Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


06.01.2024

На Полтавщину сунуть сильні морози: синоптикиня назвала дати


Коли та до якої позначки знизиться температура повітря і що радять медики, аби запобігти переохолодженню


На Полтавщину сунуть сильні морози

На Полтавщину насуваються морози. Відчуємо ми їх з 7 січня внаслідок дії арктичного повітря, що йде з Півночі Європи, — прогнозують в Полтавському гідрометцентрі.

Кристина Пікуль, метеоролог Полтавського обласного центру з гідрометеорології:
 
"Температура повітря знизиться до 10-15 морозу, місцями навіть до 18-ти. 7-8 січня очікується сніг. Пориви вітру сягатимуть 15-20 м/с, що призводитиме до хуртовин, місцями до снігових заметів. Протягом 7 січня температура повітря знижуватиметься до 5-10 морозу, 8 січня — від 10 до 15 морозу. 9-10 січня вночі температура повітря становитиме 10-15 морозу, місцями навіть до 18, вдень 5-10 нижче 0."

Медики радять: у разі тривалого перебування на морозі кожні півгодини-годину варто заходити у тепле приміщення. Важливо і правильно дихати.

Оксана Рошко, лікар-отоларинголог КП «2-а МКЛ ПМР»:
 
"Під час морозів людина повинна дихати носом. Носове дихання повинно бути вільним. Якщо є проблеми з носовим диханням, потрібно звертатися до спеціаліста."

Від початку зими у Полтаві зросла кількість пацієнтів з отитами — запаленнями вуха. Серед причин — ігнорування головних уборів, — кажуть медики. Та зазначають: через непокриту голову на морозі людина втрачає третину тепла. Вуха вразливі до мінусових температур, бо не захищені жировим прошарком. Відтак навіть нетривале перебування на дворі в мороз без шапки може стати причиною отиту, гаймориту чи запалення лицевого нерва, — пояснюють лікарі та нагадують правила профілактики цих хвороб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прогноз погоди на вихідні 6–7 січня: зима покаже свій норов

Наталія Корнійчук, завідувачка приймального відділення КП «2-а МКЛ ПМР»:
 
"Якщо говорити про низькі температури, то вони згубно впливають на організм, якщо мова йде про тривале перебування на морозі. Для того, щоб уберегтися від переохолоджень та обморожень, з якими до нас часто бригади швидкої меддопомоги доставляють пацієнтів, потрібно на морозі захищати відкриті ділянки тіла: вуха захищати шапкою для того, щоб запобігти риносинуситам, отитам, з якими теж часто госпіталізують до нас в ЛОР-відділення. І головне — мінімізувати перебування на холоді."
 

Оксана Рошко, лікар-отоларинголог КП «2-а МКЛ ПМР»:
 
"Пити більше рідини, зігріваючої рідини: чаї, морси, компоти. Потрібно більше вітамінів, їжі вітамінізованої з мікроелементами вживати, вітаміном С, щоб була більша опірність організму. Провітрювати приміщення на робочих місцях і вдома."

Тим часом у Полтавському гідрометцентрі говорять: температура повітря почне поступово підвищуватися 11-12 січня, але все одно тривалий час не підніматиметься вище за 0.

Схожі матеріали:
👁 322
Категорія: Актуально
Теги: Полтавщина, січень, Морози, погода, прогноз погоди




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ