиха просять зміцнити у вірі й дати сил винести життєві негаразди, моляться про здоров'я і душевний спокій.

Тим, хто дотримується посту, цього дня можна їсти гарячу їжу з олією.  Раніше ми публікували детальний календар харчування на Різдвяний піст по днях.

У народі Філімонов день, як уже говорилося, вважається одним з найнебезпечніших в році - за старих часів вірили, що в цей час всюди гуляє нечисть і остерігалися зустрічі з нею. Щоб відлякати нечисту силу, потрібно обов'язково вмитися з ранку - вважається, що нечисть боїться води, а також зробити прибирання в домі - туди, де панує порядок, зло не проникне.

14 грудня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Марк, Митрофан, Олександр, Іван, Євген, Михайло, Катерина, Олексій, Григорій, Порфирій.

Схожі матеріали:
👁 168
Категорія: Актуально
Теги: прикмети, Християни, Свята, церковне свято, православні, народні звичаї, свято




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ