Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


17.01.2020

Хвороби кукурудзи і здоров'я тварин


За даними досліджень, поки в полі видно лише одиничні випадки поразки рослин головешкою


У більшості регіонів України клімат дуже нестабільний - сильні дощі можуть змінюватися посухою, частенько посіви піддаються дії таких погодних чинників як ураганні вітри, град. Усе це спричиняє за собою певні наслідки, сприяючи розвитку тих або інших патологій рослин.

Пузирчаста (Ustilago maydis) і запорошена головешка (Sphacelotheca reiliana) досить часто зустрічаються в посівах кукурудзи і саме ці захворювання викликають найбільшу кількість питань, пов'язаних з впливом на здоров'я і продуктивність тварин. Головешка процвітає в умовах підвищеної вологості або ж навпаки в умовах стресу від посухи.

Механічні ушкодження від комах або устаткування, надмірне загущені посіви і недотримання сівозміни - головні причини розвитку головешки. Головешка може послужити причиною зниження врожайності від 10% до 40%.

Саме про це, та багато інших питань, влітку 2019 року компанія LNZ Group успішно провела технологічну платформу для досліджень різної продукції, обміну досвідом, та підбила підсумки за літній період 2019 р..Також, компанія LNZ поділилися своїми досягненнями за 2019 рік, про які можна дізнатися на сайті компанії lnz.com.ua

Хвороби кукурудзи і здоров'я тварин


За даними досліджень, поки в полі видно лише одиничні випадки поразки рослин головешкою, урожай може успішно силосуватися. Гриби, які є причиною розвитку головешки не роблять яких-небудь відомих мікотоксинів, а також не впливають на споживання силосу тваринами (за умови, що відсоток уражених рослин в полі не перевищує 10% пузирчастої головешки.

Тем не менш варто враховувати, що для свого розвитку гриби споживають поживні речовини рослин, тим самим знижуючи кормову ефективність. Дослідження показують, що чиста енергія лактації знижується на 0,08 Мдж на 1 кг сухої речовини на кожні 10% поражения поля головешкою.

Силос, заготовлений з кукурудзи, яка була уражена головешкою менш стабільний через нестачу поживних речовин, це може послужити причиною розвитку плісняви, яка у свою чергу є причиною мікотоксинів.

Як правило головешка не представляє небезпеки для здоров'я тварин, але рослини, уражені головешкою в 50% випадків уражені також і грибами, що продукують небезпечні мікотоксини, такими як: aspergillus, fusarium, gibberella і penicillium. Доведено, що рослини, уражені головешкою сприйнятливіші до вторинних інфекцій у вигляді поразки fusarium і aspergillus.

Не рідше чим головешка зустрічається поразка рослин іржею, гриби, які є причиною цього мікозу також не роблять небезпечних мікотоксинів. Але подібно до головешки знижують поживну цінність рослин, погіршуючи таким чином якість ферментації, що спричиняє за собою розвиток різних видів плісняви, що виробляють мікотоксини.

Схожі матеріали:
👁 606
Категорія: Прес-реліз
Теги: здоров'я тварин, Хвороби кукурудзи




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ