Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


06.08.2021

Корекційна педагогіка: що це таке, як і з ким працює фахівець?


Корекційного педагога: що це таке, як і з ким працює фахівець?


Корекційна педагогіка займається питаннями навчання і виховання дітей з різними вродженими і набутими обмеженими можливостями здоров'я. Такі діти навчаються в загальноосвітніх школах з інклюзивним підходом до утворення або в спеціальних установах, де працюють корекційні педагоги, ызспецыальним обладнанням для корекційної педагогіки https://friend.ua/inkljuzyvna-osvita/korekcijna-pedagogika.

Корекційна педагогіка
 

Які діти потребують допомоги корекційного педагога?

Фахівці цього профілю працюють з дітьми, у яких спостерігаються порушення мови, слуху, зору, проблеми з розумовим розвитком, з опорно-руховим апаратом, з поведінкою і емоційно-вольовою сферою. Часто порушення бувають комплексними. Так, при ДЦП можуть спостерігатися проблеми і з опорно-руховою системою, і із зором, і з промовою, і зі слухом.

Ключові завдання діяльності фахівця з корекційної педагогіки:
  • Підбір програми навчання з урахуванням особливостей класу.
  • Планування цілей і завдань уроків з урахуванням індивідуальних особливостей кожної дитини.
  • Оцінка процесу та результатів навчально-виховної діяльності.
  • Педагогічна діагностика - оцінка індивідуальних результатів навчання і виховання кожної дитини.
  • Педагогічний контроль - оцінка освітньої та виховної діяльності, рівня знань дітей на відповідність вимогам державних стандартів.
  • Консультаційна та інформаційно-просвітницька робота з батьками дітей.
  • Створення предметно-розвиваючого середовища в навчальному кабінеті.
  • Ведення звітів по роботі з кожною дитиною.

Етапи корекційної роботи педагога

✔️ Планування. На цьому етапі ставляться цілі і завдання, визначається тактика проведення корекційної роботи на базі детальної психологічної діагностики дитини і психологічного висновку про індивідуальні особливості його розвитку.

✔️ Складання програми занять, визначення оптимальної форми корекційної роботи (індивідуальної або групової). На цій стадії визначаються технології і методи корекційної роботи. Вирішується питання про форму участі батьків у програмі виховання і навчання дитини.

✔️ Організація умов для реалізації корекційної програми. Проводяться консультації з батьками. Діти, яким підходить групове навчання, збираються в класи / групи. Педагоги і адміністрація дитячого закладу обговорюють і погоджують корекційну програму, отримують план корекційних заходів.

✔️ Реалізація корекційної програми. Проводяться заняття з дітьми, контролюється хід корекційної роботи.

✔️ Підведення проміжних підсумків. Педагоги звітують про хід і перші результати реалізації корекційної програми. Проводяться батьківські збори. При необхідності в план вносяться корективи.

✔️ Оцінка ефективності корекційної роботи. Аналізується досягнення запланованих цілей. Підсумки підводяться за участю педагогів, адміністрації дитячого закладу, батьків. Складаються психолого-педагогічні рекомендації щодо закріплення і зміцнення позитивних результатів корекції.


Схожі матеріали:
👁 1368
Категорія: Прес-реліз




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ